Δευτέρα, 6 Φεβρουαρίου 2012

«Η παραφορά των Ελλήνων»


Η κρισιμότητα της κατάστασης στην Αθήνα και η μαραθώνια κούρσα διαπραγματεύσεων για την αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους κυριαρχούν και σήμερα στην αρθρογραφία του γερμανικού τύπου.
«Η παραφορά των Ελλήνων»  τιτλοφορείται σχόλιο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου. Ο αρθρογράφος παρατηρεί ότι τα ελληνικά Μ.Μ.Ε. παρουσιάζουν την Ευρώπη στον ρόλο του καταπιεστή της Ελλάδας και σχολιάζει: «Η οργή στρέφεται πάνω απ’ όλα ενάντια στη Γερμανία, η οποία ήθελε τελευταία να επιβάλει ακόμη και έναν επίτροπο στην Αθήνα».
Κατά την εφημερίδα όμως, αυτό το αίσθημα είναι κάτι πολύ βαθύτερο από μία εναντίωση στο Βερολίνο, είναι κάτι που απειλεί τα θεμελιώδη στοιχεία της Ευρώπης. Επιχειρώντας μία σύγκριση του Λουκά Παπαδήμου με τον επίσης τεχνοκράτη Ιταλό ομόλογό του Μάριο Μόντι σημειώνει: «Σε αντίθεση με τον Μόντι, ο Παπαδήμος δεν ξέρει ακόμη αν μπορεί στην έσχατη ανάγκη να βασιστεί στην ίδια του την κυβέρνηση. Όντας ένας τεχνοκράτης με καλή θέληση, όπως ο Μόντι, δεν έχει, σε αντίθεση με τον Ιταλό ομόλογό του, την πολυτέλεια της ελευθερίας κινήσεων. Καθώς στην Αθήνα αποφασίζουν, όπως πάντα, τα αντίπαλα κόμματα και όχι ο πρωθυπουργός. Οι σοσιαλιστές και οι συντηρητικοί σκέφτονται ήδη τις εκλογές και τότε θα χρειαστεί ένας αποδιοπομπαίος τράγος, αν αποτύχει η διάσωση της Ελλάδας. Και έχει ήδη αποφασιστεί ποιος θα είναι αυτός: η Ευρώπη».
«Η Ελλάδα και οι συνέπειες»
Οι 'απαισιόδοξοι' διακρίνουν σε μία ελληνική χρεοκοπία καταστροφικές επιπτώσεις για άλλες αδύναμες χώρες
Σε σχόλιο της Frankfurter Allgemeine με τίτλο «Η Ελλάδα και οι συνέπειες» το συμπέρασμα είναι σαφές: «Η χώρα και οι άνθρωποί της στέκονται αναπόφευκτα μπροστά σε πολύ δύσκολα χρόνια. Η Ελλάδα έχει προ πολλού εγκαταλείψει τις χρηματαγορές. Το πιο κρίσιμο ερώτημα τώρα είναι αν η ελληνική πτώση θα έχει επιπτώσεις σε άλλες χώρες στην περιφέρεια της ευρωζώνης».
Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ακούγονται πολλά διαφορετικά σενάρια, καθώς μία πρόγνωση είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει και παρατηρεί ότι ακόμη και στις χρηματαγορές υπάρχουν δύο αντιλήψεις: «Οι απαισιόδοξοι προβλέπουν κυρίως σε περίπτωση μίας ανεξέλεγκτης χρεοκοπίας της Ελλάδας ισχυρό κλονισμό σε όλο το χώρο της ευρωζώνης, ακόμη και πιθανότητα κατάρρευσης. (…) Οι αισιόδοξοι θεωρούν την Ελλάδα μία εκνευριστική και επώδυνη ειδική περίπτωση, η διευθέτηση της οποίας θα αναστάτωνε μόνο βραχυπρόθεσμα την υπόλοιπη ευρωζώνη. Οι αισιόδοξοι αγόρασαν από την αρχή του χρόνου μετοχές και ομόλογα. Ίσως και να επιβραβευθεί το θάρρος τους», κλείνει η FAZ.

«Βοήθεια! Ελλάδα!» διαβάζουμε σε τίτλο σχολίου της Die Welt του Βερολίνου, η οποία υπογραμμίζει σε επικριτικό τόνο: «Το πόσο απελπιστική είναι η κατάσταση στην Αθήνα το αναγνωρίζει κανείς από το παράλογο κάποιων προτάσεων επίλυσης. Ο ευρωβουλευτής των γερμανών Φιλελευθέρων Γιώργος Χατζημαρκάκης θεωρεί ότι η Ελλάδα θα έπρεπε στο εξής να αποκαλείται παντού στον κόσμο όχι Griechenland ή Greece, αλλά αποκλειστικά και μόνο Ελλάς. Αρκεί όμως ένα νέο όνομα για να ξεχαστεί το παλιό πρόβλημα χρέους; (…) Αν η χώρα θέλει να παραμείνει μέλος της ευρωζώνης, αυτό θα είναι εξαιρετικά επώδυνο για τους Έλληνες. Καθώς η ανταγωνιστικότητά τους δεν μπορεί να αυξηθεί μόνο μέσω υποβάθμισης του νομίσματος, πρέπει να χρησιμοποιηθούν και άλλοι μοχλοί. Υπάρχει η ανάγκη ριζικών μεταρρυθμίσεων στην αγορά εργασίας», σημειώνει η Die Welt.
«Έκκληση για αντίσταση»
Ο Μίκης Θεοδωράκης καλεί σε αντίσταση
Στο περιοδικό Der Spiegel γίνεται αναφορά σε σχέδιο που επεξεργάζεται η γερμανική κυβέρνηση, το οποίο προβλέπει άνοιγμα της γερμανικής αγοράς ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε ελληνικές εταιρίες με στόχο να τονωθεί η ελληνική οικονομία. Το Spiegel σημειώνει: «Για να προσελκύσουν επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά ή αιολικά πάρκα, η νομική υποστήριξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας πρόκειται να ανοίξει και για ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες παρέχουν ρεύμα στο ευρωπαϊκό ηλεκτρικό δίκτυο. Επιπρόσθετα φαίνεται ότι θα δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα από την κρατική τράπεζα KfW για παραγωγή οικολογικού ρεύματος. Αυτά προκύπτουν από πλάνα της Κομισιόν για ένα νέο πρόγραμμα ανάπτυξης για την Ελλάδα».

Το Spiegel αναφέρεται και στο πρόσωπο του Μίκη Θεοδωράκη με τίτλο «έκκληση για αντίσταση». Σχολιάζοντας την περίπτωση του γνωστού Έλληνα μουσικοσυνθέτη σημειώνει: «Ο Μίκης Θεοδωράκης, συνθέτης, πολιτικός ακτιβιστής και λαϊκός ήρωας, ξεσηκώθηκε και πάλι. Ο μουσικοσυνθέτης (…) μετά βίας μπορεί να κινηθεί, αλλά διατηρεί το παλιό μαχητικό του φρόνημα». Με αφορμή την ίδρυση από το Μίκη Θεοδωράκη του κινήματος ‘Ενιαία Λαϊκή Δημοκρατική Αντίσταση’, το γερμανικό περιοδικό σχολιάζει: «Την ώρα που ο μεταβατικός πρωθυπουργός Παπαδήμος αγωνίζεται να βρει με τους ιδιώτες πιστωτές μία λύση για το ελληνικό κούρεμα, ο Θεοδωράκης αντιστέκεται ενάντια στους ‘κατακτητές’ και τα σκληρά μέτρα λιτότητας».