Κυριακή 10 Ιουνίου 2012

Γιούνκερ: Δεν είδα κανένα πλούσιο να κλαίει στην Ελλάδα...


Με εμφανή διάθεση κριτικής - και ...αυτοκριτικής - για το Μνημόνιο και τον τρόπο εφαρμογής του εμφανίστηκλε ο πρόεδρος του Eurogroup και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε συνέντευξή του στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό DeutschlandradioKultur.

"Ίσως να πιέσαμε την Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της", ανέφερε χαρακτηριστικά. Και πρόσθεσε ότι "εγώ αν είχα ανάλογο πρόβλημα στο Λουξεμβούργο, θα είχα στραφεί σε αυτούς που έχουν τη δυνατότητα να δώσουν λύσεις. Στην Ελλάδα αυτό έγινε σε ανεπαρκή βαθμό. Έχω δει ασθενέστερους Έλληνες να κλαίνει, δεν έχω δει κανέναν πλούσιο, κανέναν εφοπλιστή να κλαίει" τόνισε με νόημα...

Ο ίδιος απηύθυνε έκκληση για ταχεία εξεύρεση λύσης στην ισπανική τραπεζική κρίση. Συγκεκριμένα  ο Γιούνκερ τόνισε πως «πρέπει να βρεθεί λύση», την ίδια ώρα που η Μαδρίτη δέχεται πιέσεις για να ζητήσει βοήθεια.

Επέμεινε στο γεγονός ότι η κατάσταση στην Ισπανία δεν συγκρίνεται με αυτήν στην Ελλάδα, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για τις προσπάθειες της Μαδρίτης να αποκαταστήσει τη δημοσιονομική κατάσταση της χώρας. «Η Ισπανία έχει πρόβλημα τραπεζών, η Ελλάδα ένα πολύ γενικότερο πρόβλημα. Ίσως να πιέσαμε την Ελλάδα να επιταχύνει τις προσπάθειές της». Ο Γιούνκερ υπογράμμισε ότι τώρα θα πρέπει να ανοίξουν σοβαρές αναπτυξιακές προοπτικές και ότι δεν είναι αντίθετος στην επανεξέταση των όρων (του μνημονίου), σε κάθε περίπτωση, σημείωσε, η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο ευρώ.


Η μεταμελημένη Λαγκάρντ...
Από την πλευρά της η Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη Suddeutsche Zeitung, μέμφθηκε και πάλι την Ευρώπη για έλλειψη σχεδίου, ενό τάχθηκε υπέρ ενός «συμφώνου εξόφλησης χρεών», όπως έχουν προτείνει οι «πέντε σοφοί» από τη Γερμανία. Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει την κρίση και επανέλαβε ότι παρεξηγήθηκαν όσα είπε στη βρετανική εφημερίδα Guardian. «Είπα ότι νοιώθω μεγάλο σεβασμό στον ελληνικό λαό για τις θυσίες που κάνει για να ξεπεράσει την κρίση. Επίσης είπα ότι λυπάμαι που οι παρατηρήσεις μου (για τον Νίγηρα) παρεξηγήθηκαν και πλήγωσαν αισθήματα. Δεν ήταν στην πρόθεσή μου. Τα τελευταία χρόνια υποστηρίζουμε με μεγάλη θέρμη την Αθήνα και έχουμε συνείδηση των δυσκολιών που περνά η Ελλάδα. Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η χώρα θα ξεπεράσει την κρίση και θα έχει καλύτερο μέλλον, όταν όλοι οι συμμετέχοντες αναλάβουν τις ευθύνες τους και πάρουν τα κατάλληλα μέτρα. Σας διαβεβαιώνω ότι το ΔΝΤ, όπως κι εγώ η ίδια, στηρίζουμε πλήρως την Ελλάδα» τονίζει στη συνέντευξη η Λαγκάρντ.

...και ο γνωστός Σόιμπλε
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σε συνέντευξη στην εφημερίδα Passauer Neue Presse παρέμεινε στο ...γνωστό μήκος κύματος, σε σχέση με την Ελλάδα: "Dεν πρέπει να λέει κανείς ψέματα στους Έλληνες. Δεν υπάρχει άνετος δρόμος,η Ελλάδα έζησε για χρόνια πάνω από τις δυνατότητές της και δεν έκανε τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις. Οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες» τόνισε, προσθέτοντας ότι εναπόκειται στη Μαδρίτη να αποφασίσει εάν θέλει να υπαχθεί στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.