Πέμπτη, 1 Δεκεμβρίου 2011

Ολοκληρώθηκαν τα συλλαλητήρια της ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ και του ΠΑΜΕ


Προς ολοκλήρωση βαίνει το συλλαλητήριο της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ στο Σύνταγμα. Λίγο νωρίτερα, είχε ολοκληρωθεί και το συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ. Σε λίγη ώρα αναμένεται να δοθούν και πάλι στην κυκλοφορία οι κεντρικοί δρόμοι της πρωτεύουσας. Χιλιάδες οι διαδηλωτές και στη Θεσσαλονίκη, ανάλογες κινητοποιήσεις σε όλες τις μεγάλες πόλεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αστυνομίας στην πορεία της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ συμμετείχαν περί τα 5.000 άτομα, ενώ στην πορεία του ΠΑΜΕ οι διαδηλωτές έφταναν τις 13.000.

Στην ουρά της πορείας βρέθηκαν περί τα 1.500 άτομα, από πρωτοβάθμια σωματεία, μέλη του κινήματος Δεν Πληρώνω και μπλοκ αντιεξουσιαστών.

Ο ιδιωτικός και δημόσιος τομέας παρέλυσε σήμερα 1η Δεκεμβρίου, λόγω της 24ωρης γενικής απεργίας που κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, αντιδρώντας στα μέτρα λιτότητας που περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός του 2012, στην εφεδρεία, καθώς και στις ανατροπές σε εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα και το καθεστώς των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Η απεργιακή συγκέντρωση της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ πραγματοποιήθηκε στο Πεδίον του Άρεως, ενώ το ΠΑΜΕ πραγματοποίησε ξεχωριστή συγκέντρωση στην Ομόνοια, στο Άγαλμα Βενιζέλου στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες άλλες μεγάλες πόλεις.

«Όχι πάλι εμείς! Να πληρώσουν οι ένοχοι και οι φοροκλέφτες» έγραφε το πανό στην εξέδρα που έχει στηθεί στο Πεδίον του Αρεως.

Από τις 10:00 κλειστοί παραμένουν οι σταθμοί του Μετρό «Σύνταγμα» και «Πανεπιστήμιο».

Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα, τις ΔΕΚΟ και τους οργανισμούς της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι δικαστικοί υπάλληλοι, οι τραπεζικοί υπάλληλοι, οι ναυτεργάτες και η ΟΜΕ-ΟΤΕ.

Για το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων στα μέσα μαζικής μεταφοράς δείτεεδώ.
«Ο λαός ξέρει σήμερα τα πάντα, με ποιους έχει να κάνει και μέσα και έξω από την Ελλάδα. Επομένως, είναι δική του η ευθύνη, αποκλειστική. Να αντέξει, να μη φοβάται, να αντεπιτεθεί» τόνισε από τη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.
«Γιατί τα επόμενα χρόνια αν δεν αντέξει ο λαός θα ζήσει μεγάλη τραγωδία» εκτίμησε, εκφράζοντας όμως την πεποίθηση ότι «ο λαός θα τα βγάλει πέρα».
«Θα συνεχίζουμε να πιέζουμε, μέσω της απεργίας και να εκφράζουμε την άποψή μας» δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 το πρωί της Πέμπτης ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος.
«Αντιδρούμε στην πολιτική που απολύει εργαζόμενους από το Δημόσιο, αυξάνει την ανεργία, καταργεί και μειώνει τις συντάξεις», δήλωσε στον ΒΗΜΑ 99,5 ο αναπληρωτής πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Ηλίας Βρεττάκος. 
«Είναι πετυχημένη η σημερινή κινητοποίηση, λόγω της συμμετοχής τους κόσμου. Υπάρχει κλίμα, πάθος, όχι μόνο στην Αθήνα, αλλά και πανελλαδικά», δήλωσε στον ίδιο ραδιοφωνικό σταθμό, το μέλος της εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ Αλέκος Αρβανιτίδης. Ο ίδιος κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ και την ΑΔΕΔΥ για συνενοχή, λέγοντας ότι έχουν βάλει πλάτη για να περάσει αυτή η πολιτική.
Κατά της οριζόντιας εφαρμογής της εφεδρείας, τάχθηκε για μία ακόμη φορά, μιλώντας στον ΒΗΜΑ 99,5 ο υπουργός Μεταφορών Μάκης Βορίδης. Ο κ. Βορίδης υποστήριξε ότι, όχι μόνο δεν υπάρχει δημοσιονομικό όφελος από την εφαρμογή του μέτρου σε συγκεκριμένες εταιρείες και ειδικότητες της αρμοδιότητάς του, αλλά θα υπάρξουν και ζημίες εκατομμυρίων.