Κυριακή 20 Μαΐου 2012

Θέλουν μια ισχυρή Ευρωζώνη, με την Ελλάδα μέσα, οι G8


Υπέρ μίας "ισχυρής, ενωμένης" Ευρωζώνης που θα περιλαμβάνει και την Ελλάδα τάχθηκαν οι ηγέτες των οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου, ενώ δεσμεύτηκαν να δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και τη ζήτηση, παράλληλα με την επιβολή μέτρων επιδιόρθρωσης των ισολογισμών των υπερχρεωμένων χωρών.

Επισημαίνοντας τη διαφοροποίηση ως προς τη στρατηγική αντιμετώπισης της οικονομικής κρίσης, οι ηγέτες ανέφεραν σε ανακοίνωση τους από τη Σύνοδο του Camp David πως "τα ορθά μέτρα δεν θα είναι τα ίδια για κάθε έναν από εμάς".

Στον κοινό ανακοινωθέν οι ηγέτες της G8 σημειώνουν ότι είναι επιτακτική ανάγκη η προώθηση της ανάπτυξης και των θέσεων εργασίας, ενώ επισημαίνουν ότι η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη δείχνει ενθαρρυντικά σημάδια αν και διατηρούνται σημαντικοί κίνδυνοι.

Δεσμεύονται ταυτόχρονα να αναλάβουν όλα τα αναγκαία μέτρα για να "ενισχύσουμε και να αναζωογονήσουμε τις οικονομίες μας και να καταπολεμήσουμε τις οικονομικές αναταράξεις", αναγνωρίζοντας ότι "τα κατάλληλα μέτρα δεν είναι τα ίδια για τον καθένα από εμάς".

Οι ηγέτες της G8 καλωσορίζουν την "εξελισσόμενη συζήτηση στην Ευρώπη για το πώς θα δημιουργηθεί ανάπτυξη, διατηρώντας παράλληλα μια σταθερή δέσμευση για την εφαρμογή της δημοσιονομικής εξυγίανσης"

Κάνουν ειδική αναφορά στη σημασία μιας "ισχυρής και ενωμένης Ευρωζώνης", ενώ επιβεβαιώνουν το ενδιαφέρον τους "για την παραμονή της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ενώ η ίδια θα σέβεται τις δεσμεύσεις της".

"Έχουμε όλοι συμφέρον από την επιτυχία των ειδικών μέτρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας της ζώνης του ευρώ και την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Υποστηρίζουμε την αποφασιστικότητα των ηγετών της Ευρωζώνης για την επίλυση των προβλημάτων έγκαιρα και με αξιόπιστο τρόπο και με τρόπο που θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη, τη σταθερότητα και την ανάπτυξη", αναφέρουν οι ηγέτες της G8.

Σημειώνουν τέλος ότι "όλες οι κυβερνήσεις πρέπει να πάρουν μέτρα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη και να προωθήσουν την οικονομική ανάκαμψη". Τέτοια μέτρα, αναφέρουν,  περιλαμβάνουν τις μεταρρυθμίσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και την ενίσχυση της ζήτησης και της προσφοράς σε ένα σταθερό και αξιόπιστο μακροοικονομικό πλαίσιο.

Επιβεβαιώνουν  παράλληλα τη δέσμευση τους στη δημοσιονομική υπευθυνότητα εκφράζοντας την υποστήριξη τους σε "ασφαλείς και βιώσιμες πολιτικές δημοσιονομικής εξυγίανσης".

Obama: Οι G8 επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα και την προσαρμογή

Οι χώρες της G8 επιβεβαιώνουν τη δέσμευσή τους στην ανάπτυξη, τη σταθερότητα και τη δημοσιονομική προσαρμογή, ενώ οι ηγέτες προσπαθούν να γεφυρώσουν τις διαφορές για τον τρόπο αντιμετώπισης της κλιμακούμενης κρίσης της Ευρωζώνης, δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Barack Obama από το Camp David όπου πραγματοποιείται η Σύνοδος των οκτώ πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών του κόσμου.

Σύμφωνα με τον Obama, χρειάζεται μια πιο ισορροπημένη προσέγγιση, "στο πλαίσιο ενός ευρύτερου πακέτου μέτρων που όλοι πρέπει να κυνηγήσουμε προκειμένου να εξασφαλίσουμε την επιθυμητή ευημερία για τους πολίτες μας".

