Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2012

Παραλήρημα «Ιndependent» κατά της Ελλάδας


Είναι η Ελλάδα ένα άρρωστο έθνος; Αυτό διερωτάται ο βρετανικός «Independent» μέσα από ένα άρθρο που στάζει φαρμάκι για τη χώρα μας. Ο συντάκτης της εφημερίδας, με αφορμή την οικονομική κρίση δημιούργησε ένα μύλο στον οποίο άλεσε ό,τι βρήκε: AIDS, ιερόδουλες, ανεργία, αυτοκτονίες, αστέγους, ακόμα και μια έρευνα για την Αχαΐα, σύμφωνα με την οποία οι ασθενείς δεν μπορούν να εξασφαλίσουν τα φάρμακά τους. Το αποτέλεσμα του αλέσματος ήταν η εικόνα μιας χώρας, στην οποία οι γυναίκες γίνονται πόρνες λόγω υψηλής ανεργίας, οι άστεγοι πλημμυρίζουν τους δρόμους και το AIDS θερίζει σαν το απλό κρυολόγημα.
Αν και κανείς δεν αμφισβητεί το γεγονός ότι οι δαπάνες για τη δημόσια υγεία έχουν υποστεί μείωση –όπως και στην Αγγλία άλλωστε από τον «Κάμερον τον ψαλιδοχέρη»–, εντούτοις παραμένει εντυπωσιακή η σπουδή της βρετανικής εφημερίδας να παρουσιάσει την Ελλάδα σαν μια χώρα που πεθαίνει.
Στο ρεπορτάζ αναφέρεται και η περίπτωση του 35χρονου Θοδωρή, ο οποίος θα λάμβανε μέρος στον πρώτο κύκλο του ελληνικού Master Chef, αλλά τελικά δεν προχώρησε η συμμετοχή του γιατί έπρεπε πρώτα να αποκαλύψει στους συμπαίκτες του ότι είναι φορέας του AIDS. Εκείνος δεν το δέχθηκε, γιατί φοβήθηκε τον στιγματισμό που συνοδεύει την ασθένεια στην Ελλάδα. Και εδώ, βέβαια, ο συντάκτης του «Independent» ξέχασε να αναφέρει πως στη Μεγάλη Βρετανία ο στιγματισμός για την ασθένεια έχει αυξηθεί σε τέτοιο ποσοστό που φθάνει εκείνο της Νοτίου Αφρικής, με έναν στους δύο Βρετανούς να δηλώνουν ότι θα το κρατούσαν κρυφό αν ένας συγγενής τους ήταν φορέας της νόσου (έρευνα του βρετανικού Ερυθρού Σταυρού).
Όσο για την αλματώδη αύξηση των κρουσμάτων AIDS στην Ελλάδα, γράφει πως αυξήθηκαν κατά 1.450% ανάμεσα στους χρήστες ναρκωτικών (1.000% αναφέρει το ΚΕΕΛΠΝΟ), ενώ εμφανίστηκαν 954 νέα κρούσματα το 2011.
Αυτό που δεν αναφέρεται στο δημοσίευμα είναι ότι στις περισσότερες κατηγορίες τα ποσοστά λοίμωξης μειώνονται χρόνο με το χρόνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των κρουσμάτων ανάμεσα σε ετεροφυλόφιλους στο σύνολο των δηλωθέντων περιστατικών έπεσε από 26,51% το 2006 στο 13,45% το 2011 και στους ομοφυλόφιλους περιορίστηκε από 51,41% στο 33,13% την ίδια χρονική περίοδο.
Δέσποινα Κονταράκη, στον Ελεύθερο Τύπο