Τετάρτη 10 Αυγούστου 2011

Τα 10 μεγαλύτερα κάστρα στον κόσμο


Το να βρεις το μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο δεν είναι και τόσο εύκολο. Κατ' αρχάς, αν και συνήθως ορίζεται ως "μια αμυντική δομή χτισμένη ως κατοικία για ένα βασιλιά ή ευγενή" δεν διασαφηνίζει τι είναι "κάστρο". Οι περισσότεροι θα έλεγαν πως το Κρεμλίνο της Μόσχας δεν είναι κάστρο, αλλά τι λέτε για τα φρούρια στην Ινδία και την Ιαπωνία;

Δεύτερον, ποιο θα είναι το μέτρο σύγκρισης και πώς καθορίζεται αυτό; Σύμφωνα με το Βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες, το κάστρο της Πράγας είναι το μεγαλύτερο συγκρότημα ενώ η Wikipedia αναφέρει το Κάστρο των Γουίνδσορ ως το μεγαλύτερο κατοικημένο κάστρο.

Σε αυτή τη λίστα, μέτρο είναι το μέγεθος της περιοχής χρησιμοποιώντας το Google Maps.


10. Κάστρο του Εδιμβούργου, Σκωτία (35.737 τ.μ.)
Πάνω σε έναν ηφαιστειακό βράχο, το κάστρο του Εδιμβούργου δεσπόζει στον ορίζοντα της πόλης του Εδιμβούργου στη Σκωτία. Λίγα από τα σημερινά κτίρια χρονολογούνται πριν από τον 16ο αιώνα. Η πιο αξιοσημείωτη εξαίρεση είναι το παρεκκλήσι της Αγία Μαργαρίτα της Σκωτίας, το παλαιότερο κτίριο που σώζεται στο Εδιμβούργο, το οποίο χρονολογείται από τις αρχές του 12ου αιώνα.


9. Η Ακρόπολη του Χαλέπι, Συρία (39.804)
Η Ακρόπολη του Χαλέπι ή Αλέπο είναι ένα από τα παλαιότερα κάστρα του κόσμου. Βρίσκεται σε ένα λόφο ύψους 50 μέτρων στο κέντρο του Χαλέπι της Συρίας. Η χρήση του λόφου ξεκινάει από τα μέσα του 3.000 π.Χ.. Καταλήφθηκε από πολλούς πολιτισμούς, τους Έλληνες, τους Βυζαντινούς, τη δυναστεία των Ayyubid και τους Μαμελούκους, το μεγαλύτερο μέρος της κατασκευής, όπως είναι σήμερα, χρονολογείται από τον 13ο αιώνα.


8. Κάστρο Himeji, Ιαπωνία (41468)
Το Κάστρο Himeji θεωρείται το πιο όμορφο κάστρο της Ιαπωνίας και είναι ένα από τα λίγα που έχει γλυτώσει από τις καταστροφές του εμφυλίου πολέμου, των σεισμών και των βομβαρδισμών. Αρχικά, τον 14ο αιώνα, χτίστηκε ένα φρούριο στην περιοχή και σταδιακά επεκτάθηκε στο πέρασμα των αιώνων. Το κάστρο, όπως είναι σήμερα, ολοκληρώθηκε το 1609.


7. Το Κάστρο της Βούδα, Ουγγαρία (44674)
Στο νότιο άκρο του Castle Hill στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας, το κάστρο της Βούδα οχυρώθηκε πρώτη φορά τον 13ο αιώνα, όταν οι πολίτες της Βούδα ζήτησαν περισσότερη προστασία μετά από μια επίθεση των Μογγόλων. Σήμερα, το κάστρο είναι ένα μίγμα αρχιτεκτονικών μορφών, από γοτθικό μέχρι μπαρόκ.


6. Κάστρο Spis, Σλοβακία (49485)
Το κάστρο Spis στην ανατολική Σλοβακία είναι ένα από τα μεγαλύτερα μεσαιωνικά κάστρα στην Κεντρική Ευρώπη. Το κύριο μέρος του οχυρώθηκε με πέτρινους τοίχους στο πρώτο μισό του 13ου αιώνα και η κατώτερη αυλή στα μέσα του 15ου αιώνα. Είναι μια όμορφη τοποθεσία και συχνά χρησιμοποιείται για γυρίσματα ταινιών, όπως το Dragonheart (1996) και το The Last Legion (2006).


5. Κάστρο Hohensalzburg, Αυστρία (54523)
Το κάστρο Hohensalzburg, το οποίο βρίσκεται στο Σάλτσμπουργκ στην Αυστρία, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καλύτερα διατηρημένα κάστρα στην Ευρώπη. Χτίστηκε το 1077 και επεκτάθηκε σημαντικά από το 1495 μέχρι και το 1519, οπότε και έφτασε στην παρούσα σύνθεση του.


4. Κάστρο των Γουίνδσορ, Σκωτία (54835)
Το Κάστρο των Γουίνδσορ αναφέρεται συχνά ως το μεγαλύτερο κατοικημένο κάστρο στον κόσμο και είναι σίγουρα το μεγαλύτερο κάστρο της Αγγλίας. Είναι μία από τις επίσημες κατοικίες της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’ που περνάει πολλά Σαββατοκύριακα εκεί.


3. Κάστρο της Πράγας, Τσεχία (66761)
Πρόκειται για είναι ένα από τα μεγαλύτερα κάστρα στον κόσμο (το μεγαλύτερο, σύμφωνα με το βιβλίο Γκίνες). Χρονολογείται από τον 9ο αιώνα και επεκτάθηκε αρκετές φορές μέχρι το δεύτερο μισό του 18ου αιώνα. Στεγάζει πολλά αξιοθέατα όπως τον Καθεδρικός Ναός Αγίου Βίτου και τη βασιλική του Αγίου Γεωργίου.


2. Φρούριο Mehrangarh, Ινδία (81.227)
Αν και επίσημα αποκαλείται φρούριο, το Mehrangarh μπορεί εύκολα να θεωρηθεί κάστρο. Βρίσκεται σε ένα λόφο ύψους 122 μέτρων, έχει τείχη ύψους 36 και πλάτους 21 μέτρων και μπορεί κανείς να μπει μέσα απφού περάσει από 7 πύλες. Αρχικά χτίστηκε το 1459 από τον ιδρυτή της Τζοντπούρ, Rao Jodha αφότου μετακόμισε την πρωτεύουσα του εδώ από το Mandore. Ωστόσο, τα περισσότερα από τα κτήρια που υπάρχουν σήμερα χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα.


1. Κάστρο Malbork, Πολωνία (143.591)
Βρίσκεται στην Πολωνία και είναι το μεγαλύτερο κάστρο στον κόσμο. Χτίστηκε το 1274 από τους Τεύτονες Ιππότες που τον χρησιμοποιούσαν ως έδρα τους για να νικήσουν τους εχθρούς της Πολωνίας και να κυβερνήσουν τα δικά τους βόρεια εδάφη στη Βαλτική. Το κάστρο επεκτάθηκε αρκετές φορές για να φιλοξενήσει τον αυξανόμενο αριθμό των Ιπποτών μέχρι την υποχώρηση τους στο Königsburg το 1466.