Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Τα 20 «κλειδιά» για τις νέες ρυθμίσεις χρεών

Αυστηρούς όρους υπαγωγής και παραμονής στη νέα ρύθμιση για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31-12-2012 χρεών προβλέπει το πρόσφατα ψηφισθέν πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι υπηρεσίες του υπουργείου, για να επιτρέψουν την αποπληρωμή των χρεών σε 48 ή και περισσότερες μηνιαίες δόσεις, όπως ορίζει η ρύθμιση, θα ζητούν από τους ενδιαφερόμενους οφειλέτες να προσκομίζουν συγκεκριμένα στοιχεία που θα αποδεικνύουν την πρόσκαιρη οικονομική αδυναμία τους, αλλά και την δυνατότητά τους να αποπληρώνουν εμπρόθεσμα όλες τις δόσεις. 

Παράλληλα, θα θέτουν ως προϋπόθεση την προηγούμενη ολοσχερή εξόφληση όλων των οφειλών του έτους 2013, καθώς και την υποβολή όλων των φορολογικών δηλώσεων της τελευταίας πενταετίας. Επιπλέον, θα απαιτούν την εμπρόθεσμη υποβολή όλων των επόμενων φορολογικών δηλώσεων, καθώς και την εμπρόθεσμη εξόφληση όλων των νέων οφειλών που βεβαιώνονται από εδώ και στο εξής!

Ακόμη κι αν ο οφειλέτης είναι συνεπής με όλα τα παραπάνω θα κινδυνεύει να χάσει το 25% του μισθού ή της σύνταξής του ή το 50% του εφάπαξ του ή ακόμη και ολόκληρα τα ποσά άλλων εισοδημάτων ή εσόδων του (ενοικίων, επιδοτήσεων κ.λπ.) καθώς η εφορία ή το τελωνείο θα διατηρεί το δικαίωμα να κατάσχει τα ποσά αυτά και να τα αφαιρεί από το εκάστοτε ανεξόφλητο υπόλοιπο της ρυθμιζόμενης οφειλής!

Πάντως, η νέα ρύθμιση επιτρέπει την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων μέχρι 31-12-2012 οφειλών σε πάρα πολλές μηνιαίες δόσεις, περισσότερες των 48, για οφειλέτες – φυσικά πρόσωπα που δεν είναι επιτηδευματίες. 

Ωστόσο, για τους οφειλέτες που θα κάνουν χρήση αυτής της δυνατότητας, δεν προβλέπεται καμία έκπτωση επί των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής.

Δυνατότητα

Αντιθέτως, για τις επιχειρήσεις και τους αυτοαπασχολούμενους που οφείλουν στο Δημόσιο ληξιπρόθεσμα μέχρι 31-12-2012 χρέη, προβλέπεται η δυνατότητα εξόφλησης των οφειλομένων έως και σε 48 μηνιαίες δόσεις, αλλά με εκπτώσεις από 25% έως 50% στις προσαυξήσεις.

Το νομοσχέδιο προβλέπει επίσης τη δυνατότητα εξόφλησης των οφειλών προς το Δημόσιο που καθίστανται ληξιπρόθεσμες από την 1η-1-2013 και μετά, σε 2 έως και 12 μηνιαίες δόσεις, που μπορεί να γίνουν 24 κάτω από συγκεκριμένες συθήκες.

Η δυνατότητα αυτή παρέχεται στο πλαίσιο της λεγόμενης «πάγιας ρύθμισης» για τις οφειλές προς το Δημόσιο. 

Πατήστε ΕΔΩ και διαβάστε αναλυτικά, όπως τις δημοσιεύει η εφημερίδα «Τύπος της Κυριακής», τις βασικότερες διατάξεις του πολυνομοσχεδίου για τις ρυθμίσεις χρεών προς το Δημόσιο.

Τύπος της Κυριακής

Πηγή "real.gr"