Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Γράμμα από τα Κύθηρα


Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

 Εναν αρχαιολόγο έχουν τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα. Για το κράτος των αστών, όμως, αυτός ο επιστήμονας δεν είναι παρά ένας «αριθμός» που «πλεονάζει». Που συνεπάγεται «κόστος».
Συνεπώς ...«μπορεί» να «αφαιρεθεί». Μπορεί να «εκλείψει». Μέσω της «εφεδρείας»...
*
Για τους ανθρώπους, όμως, του νησιού και για τα παιδιά τους ο αρχαιολόγος τους δεν είναι αριθμός.
Το τι είναι το λένε οι μαθητές των Δημοτικών Σχολείων των Κυθήρων σε γράμμα τους προς τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Πολιτισμού της κυβέρνησης. Της κυβέρνησης αυτού του - κυριολεκτικά - «μαύρου μετώπου».
*
Τα παιδιά με το γράμμα τους ζητούν να μείνει ο αρχαιολόγος τους στο νησί.
Τα παιδιά με το γράμμα τους κάνουν «φύλλο και φτερό» τα μνημόνια, ξεφτιλίζουν - όπως μόνο τα παιδιά ξέρουν και μπορούν - όσους συντάσσουν και εφαρμόζουν μνημόνια.
*
Γράφουν ανάμεσα στα άλλα:
«(...) Θέλουμε να σας ενημερώσουμε για το πόσο αγαπάμε και χρειαζόμαστε τον αρχαιολόγο στο νησί μας.
Ολα αυτά τα χρόνια ανακαλύπτει αρχαιολογικούς θησαυρούς που μπορεί να είναι ένα αριστούργημα ή και ένα μικρό χερουλάκι από ένα αγγείο, ένα νόμισμα ή μια μικρή πέτρα σαν βώλος και όλα αυτά μας τα δείχνει, μας τα εξηγεί και μας κάνει να μαθαίνουμε τον τόπο μας και να τον αγαπάμε ακόμα περισσότερο.
Τον καλούμε συχνά στο σχολείο μας και μας μιλάει με τρόπο κατανοητό και παραστατικό για την τοπική ιστορία των Κυθήρων από τα πανάρχαια χρόνια μέχρι σήμερα.
Συνοδεύει τη μεγάλη εκδρομή που κάνουμε στο τέλος κάθε χρονιάς και μας δείχνει τους σημαντικούς αρχαιολογικούς τόπους του νησιού μας.
Μας μαθαίνει να σεβόμαστε και να προσέχουμε όλη αυτή την κληρονομιά μας.
Ξεναγεί τους επισκέπτες του νησιού, μικρούς και μεγάλους, μιλάει με απλά λόγια και κάνει την αρχαιολογία να μη φαίνεται κάτι πολύ βαρύ αλλά όμορφο και σπουδαίο.
Διοργανώνει σεμινάρια, συνέδρια, ομιλίες κάθε καλοκαίρι και δέχεται επισκέψεις παιδιών στο Παλαιόκαστρο όπου κάνει ανασκαφή και μας μαθαίνει πώς να συμμετέχουμε και εμείς με τρόπο υπεύθυνο και δημιουργικό.
Ετσι, προσφέρει, ακούραστα και πάντοτε με χαμόγελο, άριστες υπηρεσίες στον τόπο μας, βοηθάει στην ανακάλυψη και τη διάσωση των ευρημάτων του και αγωνίζεται για την επαναλειτουργία του Αρχαιολογικού Μουσείου Κυθήρων.
Με αυτό τον τρόπο μεταδίδει την αγάπη του για αυτό που κάνει και σε μας τα παιδιά και κάνει γνωστά τα Κύθηρα σε όλη την Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο (...)».
*
Ετσι καταλαβαίνει ο λαός την ιστορία του. Οπως δεν θα την καταλάβουν ποτέ οι «σωτήρες» τους.
Αυτό εννοούσε ο Μακρυγιάννης όταν έλεγε «γι' αυτά τα μάρμαρα επολεμήσαμε».
Αλλά ξεχάσαμε: Εκείνος δεν ήταν «τουρ οπερέιτορ». Ούτε «τεχνογνώστης», ειδικός περί τον «κατευνασμό των αγορών»...