Τρίτη, 6 Δεκεμβρίου 2011

«Θα πρέπει να σκεφτούμε την ευρωζώνη και χωρίς εσάς!»

Ιδιαίτερα καυστικός παρουσιάζεται ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε την Τρίτη στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

«Εάν η Αθήνα δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις της, θα πρέπει να σκεφτούμε το ενδεχόμενο μίας Ευρωζώνης χωρίς την Ελλάδα» δηλώνει χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα είναι μία μοναδική περίπτωση.

Εκφράζει, βέβαια, την ευχή του να μην συμβεί κάτι τέτοιο, τονίζοντας: «Θα ήταν το χειρότερο μήνυμα για τις αγορές, το να χάσει δηλαδή η ευρωζώνη ένα από τα κράτη-μέλη της».

Παράλληλα, τονίζει ότι δεν πρόκειται να επαναληφθεί σε άλλη χώρα το «κούρεμα» του χρέους, θέμα που, όπωςλέει, μαζί με την απλοποίηση των διαδικασιών με τις οποίες μία χώρα θα μπορεί να λάβει βοήθεια από τον μόνιμο μηχανισμό ευρω-στήριξης (ESM), θα είναι τα κυριότερα προς συζήτηση στην ευρωπαϊκή Σύνόδο Κορυφής, στα τέλη της εβδομάδας.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δείχνει μάλιστα και πως θα επιταχυνθούν οι αλλαγές στην Ευρώπη. «Ορισμένες αλλαγές στις συνθήκες μπορούν να πραγματοποιηθούν σχετικά γρήγορα... Τέσσερις με πέντε μήνες είναι ρεαλιστικό κατά τη γνώμη μου»'.

Πηγή "Πρώτο Θέμα"