Κυριακή 28 Απριλίου 2013

Η Αθήνα βυθίζεται 10 χιλιοστά κάθε χρόνο



Τουλάχιστον δέκα χιλιοστά τον χρόνο βουλιάζει η Αθήνα σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας, με αποτέλεσμα από το 1990, οπότε παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το φαινόμενο από το Τμήμα Γεωλογίας του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, να εκτιμάται ότι η επιφάνεια της πρωτεύουσας έχει βυθιστεί περίπου κατά 230 χιλιοστά.
H ESA χαρτογράφησε τις παραμορφώσεις της ελληνικής γης καλύπτοντας 65.000 τ.χλμ., τη μισή δηλαδή έκταση της ενδοχώρας. Χρησιμοποίησε συνολικά 671 εικόνες που συνέλεξαν τα ραντάρ της την τελευταία δεκαετία.
ΑθηναΤο φαινόμενο αποδίδεται από τους επιστήμονες στις έντονες πιέσεις των εδαφών από τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, ενώ επιβαρυντικό ρόλο έχει διαδραματίσει και η κλιματική αλλαγή, καθώς λόγω της διάβρωσης του εδάφους που αυτή προκαλεί, αυξάνονται και οι τεκτονικές κινήσεις που προκαλούνται στον φλοιό της Γης.
Όπως αναφέρει η real news, στην Αθήνα στο «κόκκινο» βρίσκονται κυρίως οι συνοικίες που οικοδομήθηκαν απότομα και σε μεγάλη έκταση τα τελευταία χρόνια, όπως η Καλλιθέα, τα Άνω Λιόσια, το Χαλάνδρι, η Νέα Ιωνία, καθώς και οι παράκτιες περιοχές.
Στη Λάρισα η καθίζηση είναι επίσης μεγάλη και φτάνει τα 20-30 χιλιοστά το χρόνο, κυρίως λόγω της υπεράντλησης των υδάτων και της μείωσης των βροχοπτώσεων.
Όσο για το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον, όπως δηλώνει στην εφημερίδα ο δρ Ευθύμιος Λέκκας, καθηγητής Δυναμικής Τεκτονικής και Εφαρμοσμένης Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του πανεπιστημίου Αθηνών «σε περίπτωση που το φαινόμενο συνεχιστεί και ενταθεί μπορεί να επέλθει η διαδικασία της θραύσης, να δημιουργηθούν περιφερειακά ρήγματα και να προκληθούν τελικά σεισμοί».
Συμπληρώνει μάλιστα ότι οι δυνάμεις που συντελούνται στον φλοιό της Γης είναι τόσο μεγάλες που είναι αδύνατον να ανασταλούν.