Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Εnerga-Ηellas Power: Εισαγγελική έρευνα για «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος»


Εκτός συστήματος ηλεκτρισμού τίθενται από σήμερα οι δύο ιδιωτικές εταιρείες ρεύματος Εnerga και Ηellas Power με απόφαση του ΔΕΣΜΗΕ και οι περίπου 200.000 πελάτες τους ηλεκτροδοτούνται από τα μεσάνυχτα αυτόματα από τη ΔΕΗ.

Στην υπόθεση ενεπλάκη και η Εισαγγελία, μετά το πόρισμα της αρχής για το «ξέπλυμα βρόμικου χρήματος», σύμφωνα με το οποίο μεγάλο ποσό από το τίμημα που εισέπρατταν από τους καταναλωτές έφευγε από τη χώρα αντί να αποδίδεται στο ΔΕΣΜΗΕ.
Η ΡΑΕ και ο ΔΕΣΜΗΕ ανακοίνωσαν από κοινού χθες το μεσημέρι ότι ο ΔΕΣΜΗΕ κατήγγειλε τις συμφωνίες και διέγραψε τις εταιρείες προμήθειας «Εner-ga» και «Ηellas Power» από το Μητρώο Συμμετεχόντων της αγοράς, λόγω της μη εκπλήρωσης των οικονομικών οφειλών τους. Σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο οι δύο εταιρείες δεν μπορούν πλέον να προμηθεύσουν με ηλεκτρική ενέργεια τους πελάτες τους. Η ΔΕΗ αναλαμβάνει την ηλεκτροδότηση των πελατών αυτών ως προμηθευτής τελεταίου καταφυγίου.
Οπως τονίζει σε ανακοίνωσή της, «οι καταναλωτές αυτοί θα συνεχίσουν να έχουν αδιάλειπτη τροφοδότηση με ηλεκτρικό ρεύμα. Δεν κινδυνεύουν με διακοπή, ούτε χρειάζεται να προβούν άμεσα σε οποιαδήποτε ενέργεια και μπορούν σε διάστημα 3 μηνών να επιλέξουν τον προμηθευτή της αρεσκείας τους, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ και να προβούν σε σύναψη σχετικής σύμβασης.
Στο διάστημα των 3 μηνών οι καταναλωτές τιμολογούνται με τα αντίστοιχα δημοσιευμένα τιμολόγια της ΔΕΗ».
Για την εξυπηρέτηση των πελατών η ΔΕΗ έθεσε σε λειτουργία την ειδική τηλεφωνική γραμμή: 214-214-2000. Η Energa και η Hellas Power, οι οποίες ανήκουν στο ρωσο-αραβικό fund Worldwide Energy, σκοπεύουν να κινηθούν νομικά, αμφισβητούν το ύψος της οφειλής, ενώ τη Δευτέρα έχουν κληθεί σε ακρόαση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για την ανάκληση της άδειάς τους.
Δόση
Σύμφωνα με τις δύο εταιρείες, η μη καταβολή τη Δευτέρα της δόσης των 27 εκατ. ευρώ, που αποτέλεσε την αφορμή για τις ραγδαίες εξελίξεις έγινε επειδή η αρχή για το ξέπλυμα μαύρου χρήματος έχει δεσμεύσει τους λογαριασμούς της Hellas Power και της Energa Trading. Χθες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ελένη Ράκου έδωσε εντολή να δενεργηθεί προκαταρκτική εξέταση για την υπόθεση των ποσών που δεν αποδόθηκαν στο ΔΕΣΜΗΕ και θα εστιαστεί στο αν και πώς τα ποσά αυτά μεταφέρονταν στο εξωτερικό.
Είχε προηγηθεί την περασμένη Τρίτη η αθέτηση πληρωμής των 27 εκατ. ευρώ προς το ΔΕΣΜΗΕ, ο οποίος δεν έχει εγγράψει στα μητρώα την Energa Retail, όπως ήταν ο όρος που είχε θέσει η Worldwide Εnergy για την εξόφληση.
Επίσης, ο ΔΕΣΜΗΕ φέρεται ότι ζήτησε επιπλέον να υποβληθούν εγγυτικές επιστολές τραπεζών ύψους 30 εκατ. ευρώ.
Οι εταιρείες αμφισβητούν το συνολικό ποσό της οφειλής, 120 εκατ. ευρώ προς το ΔΕΣΜΗΕ και 67 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΗ και διεκδικούν ποσά της τάξης των 340 εκατ. ευρώ από στρεβλώσεις της αγοράς, λάθος τιμολογήσεις κ.λπ.