Σάββατο 30 Ιουλίου 2011

"Πόλεμος" υπουργών για την Ετ3- ¨"Λουκέτα" στην ΕΡΤ και -προοπτικά- 2.000 απολύσεις

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ ANATROPI2020

Υπό τον ...εύγλωτο τίτλο"Αναδιάρθρωση της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης" ο αρμόδιος υπουργός και κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλοςαναμένεται να φέρει, τις επόμενες ημέρες, το σχέδιο ριζικών αλλαγών στην ΕΡΤ Α.Ε.
Όπως έχει ήδη γράψει η anatropi2020,το σχέδιο Μόσιαλου -μία πρώτη ιδέα του οποίου έδωσε, σήμερα, ο υπουργός στη σύσκεψη για τις αποκρατικοποιήσεις- περιλαμβάνει καταργήσεις καναλιών και ραδιοφωνικών προγραμμάτων δια της μεθόδου των συγχωνεύσεων και μείωση, προοπτικά, του αριθμού των εργαζομένων από τις 3.400 σε 1.000 έως 1.200!
Αυτή τη στιγμή πρέπει να θεωρείται προδιαγεγραμμένο το τέλος λειτουργίας της ΕΤ1 (που συγχωνεύεται με τη ΝΕΤ) και αρκετών ραδιοσταθμών, όπως ο Kosmos και άλλα (θα σωθεί μόνο το Τρίτο Πρόγραμμα ως ιστορικό και συμβολικό κομμάτι της ελληνικής ραδιοφωνίας), ενώ η μεγάλη υπουργική σύγκρουση θα γίνει για το μέλλον της ΕΤ3!
Ήδη, παράγοντες και δημοσιογράφοι της Θεσσαλονίκης έχουν διαμηνύσει στον εκ της συμπρωτεύουσας υπ. Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο ότι -ως έχων το γενικό πρόσταγμα για τις αποκρατικοποιήσεις- "πρέπει να σώσει την Ετ3, ειδάλλως ένα "λουκέτο" θα θεωρηθεί casus belli".
Ανάλογα μηνύματα έχουν λάβει και άλλα κυβερνητικά στελέχη, όπως οι κ.κΚαστανίδης και Μαγκριώτης που εκλέγονται στη Θεσσαλονίκη, ενώ βουλευτές, όπως η Χρύσα Αράπογλου, η Εύα Καϊλή, ο Θωμάς Ρομπόπουλος αλλά και ο υφυπουργός Σπύρος Βούγιας γίνονται αποδέκτες έντονων πιέσεων, τις οποίες μεταφέρουν στους Θεσσαλονικείς της κυβέρνησης.

Η Ετ3 διαθέτει ισχυρό συμβολισμό για όλη τη Βόρεια Ελλάδα, καθώς διαθέτει ανταποκριτές και επιρροή σχεδόν σε όλες τις πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης, κι ένα "λουκέτο" θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλα προβλήματα.
Από την άλλη, όμως, η Ετ3 αποτελεί, παλαιόθεν, "εστία πράσινων στελεχών", αρκετά από τα οποία βρίσκονται στο στενό περιβάλλον των κυβερνητικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ που εκλέγονται στην Α' Θεσσαλονίκης.
Ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε σοβαρό δίλημμα και μελετά να αντιπροτείνει στον κ. Μόσιαλο μία δραστική περικοπή του κόστους και τον περιορισμό, ουσιαστικά, της Ετ3 σε μία Γενική Διεύθυνση της ΕΡΤ Α.Ε, ώστε να μην υπάρχει ξεχωριστή αντιμετώπιση με υπέρογκα κόστη.
Είναι, όμως, αμφίβολο εάν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και άλλα κυβερνητικά στελέχη θα δεχθούν να απολυθούν δημοσιογράφοι και άλλοι εργαζόμενοι από την κεντρική ΕΡΤ που διορίστηκαν επί ΠΑΣΟΚ και διαθέτουν "δόντι" σε υπουργικά γραφεία, από το να διασωθεί η Ετ3...

Τις επόμενες ημέρες, ο υπουργός Επικρατείας, κ. Ηλίας Μόσιαλος, που είναι ο αρμόδιος υπουργός, θα δώσει λεπτομέρειες για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης της ΕΡΤ, αλλά και την αλλαγή της νομοθεσίας για τα ΜΜΕ που θα εστιάζει στην απελευθέρωση της δυνατότητας συγχωνεύσεων των ιδιωτικών καναλιών. Οπως είπε ο κ. Μόσιαλος χθες στη Βουλή, η δημοσιοποίηση του πλάνου θα γίνει έως τις 15 Αυγούστου.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις του, οι περικοπές στην ΕΡΤ θα είναι γενναίες χωρίς όμως να θιγούν εργαζόμενοι με σύμβαση αορίστου χρόνου.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Εθνους», το σχέδιο αναδιοργάνωσης της ΕΡΤ προβλέπει μεταξύ άλλων: ενοποίηση Ιστορικού Αρχείου ΕΡΤ με το ΑΠΕ και το Ινστιτούτο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΙΟΜ), συγχώνευση ΕΤ-1 με τα ψηφιακά κανάλια Prisma/Sport, συρρίκνωση των Ρ/Σ της ΕΡΑ και μείωση του αριθμού των 19 περιφερειακών, αυτονόμηση ΕΤ3, περικοπές προσωπικού μέσω μείωσης συμβασιούχων από 700 σε 350 και συνταξιοδότηση όσων έχουν θεμελιώσει δικαίωμα (υπολογίζονται σε 240).