Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Νίκη ΠΑΟΚ αλά... Europa League απέναντι στον Ατρόμητο

Ο ΠΑΟΚ όταν σκοράρει νωρίς νικά στη Super League. Αυτό έκανε στην Τούμπα και απέναντι στον Ατρόμητο, θυμίζοντας το πρόσωπο του Europa League και με γκολ των Λίνο, Βιεϊρίνια, Αθανασιάδη έκαμψε με 3-1 την αντίσταση της ομάδας του Περιστερίου.



Μία νίκη στα οκτώ τελευταία παιχνίδια στο πρωτάθλημα είχε πανηγυρίσει ο ΠΑΟΚ, αυτή απέναντι στον Παναιτωλικό, όταν τότε το σκορ είχε ανοίξει μόλις στο 7'. Αμέσως προηγούμενη η επικράτηση σε βάρος της ΑΕΚ (3-0) με γκολ στο 16'... Κλειδί, λοιπόν, στο ματς του Σαββάτου (10/12) με τον Ατρόμητο στην Τούμπα δεν ήταν άλλο από το γρήγορο γκολ. Ο Λίνο πήρε φόρα στο 19', έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα του Ιτάνζ και τα πράγματα έγιναν πιο απλά για τον «Δικέφαλο του Βορρά», που αναρριχήθηκε στη βαθμολογία.
Ο ΠΑΟΚ ήταν... μισός Ευρωπαίος και μισός Ελληνας στο ματς με τους Περιστεριώτες. Ευρωπαίος, γιατί βρήκε τρεις φορές δίχτυα χάρη στο φάουλ του Λίνο, το πέναλτι του Βιεϊρίνια, που αμφισβήτησαν οι φιλοξενούμενοι και χάρη στην εκπληκτική ασίστ του Βιεϊρίνια στο 93', που έδωσε έτοιμο γκολ στον Αθανασιάδη. Και Έλληνας, γιατί από το 80'΄οπισθοχώρησε αδικαιολόγητα και κινδύνεψε με την ισοφάριση, αφού στο 60' ο Μπρίτο είχε μειώσει σε 2-1. 
Ο ΠΑΟΚ ξεκίνησε το ματς με αναμενόμενο σχήμα (4-2-3-1), με τον Κρέσιτς κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα τους Έτο (δεξιά), Λίνο (αριστερά), Μαλεζά, Τσιρίλο. Αμυντικά χαφ ήταν οι Γκαρσία, Λαζάρ, ο Φωτάκης μπροστά τους και στην επίθεση οι Σαλπιγγίδης (δεξιά), Βιεϊρίνια (αριστερά), Αθανασιάδης (κορυφή).
Ίδιο ήταν το σύστημα που επέλεξε και ο Γιώργος Δώνης για τον Ατρόμητο, με τον Ιτάνζ κάτω από τα δοκάρια, στην άμυνα τους Σκόνδρα, Γιαννούλη, Τομάς, Ζουέλα, Πίτου Γκαρσία, Μπάλλα αμυντικά χαφ, τον Τάτο μπροστά τους και στην επίθεση τους Επστάιν (αριστερά), Μπρίτο (δεξιά), Μήτρογλου (κορυφή).
Μετά το πρώτο 10λεπτο ο «Δικέφαλος του Βορρά» είχε την πλήρη υπεροχή και δημιουργούσε τη μία φάση μετά την άλλη στα καρέ του Ιτάνζ. Το σκορ, τελικά, άνοιξε στο 19’ ο Λίνο με εκτέλεση φάουλ. Ένα φάουλ που κέρδισε ο Βιεϊρίνια έπειτα από ανατροπή του από τον Μπάλλα. Οι γηπεδούχοι συνέχιζαν να πιέζουν, με τον Ατρόμητο να έχει χάσει τον έλεγχο στη μεσαία γραμμή. Έτσι, στο 26’ ο Λίνο με κάθετη πάσα έβγαλε τον Βιεϊρίνια στην πλάτη της άμυνας, αυτός έκοψε για τον Αθανασιάδη και ο Ζουέλα τράβηξε τη φανέλα του τελευταίου, με τον πρώτο βοηθό Ακρίβο να βλέπει την παράβαση και τον Βιεϊρίνια να ευστοχεί από την άσπρη βούλα.
Χαρακτηριστικό της εικόνας των δύο ομάδων στο πρώτο 45λεπτο οι τελικές προσπάθειες (13-3) και η κατοχή της μπάλας (57% - 43%).
Στο δεύτερο ημίχρονο ο Δώνης προχώρησε σε αρκετές εσωτερικές αλλαγές, ενώ με την είσοδο του Αναστασάκου στο 53’ μετέτρεψε το σύστημα σε 4-4-2, προκειμένου ο Ατρόμητος να μπει στο παιχνίδι. Οι Περιστεριώτες, λοιπόν, κατάφεραν να βρουν δίχτυα στο 60’. Ο Τάτος, που έπαιζε σε ελεύθερο ρόλο έκανε το σλάλομ, πάσαρε στον Μπρίτο και αυτός με άψογο πλασέ έστειλε τη μπάλα στο δεξί «παραθυράκι» του Κρέσιτς, μειώνοντας σε 2-1.
Λίγα λεπτά αργότερα, στο 68’ ο Σαλπιγγίδης πέρασε εκτός αγώνα και γνώρισε την αποθέωση από τους φιλάθλους του ΠΑΟΚ, όμως στο τελευταίο 10λεπτο οι γηπεδούχοι οπισθοχώρησαν αδικαιολόγητα, έδωσαν χώρο στον Ατρόμητο, με αποτέλεσμα οι «κυανόλευκοι» να δημιουργήσουν επικίνδυνες καταστάσεις στα καρέ του Κρέσιτς. Η κορυφαία στιγμή ήταν αυτή του 88’ όταν ο Επστάιν εκτέλεσε φάουλ και ο Κροάτης γκολκίπερ με υπερένταση έδιωξε σε κόρνερ.
Οι καρδιές των περίπου 15.000 φιλάθλων πήγαν στις θέσεις τους στο 93’. Ο Βιεϊρίνια με εκπληκτική ασίστ έβγαλε τον Αθανασιάδη τετ α τετ με τον Ιτάνζ και αυτός διαμόρφωσε το 3-1.