Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

Κλαυθμός και οδυρμός για τον ηγέτη Κιμ στην απρόβλεπτη Βόρειο Κορέα

Μαζικός θρήνος για τον ηγέτη Κιμ Γιονκ-ιλ στο διεθνώς απομονωμένο κομμουνιστικό καθεστώς της Βορείου Κορέας, που διέρχεται περίοδο μετάβασης η οποία προβληματίζει και ανησυχεί τις περιφερειακές δυνάμεις και τη διεθνή κοινότητα. Πέντε εκατομμύρια Βορειοκορεάτες, σύμφωνα με τα κρατικά δίκτυα, έχουν αποτίσει μέχρι στιγμής φόρο τιμής στον Κιμ Γιονκ-ιλ στο μαυσωλείο, όπου εκτίθεται η σορός σε λαϊκό προσκύνημα. 

Την ίδια στιγμή, ο «μέγας διάδοχος» Κιμ Γιονγκ-ουν επιχειρεί να «χτίσει» προφίλ ηγέτη και πληροφορίες θέλουν τη χώρα να οδεύει τώρα προς μία συλλογική μορφή ηγεσίας έπειτα από δεκαετίες προσωποπαγούς δικτατορίας, με τον νεαρό και άπειρο γιο του Κιμ Γιονγκ-ιλ να πρέπει να μοιραστεί την εξουσία με το στρατό και έναν θείο του.

Ο μόνος ανεξάρτητος δημοσιογράφος που έχει γίνει μάρτυρας των σκηνών που εκτυλίσσονται στην Πιονγιάνγκ είναι ο Ράφαελ Γούμπερ του Associated Press, ο οποίος μεταδίδει πως σε ολόκληρη την Πιονγιάνγκ λαμβάνουν χώρα σε βαρύ κλίμα εκδηλώσεις στη μνήμη του Κιμ Γιονγκ-ιλ. Βορειοκορεάτες θρηνούν και συνωστίζονται κατά χιλιάδες στους χώρους όπου δεσπόζουν τα πορτρέτα του αποθανόντος.

Αυτό το πένθος θα διατηρηθεί έως τις 28 Δεκεμβρίου και 29 Δεκεμβρίου, όταν θα τελεστούν οι μεγάλες εκδηλώσεις. Στις 28 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μεταφορά της σορού σε μία μακρά πομπή στη βορειοκορεατική πρωτεύουσα και θα ακολουθήσει η κηδεία, και την επομένη θα λάβει χώρα μία κλειστή συνάντηση ανώτατων αξιωματούχων της χώρας που θα κορυφώνει το πένθος.

Η βορειοκορεατική κρατική τηλεόραση μετέδωσε πως μέχρι στιγμής πέντε εκατομμύρια πολίτες έχουν αποτίσει φόρο τιμής στον Κιμ Γιονγκ-ιλ στο μαυσωλείο, όπου εκτίθεται η σορός σε λαϊκό προσκύνημα μετά το θάνατό του το Σάββατο σε ηλικία 69 ετών από καρδικά προσβολή.

Ο αριθμός είναι αδύνατον να επιβεβαιωθεί από ανεξάρτητες πηγές, εάν πάντως ευσταθεί σημαίνει πως άνω του ενός πέμπτου του πληθυσμού έχει περάσει δίπλα από τη σορό του Κιμ Γιονγκ-ιλ, του «απόλυτου ηγέτη της χώρας, του στρατού και του λαού».

Ο στρατός διακηρύσσει πίστη, αλλά θέλει συγκυβέρνηση

Η κατάσταση φαίνεται σταθερή, όμως η περίοδος πολιτικής μετάβασης δεν έχει ολοκληρωθεί και τόσο σε περιφερειακό, όσο και σε διεθνές επίπεδο, επικρατεί ανησυχία εάν ο νεαρός και άπειρος 29χρονος γιος του θα μπορέσει να ηγηθεί και προς ποια κατεύθυνση θα οδηγήσει την «πυρηνική» Βόρειο Κορέα.

Ο Κιμ Γιονγκ-ουν έκανε την Τρίτη την πρώτη του ηγετική εμφάνιση δίπλα στη σορό του πατέρα του στο μαυσωλείο της Πιονγιάνγκ, ενώ δέχθηκε και επισκέπτες, ανάμεσά τους ξένους απεσταλμένους, γεγονός που καταδεικνύει ισχυροποίηση της εικόνας του ως το πολιτικό πρόσωπο της Βορείου Κορέας στο εσωτερικό της χώρας και εκτός.

