Οι δηλώσεις Λαγκάρντ συμπίπτουν αφενός με την κλιμάκωση του εμπορικού πολέμου ΗΠΑ-Κίνας με την Ουάσινγκτον να απειλεί για επιβολή προστατευτικών μέτρων και αφετέρου με το διευρυνόμενο χάσμα στις σχέσεις Γαλλίας-Βρετανίας
Αφορμή για την επιδείνωση των σχέσεων Λονδίνου-Παρισιού έδωσαν τα αντιβρετανικά σχόλια του Γάλλου υπουργού οικονομικών....
Φρανσουά Μπαρουάν και του διοικητού της Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νοιγέ. Οκ. Μπαρουάν επέκρινε για άλλη μια φορά και σε πολύ έντονο ύφος το βέτο του Ντέιβιντ Κάμερον στο γαλλογερμανικό σχέδιο σταθεροποίησης του ευρώ ενώ ο Κεντρικός Τραπεζίτης, σχολιάζοντας την φημολογία για υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας του από την Standard & Poors, είπε πως θα έπρεπε να προηγηθεί η υποβάθμιση της Βρετανίας λόγω του έλλειματός της.«Εμείς τα εφαρμόζουμε»
Άμεση ήταν η απάντηση της Downing Street δια στόματος του εκπροσώπου της ο οποίος υπογράμμισε πως η κυβέρνηση Κάμερον έχει σχέδιο μείωσης του ελλείμματος και το εφαρμόζει, σε αντίθεση με την Γαλλία. Οσον αφορά τα επίπεδα χρέους και την πιστοληπτική ικανότητα, η Βρετανία είναι σε πολύ καλύτερη κατάσταση από τη Γαλλία, με μικρότερο χρέος και επιτόκια δανεισμού στο ήμισυ των γαλλικών. Ανώτατη κυβερνητική πηγή σημειώνει πως το ενδεχόμενο υποβάθμισης έχει πανικοβάλλει την γαλλική κυβέρνηση γι αυτό και επιχειρεί να υποσκάψει την οικονομική αξιοπιστία άλλων χωρών.
Τα άσχημα νέα όμως για την Ευρωζώνη είναι ότι μια εβδομάδα μετά τις αποφάσεις της Συνοδου Κορυφής και την αρχική απομόνωση της Βρετανίας, μια σειρά χώρες εκφράζουν τώρα σοβαρές επιφυλάξεις για τη νέα διακυβερνητική συμβαση. Μετά την απόσταση που πήραν η Σουηδία και η Τσεχία, τώρα και η Ουγγαρία συντάσσεται μαζί τους ενώ αντιρρήσεις εκφράζουν η Δανία,η Ιρλανδία και η Φινλανδία.
Μαρία Καστρισιανάκη (Λονδίνο)
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Μαρία Καστρισιανάκη (Λονδίνο)
Υπεύθ. σύνταξης: Κώστας Συμεωνίδης
Από: dw-world.de
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου