Κυριακή 12 Φεβρουαρίου 2012

Φλέγεται η Αθήνα!


Εκτός ελέγχου είναι η κατάσταση στο κέντρο της πόλης όπου χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν με οργή κατά των σκληρών μέτρων που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση, ενώ οι μάχες με τους γνωστούς – άγνωστους έχουν μετατρέψει, για άλλη μια φορά, την Αθήνα σε πύρινη κόλαση.

Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα 12 πυρκαγιές σε κτίρια και καταστήματα σε Σταδίου, Πανεπιστημίου, Σίνα και Φειδίου.

Σε εξέλιξη είναι μεγάλη πυρκαγιά στη Σταδίου 19- 25 όπου βρίσκεται το πρώην κατάστημα «Costa Boda» και οι κινηματογράφοι «Αττικόν» και «Απόλλων», ενώ κινδυνεύει το γειτονικό κτίριο του ΔΟΛ, στη Χρ. Λαδά. Η πυροσβεστική κατάφερε να φτάσει πριν από λίγη ώρα στο σημείο, καθώς λόγω των οδοφραγμάτων που υπάρχουν στους δρόμους ήταν ιδιαίτερα δύσκολη η πρόσβαση στο σημείο.


Επίσης, καίγεται το εγκαταλελειμμένο κτήριο στη γωνιά Σταδίου και Αμερικής και το βιβλιοπωλείο «Ιανός» στη Σταδίου.

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε σε κτήριο της οδού Ιπποκράτους και Ακαδημίας, ενώ η πυροσβεστική δυσκολεύεται να φτάσει στο σημείο αφού δέχεται επίθεση από κουκουλοφόρους.

Φωτιά ξέσπασε στις 21:45 στην οδό Γεωργίου Σταύρου και Αιόλου σε γραφεία, ενώ στις φλόγες έχουν τυλιχθεί και στα εκδοτήρια έξω από την Εθνική Βιβλιοθήκη.

Παρανάλωμα του πυρός έγινε μάλιστα λίγο μετά τις 19:30 η καφετέρια Starbucks, ενώ στις φλόγες τυλίχθηκε ο κινηματογράφος "Άστυ" και η τράπεζα  Eurobank στην πλατεία Κοραή.

Ζημιές έχουν προκληθεί ακόμη σε πολλά καταστήματα στο κέντρο, ενώ υπάρχουν πληροφορίες για πλιάτσικο στην Πανεπιστημίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν 25 τραυματίες οι οποίοι έχουν μεταφερθεί στα νοσοκομεία Γεννηματάς και Σωτηρία.


Έκκληση απηύθυναν πυροσβεστική και ΕΚΑΒ ζητώντας από τους πολίτες να τους αφήσουν να προσεγγίσουν στα σημεία που υπάρχουν πύρινες εστίες και τραυματίες.

Λίγο πριν τις 22:00 μάλιστα, έγινε ρίψη χημικών στο ιατρείο που έχει στηθεί στην πλατεία Συντάγματος για τους πολίτες.








 

Αυτή την ώρα και έπειτα από μια μικρή παύση, εξελίσσονται εκτεταμένα επεισόδια στην πλατεία Συντάγματος και στην Πανεπιστημίου όπου γίνεται εκτεταμένη χρήση χημικών από τους άντρες των ΜΑΤ. Επίσης, αυτή την ώρα σημειώνονται
οδομαχίες στην Ερμού και έχουν ξεσπάσει πολλές φωτιές στην Ασκληπιού. Ένταση υπάρχει και στην Καραγιώργη Σερβίας.

Νωρίτερα, σε Σταδίου, Πανεπιστημίου και Φιλελλήνων σημειώθηκαν μάχες σώμα με σώμα μεταξύ κουκουλοφόρων και αστυνομικών. Ένταση επικράτησε και στα στενά της Ερμού καθώς και σε Κριεζώτου, Ζαλοκώστα και Ακαδημίας.

Συγκρούσεις σημειώθηκαν και έξω από το Ξενοδοχείο Μ. Βρετανία, ενώ φωτοβολίδα έπεσε στο πάνω μέρος του κτιρίου της Βουλής. Σύμφωνα με πληροφορίες, νεαροί πέταξαν βόμβα μολότοφ και μέσα στο ξενοδοχείο King George, χωρίς όμως να προκληθούν ζημιές ή τραυματισμοί.

Σημειώνεται ότι οι αστυνομικές δυνάμεις προσπαθούν να κλείσουν όλες τις διόδους που μπορέι να έχει ο κόσμος για να πάει στο Σύνταγμα, ενώ στην Βασιλίσσης Σοφίας έχουν παραταχθεί κλούβες των ΜΑΤ, χωρίς αυτή τη φορά να έχει τοποθετηθεί ο σιδερένιος φράχτης.

Κατόπιν εντολής της αστυνομίας, κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό σε Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη και Ευαγγελισμό.

Επεισοδιακές οι διαδηλώσεις και στη Θεσσαλονίκη


Ομάδες αγνώστων προκάλεσαν φθορές σε εμπορικά καταστήματα και σε υποκαταστήματα τραπεζών στην παραλιακή λεωφόρο, στην Εθνικής Αμύνης και στη Μητροπόλεως. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και χειροβομβίδων κρότου λάμψης για να διαλύσει τους διαδηλωτές.

Αλέκα Παπαρήγα: «Βούλιαξε η Αθήνα, παρά τις καταιγίδες»

Κατά την ομιλία της στη Βουλή, όπου συζητείται το νέο Μνημόνιο, η γ.γ. του ΚΚΕ, κ. Αλέκα Παπαρήγα, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «βούλιαξε η Αθήνα, παρά τις καταιγίδες».

«Έγινε φοβερή χρήση δακρυγόνων, επειδή λέει υπήρχαν κουκουλοφόροι. Ο βασικός πυρήνας, το μεγαλύτερο μέρος των κουκουλοφόρων είναι δικοί σας μηχανισμοί. Δεν χρειαζόταν καμία περιφρούρηση», είπε η κ. Παπαρήγα.

«Οι 50 κουκουλοφόροι δεν θα έκαναν τίποτα, αυτά τα κάνουν όταν υπάρχουν ΜΑΤ. Για να γίνουν επενδύσεις δεν πρέπει να παλεύει ο κόσμος και το έχετε πει 50 χιλιάδες φορές. Ξέρετε ότι η κοινωνική σύνθεση των διαδηλωτών είναι διαφοροποιημένη σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια», πρόσθεσε.

«Φοβάστε ένα κίνημα που έχει ταξικά χαρακτηριστικά, το τρέμετε. Τα σημερινά επεισόδια ήταν μέσα στο σχεδιασμό σας, αυτό είναι καθαρό», είπε η γ.γ. του ΚΚΕ.


Πηγή "Πρώτο Θέμα"