Πηγή με διασυνδέσεις στην Πιονγιάνγκ και το Πεκίνο δήλωσε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters πως η στρατιωτική ηγεσία υποστηρίζει τον Κιμ Γιονγκ-ουν για «συγκυβέρνηση».

Ο νέος ηγέτης της Βορείου Κορέας θα πρέπει να μοιραστεί την εξουσία με έναν θείο του και το στρατό, και κατ' εκτίμηση της ίδιας πηγής η απομονωμένη χώρα οδεύει προς μία συλλογική μορφή ηγεσίας έπειτα από δεκαετίες προσωποπαγούς δικτατορίας.

Η πηγή προσθέτει ότι ο βορειοκορεατικός στρατός, που προσπαθεί να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο, διακήρυξε την πίστη του στον άπειρο και άγνωστο Κιμ Γιονγκ-ουν, ο οποίος τίθεται επικεφαλής της δυναστείας που κυβερνά τη χώρα από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Σύμφωνα με το ίδιο πρόσωπο, η κινεζική ηγεσία ειδοποιήθηκε για τον θάνατο του Κιμ Γιονγκ-ιλ, ο οποίος συνέβη το Σάββατο, μόλις τη Δευτέρα, ημέρα μετάδοσης της είδησης από την κρατική βορειοκορεατική τηλεόραση.

Η συγκεκριμένη πηγή, η οποία δεν κατονομάζεται, έχει κατά το παρελθόν προβλέψει σωστά σημαντικά γεγονότα, όπως την πρώτη πυρηνική δοκιμή της Βορείου Κορέας το 2006.

Η κατάσταση στη Βόρεια Κορέα φαίνεται σταθερή, μετά την διακήρυξη της πίστης του στρατού στο πρόσωπο του νέου ηγέτη, δηλώνει η πηγή. 

«Είναι απίθανο... Ο στρατός διακήρυξε την υπακοή του στον Κιμ Γιονγκ-ουν» απάντησε όταν ερωτήθηκε για το ενδεχόμενο πραξικοπήματος. Απουσία ισχυρού στρατιωτικού άνδρα, η Βόρειος Κορέα θα κυβερνάται από συλλογική ηγεσία, αποτελούμενη από τον Κιμ Γιονγκ-ουν, τον θείο του και την στρατιωτική ηγεσία, λέει.

Ο Τζανγκ Σονγκ-ταεκ, 65 ετών, γαμπρός του Κιμ Γιονγκ-ιλ και νεότερος θείος του Κιμ Γιονγκ-ουν, έλαβε από το 2009 θέση στην Επιτροπή Εθνικής Άμυνας , το ανώτατο συμβούλιο του οποίου ηγείτο ο Κιμ Γιονγκ-ιλ ως επικεφαλής του στρατιωτικού κράτους.

«Μήνυμα» στην Ουάσινγκτον

Σύμφωνα με την ίδια μη κατονομαζόμενη πηγή, η Βόρειος Κορέα εκτόξευσε τη Δευτέρα πύραυλο στέλνοντας προειδοποιητικό μήνυμα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Πιονγιάνγκ δεν έχει άμεσα σχέδια για περαιτέρω δοκιμές , ώστε να μην πυροδοτήσει κλιμάκωση των εντάσεων.

«Με τη δοκιμή του πυραύλου, η Βόρειος Κορέα ήθελε να στείλει το μήνυμα ότι έχει την ικανότητα να προστατέψει τον εαυτό της, αλλά δεν είναι πιθανόν η Πιονγιάνγκ να πραγματοποιήσει πυρηνική δοκιμή στο προσεχές μέλλον [εκτός εάν προκληθεί από τις ΗΠΑ και τη Νότιο Κορέα]» εκτίμησε.

Το πυρηνικό πρόγραμμα της Πιονγιάνγκ αποτελεί επί σειρά ετών πηγή έντασης με τη διεθνή κοινότητα. 

Η Βόρειος Κορέα πραγματοποίησε πυρηνικές δοκιμές το 2006 και το 2009 και αποχώρησε από τις εξαμερείς συνομιλίες με τη Νότιο Κορέα, τις ΗΠΑ, την Κίνα, την Ιαπωνία και τη Ρωσία με θέμα την εγκατάλειψη του πυρηνικού της προγράμματος και την επιστροφή της στο πλαίσιο που θέτει η Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών (NPT).

Πηγή "in.gr"