Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Παπανδρέου: Το ΠΑΣΟΚ καλείται να βγάλει τη χώρα από την εξάρτηση


  • Μήπως κάποιος πρέπει να του πει πως ο μόνος "εξαρτημένος" είναι ο ίδιος και οι πολιτικές που οδήγησαν τους Έλληνες πολίτες σε οικονομική εξαθλίωση;
«Η δικιά μας παράταξη καλείται και πάλι να βγάλει τη χώρα από την επιτήρηση και την εξάρτηση. Και θα τα καταφέρουμε» τόνισε ο Πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της ομιλίας στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ στο Τάε-Κβο-Ντο, το Σάββατο.
Παράλληλα, διέψευσε τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πολίτες θα κρίνουν την κυβέρνηση το 2013.
Ο Πρωθυπουργός εμφανίστηκε αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εκτιμώντας ότι μέχρι το 2013 οπότε και θα γίνουν εκλογές, η Ελλάδα θα βγαίνει από την κρίση, ενώ θα έχουν ολοκληρωθεί μεγάλες αλλαγές που θα έχουν βάλει τις βάσεις για μια διαφορετική πορεία της Ελλάδας στο μέλλον.
«Η υπόσχεση της αλλαγής θα γίνει πράξη ξανά.» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Στην αρχή της ομιλίας του ο Γ.Παπανδρέου αναφέρθηκε στα 37 χρόνια του ΠΑΣΟΚ, ενώ η ομιλία του είχε και μία δόση αυτοκριτικής όταν είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ έχει μερίδιο ευθύνης στο μέτρο που τα προηγούμενα χρόνια ανέχθηκε νοοτροπίες και δίστασε να δώσει ριζοσπαστικές λύσεις».
«Έχουμε την ευθύνη να είμαστε η μεταρρυθμιστική δύναμη της κοινωνίας» τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε «Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές».
«Κληρονομιά μας θα είναι η παραγωγική Ελλάδα.» συμπλήρωσε.
Την ίδια ώρα, υπήρξε έντονα επικριτικός απέναντι στη ΝΔ, τονίζοντας ότι στα πέντε χρόνια της διακυβέρνησή της σχεδόν διπλασιάστηκε το χρέος, το έλλειμμα εκτινάχθηκε και η χώρα αφέθηκε έρμαια στις αγορές.
Απευθυνόμενος στο κομματικό ακροατήριο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εμφανίστηκε ενωτικός, απορρίπτοντας τους χαρακτηρισμούς «παλιό», «νέο» και «βαθύ» ΠΑΣΟΚ.
«Δεν θα χωρίσω μηχανιστικά τα μέλη μας. Δεν είμαι εδώ για να σταματήσω το διάλογο, να συμβιβαστώ με συντηρητικές πρακτικές. Δύναμη του ΠΑΣΟΚ η αντιπαράθεση των ιδεών, όχι των προσώπων» τόνισε.
Αναφερόμενος στην Παιδεία και ιδιαίτερα στο θέμα των πανεπιστημίων και στις αντιδράσεις για το νέο νόμο-πλαίσιο, ο Γ. Παπανδρέου ξεκαθάρισε πως «είτε το θέλουν είτε όχι θα ανοίξουν τα πανεπιστήμια. Τα δημόσια πανεπιστήμια δεν είναι τσιφλίκι κανενός, αλλά περιουσία του ελληνικού λαού».
Σχετικά με το χρηματοπιστωτικό σύστημα, ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι δεν ξέχνιουνται οι πελατειακές και καταχρηστικές πρακτικές του παρελθόντος, ενώ προειδοποίησε ότι «η στήριξη του κράτους δεν είναι λευκή επιταγή».
«Απαιτούμε μόλις εξομαλυνθούν τα πράγματα να στηρίξουν την πραγματική οικονομία» τόνισε και πρόσθεσε πως «δεν θα διστάσουμε να ασκήσουμε τα δικαιώματα που μας δίνει η στήριξη».
«Θα προχωρήσουμε με διάλογο αλλά ασυμβίβαστοι σε σχέση με το στόχο» δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι είναι αποφασισμένος να προχωρήσει αταλάντευτα με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον «εναντίον οποιασδήποτε μειοψηφίας».