Κάμερον για το χρέος στην ευρωζώνη

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον επισήμανε σήμερα στο Καμπ Ντέιβιντ ότι τα οκτώ πλουσιότερα κράτη (ΗΠΑ, Ρωσία, Καναδάς, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) "προοδεύουν" αντιμετωπίζοντας τους δύο μεγάλους οικονομικούς κίνδυνους, δηλαδή "την πολύ υψηλή αποτίμηση των καυσίμων και την κρίση κρατικού χρέους στην ευρωζώνη", σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο κ. Κάμερον, που είχε κατ΄ιδίαν συνομιλία με τον πρόεδρο Ομπάμα σήμερα το πρωΐ, εστίασε στο ότι η κατάσταση στην ευρωζώνη "πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, κάτι που απαιτεί τη λήψη μέτρων, με στόχο τους τα μειωμένα κρατικά ελλείμματα, τις ισχυρές τράπεζες, την ισχυρή διακυβέρνηση".
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας τόνισε πως "έχει απόλυτο δίκιο" η καγκελάριος της Γερμανίας Αγγελα Μέρκελ, "ότι κάθε κυβέρνηση στην Ευρώπη πρέπει να έχει δυνατά σχέδια, για να αντιμετωπίσει τα κρατικά ελλείμματα".

"Όμως, η λιτότητα κι η ανάπτυξη δεν αποτελούν τις λύσεις που είναι σε άμεση χρονική συνάρτηση" , σχολίασε. "Στη Βρετανία, φορονουμε ότι εφαρμόζοντας την πολιτική μείωσης των ελλειμμάτων πάς μεταγενέστερα στην ανάπτυξη, ώστε τελικά να μπορείς να έχεις χαμηλά επιτόκια, τόσο ζωτικά για την οικονομία", εξήγησε.

Hollande: Οι G8 χαιρετίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας

Οι χώρες της G8 χαιρετίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας, ωστόσο η αβεβαιότητα γύρω από το αποτέλεσμα των εκλογών της 17ης Ιουνίου διατηρείται, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Francois Hollande.

Ο ίδιος τόνισε την ανάγκη οι G8, η Σύνοδος Κορυφής της Ε.Ε., οι G20, όλοι να εστιάσουν στην ανάπτυξη.
 
Barroso, Rompuy: Eπιθυμούμε να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ
Η Ελλάδα ανήκει στην ευρωζώνη και η Ευρώπη θα κάνει ό,τι χρειάζεται για να διασφαλίσει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα δήλωσαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, λίγο πριν την έναρξη της συνόδου των οκτώ βιομηχανικά πιο ανεπτυγμένων χωρών του κόσμου (G8).

«Θα ήθελα να δηλώσω ξανά ξεκάθαρα ότι επιθυμούμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», είπε ο προέδρος της Κομισιόν, Jose Manuel Barroso, προσθέτοντας ότι η Ε.Ε. θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να διασφαλίσει την παραμονή της χώρας.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Herman Van Rompuy δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι πρέπει για να εγγυηθούμε την χρηματοοικονομική σταθερότητα στην ευρωζώνη".

Όπως μεταδίδει η Wall Street Journal και οι δύο ηγέτες αρνήθηκαν να σχολιάσουν αν τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα εργάζονται πάνω σε εναλλακτικά σχέδια για την περίπτωση της εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. "Δε σχολιάζουμε ποτέ για κανένα Σχέδιο Β", είπε ο Barroso. "Εργαζόμαστε πάνω στο σχέδιο Α", που προβλέπει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.

Hollande - Obama συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ
Την άποψη  πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη εξέφρασαν ο Γάλλος πρόεδρος Francois Hollande και ο ομόλογος του των ΗΠΑ Barack Obama.

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, οι δύο ηγέτες σε συνάντηση που είχαν ενόψει της συνόδου του G8 στο Camp David, συμφώνησαν πως πρέπει να δοθεί προτεραιότητα σε μέτρα ανάπτυξης στην Ευρωζώνη ακόμα και αν οι χώρες αναζητούν τρόπους περιορισμού των δαπανών τους.