Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2012

Η Γερμανία Ωθεί την Ελλάδα σε Έξοδο


Τα πράγματα έχουν ως εξής: Η συντριπτική πλειοψηφία των ξένων αρθρογράφων και οικονομολόγων πιστεύει ότι αυτό που απαιτείται από την Ελλάδα είναι ακατόρθωτο, με κάθε έννοια της οικονομικής επιστήμης και της λογικής.

Από την άλλη μεριά υπάρχει μια άλλη μικρότερη μερίδα, κυρίως γερμανοκεντρική, η οποία ρίχνει την ευθύνη στους Έλληνες, με τη δικαιολογία ότι δεν θέλουν να υπακούσουν και να προβούν στις μεταρρυθμίσεις που τους ζητούν.

Όσο δε περνάνε οι μέρες γίνεται ολοένα και πιο ευδιάκριτο ότι το σχέδιο της Γερμανίας πλέον δεν είναι να «βοηθήσει» την Ελλάδα αλλά να την εξωθήσει στην εγκατάλειψη της ΕΖ.
Και τα δημοσιεύματα περί αυτού, όλο και πληθαίνουν…

Tι γράφει η κεντροδεξιά Frankfurter Allgemeine Zeitung
…Η Ελλάδα παρουσιάζει μια εξαθλιωμένη εικόνα, με την έννοια των οικονομικών της δομών, ανταγωνιστικότητας, κοινωνικής συνοχής, και πολιτικού συστήματος. Σε άλλα μέρη του κόσμου θα την ονόμαζαν «failed state». Είναι καιρός οι ευρωπαίοι να το παραδεχτούν και να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Είτε το καταληκτικό συμπέρασμα είναι ότι η Ελλάδα δεν μπορεί πλέον να σωθεί, είτε ότι θα πρέπει να πειστεί ή εξαναγκαστεί να φύγει από το ευρώ, είναι εν τέλει θέμα μαθηματικών. Ποια επιλογή θα είναι η πιο ακριβή για την Ελλάδα και τους πιστωτές της; Κανένας υπουργός οικονομικών δεν γνωρίζει την απάντηση, και ουδείς οικονομολόγος μπορεί να δώσει αξιόπιστο αποτέλεσμα. Η αβεβαιότητα αυτή είναι θανατερή και για τις αγορές και για τις χώρες. Και πρέπει να τελειώνει γρήγορα.

Τι γράφει η κεντρο-αριστερή Süddeutsche Zeitung
…Η Ελλάδα δεν μπορεί να σωθεί με τη συγκεκριμένη τακτική, δηλαδή με το κόψιμο των μισθων, κατώτατου μισθού κλπ, παρά μονάχα αν η ανεργία πέσει στο 10%. Αλλά από πού θα έρθουν οι νέες θέσεις εργασίας; Στις παρούσες συνθήκες καμιά εταιρία δεν πρόκειται να κάνει επενδύσεις στην Ελλάδα. Και ούτε πρόκειται να εισπράξει αυτά που έχει προγραμματίσει από τις αποκρατικοποιήσεις. Χαμηλότεροι μισθοί σημαίνουνχαμηλότερες εισπράξεις φόρων και μικρότερηκατανάλωση.

Τι γράφουν οι FT Γερμανίας
…Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή προσπαθεί να κάνει το αδύνατο: το οποίο είναι η αναδιάταξη της οικονομίας της εν μέσω μεγάλης ύφεσης. Αυτό απλά δεν δουλεύει.

...Η περίπτωση της Ελλάδας είναι απέλπιδα, έλεγε οOtmar Issing σε μια συνέντευξή του στις 24 Ιανουαρίου. Επειδή είναι αδύνατον, με νομικούς όρους να εκδιωχθεί η Ελλάδα από την ΕΖ, ιδού πως έχει η τακτική που ακολουθεί η Γερμανία τελευταία. Ζήτησε από τη χώρα να κάνει μεταρρυθμίσεις σαν αντιστάθμισμα για νέα οικονομική βοήθεια. Επειδή όμως οι όροι είναι τέτοιοι που δεν μπορούν να ικανοποιηθούν, κόβεις την οικονομική «βοήθεια», πετάς το μπαλάκι στους Έλληνες, και έτσι το παίζεις Πόντιος Πιλάτος, ότι δεν ήσουν εσύ και οι απαιτήσεις σου, αλλά οι ίδιοι οι Έλληνες που δεν ήθελαν να κάνουν τα δέοντα.

Με την τακτική αυτή εξωθούν την Ελλάδα στη χρεοκοπία, με πιθανές συνέπειες τη διάλυση της ΕΖ, και της φορτώνουν και όλες τις ευθύνες για το δυσάρεστο αυτό συμβάν.

Άλλωστε, η τακτική αυτή αντικατοπτρίζεται και με τον πλέον καθαρό τρόπο και στη σημερινή δήλωση (12/2) του Schaeuble στην κυριακάτικη Welt, (αναμετάδοση από το Reuters), ότι οι υποσχέσεις της Ελλάδας δεν είναι αρκετές, διότι τόσες φορές αθετήθηκαν και διότι η χώρα αποδείχτηκε βαρέλι δίχως πάτο. Πράγμα που σημαίνει ότι νέα τελεσίγραφα θα ακολουθήσουν οσονούπω.

Η Τρόικα είναι αποφασισμένη να τραβάει συνέχεια το χαλί κάτω από τα πόδια των όποιων συμφωνιών, μέχρις ότου να μην υπάρξει πια κανένα χαλί να τραβηχτεί.

Ό,τι και να βγάλει η κάλπη σήμερα, οι απαιτήσεις θα μεγεθύνονται με τρομακτικό ρυθμό, έως ότου η Ελλάδα εκ των πραγμάτων, τα βροντήξει.

Όπως ανέλυε χθες και ο zerohedge, η Μέρκελ έκανε τα μαθηματικά της, και βρήκε ότι εξαναγκάζοντας την Ελλάδα σε παραίτηση αυτή η στιγμή, θα της κοστίσει το λιγότερο δυνατόν.