Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Έδιωξαν από νοσοκομεία ετοιμόγεννες επειδή δεν μπορούσαν να πληρώσουν!


H είδηση πως δημόσια νοσοκομεία αρνήθηκαν την περίθαλψη ετοιμόγεννων γυναικών που δεν είχαν χρήματα για να πληρώσουν, προκάλεσε την αντίδραση της "Πρωτοβουλίας Γυναικών Ενάντια στο Χρέος και στα Μέτρα Λιτότητας" και της "Αδέσμευτης Κίνησης Γυναικών".
"Η γέννα δεν είναι προνόμιο για τους πλούσιους, ζητάμε δωρεάν τοκετό, τα λεφτά των τοκοχρεολυσίων να πάνε αμέσως στην υγεία", δηλώνουν σε ανακοίνωσή τους οι πρωτοβουλίες πολιτών.
Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθεροτυπία", τα περιστατικά σημειώθηκαν σε δημόσια νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης, της Ρόδου και του Ρεθύμνου, όπου οι γυναίκες δεν έγιναν δεκτές επειδή δεν μπορούσαν να καταβάλουν τα 950 ευρώ της περίθαλψης. Έτσι, οι γυναίκες προχώρησαν σε καταγγελίες, ενώ στο πλευρό τους βρέθηκαν οι τοπικές Ενώσεις Νοσοκομειακών Γιατρών, αλλά και η ΕΙΝΑΠ.
Βάσει του τιμοκαταλόγου του υπουργείου Υγείας, 950 ευρώ κοστίζει ο φυσιολογικός τοκετός και 1.500 ευρώ ο τοκετός με καισαρική τομή.
Η έγκυος προκαταβάλλει τα χρήματα και μετά γίνεται ο συμψηφισμός με το επίδομα τοκετού, το οποίο όμως είναι αισθητά μικρότερο: 600 ευρώ για τον φυσιολογικό τοκετό και αναλογικά υψηλότερο για την καισαρική.
Με καθυστέρηση μερικών ημερών, στο θέμα παρενέβη το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, το οποίο με εγκύκλιό του τόνισε ότι στο εξής δεν θα απαιτείται η προκαταβολή του συγκεκριμένου ποσού, αφήνοντας όμως ανοιχτό το θέμα της διαφοράς ανάμεσα στο ποσό του τιμοκαταλόγου του υπουργείου Υγείας και αυτού που καταβάλλεται ως επίδομα τοκετού.
Οι πρωτοβουλίες πολιτών αναφέρουν επίσης ότι για αυτούς τους λόγους έχουν μειωθεί αισθητά οι γέννες στην Ελλάδα.
Συμπληρώνουν λέγοντας: "Ζητάμε τα αστρονομικά ποσά που θα εξοικονομούνται να πηγαίνουν αμέσως, όχι πια στις τσέπες των ντόπιων και ξένων πιστωτών/τοκογλύφων, αλλά στην ανακούφιση των αμέτρητων φτωχών και σε επενδύσεις στην υγεία, στην παιδεία, στο πολιτισμό, στη βελτίωση των δημόσιων υπηρεσιών. Δηλαδή, σε όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας πιο ανθρώπινη".