Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Πλήρης άγνοια για το που βρίσκεται ο Καντάφι!


Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι μάχες γύρω από το οχυρωμένο κτιριακό συγκρότημα Μπαμ αλ Αζιζίγια του Μουαμάρ Καντάφι, την ώρα που το ΝΑΤΟ βομβαρδίζει το κρησφύγετο του Λίβυου ηγέτη.

Σύμφωνα με ανταποκριτή του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera, αεροσκάφη του ΝΑΤΟ πλήττουν το κτιριακό συγκρότημα, όπου βρισκόταν η έδρα της κυβέρνησης του Καντάφι.

Ο ίδιος ο συνταγματάρχης ωστόσο παραμένει άφαντος, με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ να παραδέχεται χαρακτηριστικά: «Εάν γνωρίζει κάποιος που βρίσκεται, ας μου πει και μένα». Για τη Συμμαχία πάντως, το γεγονός αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα, καθώς ο Λίβυος ηγέτης δεν αποτεί στόχο και, αν θέλει, μπορεί να φύγει από τη Λιβύη, σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο του ΝΑΤΟ.

Το Al Jazeera μετέδωσε εικόνες με οβίδες να εκρήγνυνται και καπνό να υψώνεται πάνω από την πόλη, καθώς οι εξεγερμένοι συνεχίζουν να προσπαθούν να εκδιώξουν τα στρατεύματα του Καντάφι από τις συνοικίες που συνεχίζουν να ελέγχουν.

Επίσης, οι δυνάμεις που παραμένουν πιστές στον Καντάφι εκτόξευσαν τρεις πυραύλους Σκουντ από τα προάστια της Σύρτης, προπύργιο του καθεστώτος και γενέτειρα του Λίβυου ηγέτη, προς την κατεύθυνση της πόλης Μιζουράτα, η οποία ελέγχεται από τους εξεγερμένους, ανακοίνωσε το NATO, που καταδίκασε την "ανεύθυνη" αυτή ενέργεια.

Την ίδια ώρα, μεγάλη γκάφα έκαναν τη Δευτέρα τόσο οι αντικαθεστωτικοί όσο και η Δύση, καθώς άπαντες έσπευσαν να επιβεβαιώσουν ότι ο Σαΐφ αλ-Ισλάμ, ένας από τους γιους του Μουαμάρ Καντάφι, έχει συλληφθεί. Μόνο που λίγες ώρες αργότερα ο Σαΐφ, ο οποίος κατηγορείται για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ήταν ελεύθερος στην Τρίπολη. Για την ακρίβεια, μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας, ο γιος του συνταγματάρχη είχε συλληφθεί από Λίβυους επαναστάτες, είδηση που είχε επιβεβαιώσει και ο δικαστικός του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, Λουίς Μορένο - Οκάμπο.

Ωστόσο, παρά την είδηση αυτή, ο γιος του Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ, βρέθηκε στο ξενοδοχείο των ξένων ανταποκριτών στο κέντρο της Τρίπολης, όπως μεταδίδουν τα ξένα πρακτορεία και μέσα ενημέρωσης, και όπως ήταν φανερό δεν βρισκόταν υπό την επιτήρηση των επαναστατών. "Η Τρίπολη είναι κάτω από το δικό μας έλεγχο" δήλωσε σε ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονταν εκεί.

Ο Σαΐφ, όταν ρωτήθηκε από δημοσιογράφο του BBC, εάν ο πατέρας του είναι ασφαλής και καλά στην Τρίπολη, απάντησε "Φυσικά".