Τετάρτη 31 Αυγούστου 2011

Προσφυγή για το τέλος επιτηδεύματος στο ΣτΕ

Να ακυρωθεί το τέλος επιτηδεύματος ύψους 300 ευρώ (400 ευρώ τα επόμενα χρόνια) που επιβάλλεται σε χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες με βάση τη διάταξη του άρθρου 31 του ν. 3986/2011. Αυτό ζητούν με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας δυο πολίτες και ο νεοσύστατος σύλλογος «Έλληνες φορολογούμενοι».

Οι προσφεύγοντες υποστηρίζουν ότι το μέτρο είναι αντισυνταγματικό (αντίθετο στο άρθρο 78) του Συντάγματος, όπως επίσης είναι αντίθετο και στα άρθρα 25 και 20 που κατοχυρώνουν την αρχή της και το δικαίωμα στη δικαστική προστασία. Όπως αναφέρουν το μέτρο καθιερώνει μια μέθοδο υπολογισμού που αποκλείει το φορολογούμενο από τη προάσπιση των δικαιωμάτων του ενώπιον της δικαιοσύνης ενώ η εφαρμογή του δεν πλήττει ορισμένη φορολογητέα ύλη, αλλά την τάξη των ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, χωρίς καμία εξαίρεση.

Ακόμη οι προσφεύγοντες αναφέρουν ότι η επιβολή του τέλους επιτηδεύματος παραβιάζει την αρχή της φορολογικής ισότητας, δηλαδή της φορολόγησης με βάση την φοροδοτική ικανότητα αλλά και την αρχή της απαγόρευσης της διπλής φορολογίας.

Αναφέρουν χαρακτηριστικά στην προσφυγή τους: «Η τεκμαιρόμενη αντικειμενική δυνατότητα 1.000.000 ελεύθερων επαγγελματιών να καταβάλουν το τέλος και μάλιστα με τεκμήριο αμάχητο, ουδόλως μπορεί να θεωρηθεί ανεκτή με βάση τα διδάγματα της κοινής πείρας αλλά και με βάση τη βαθιά κοινωνικοοικονομική κρίση που διέρχεται στη παρούσα φάση η χώρα μας».



Πηγή protothema.gr