Από Russia Today / μετ. ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ. ΣχόλιαΚΟΚΚΙΝΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ στο τέλος*
Εκατομμύρια Μουσουλμάνοι στη Ρωσία γιόρτασαν το Eid ul-Fitr την Τρίτη, σηματοδοτώντας το τέλος του ιερού μήνα του Ραμαζανιού.
Στη Μόσχα τα τζαμιά δεν ήταν σε θέση να φιλοξενήσουν όλους τους προσκυνητές, έτσι οι μουσουλμάνοι ξεχύθηκαν στους δρόμους.
Η λύση που δόθηκε ήταν να επιτραπεί στους πιστούς του Ισλάμ να προσευχηθούν έξω στο δρόμο, παρά την αποδοκιμασία κάποιων κατοίκων.
Φέτος, οι αρχές της Μόσχας άνοιξαν ένα μεγάλο εκθεσιακό κέντρο για τους Μουσουλμάνους προκειμένου να το επισκεφτούν και να προσευχηθούν εκεί, αλλά η καινοτομία δεν φάνηκε να είναι τόσο δημοφιλής.
Παρόλα αυτά, χιλιάδες προσκυνητές που δεν βρήκαν χώρο στο εσωτερικό προσευχήθηκαν γύρω από τα τζαμιά, απλώνοντας τα χαλιά τους.
Τα τζαμιά της Μόσχας μπορούν να φιλοξενήσουν περίπου 10.000 άτομα, ενώ υπάρχουν πάνω από 100.000 πιστοί που θέλουν να λάβουν μέρος στους εορτασμούς.
Αυτό σημαίνει ότι 90.000 πιστοί πρέπει να προσεύχονται στους δρόμους, στο τσιμέντο ακόμη και στις γραμμές του τραμ.
Αυτό είναι πολύ δυσάρεστο για τους πιστούς και τους κατοίκους της περιοχής.
Η κατασκευή νέων τεμενών θα μπορούσε να έχει λύσει το φλέγον ζήτημα, αλλά πολλοί κάτοικοι είναι εναντίον σε τέτοιου είδους κινήσεις.
Το τέμενος ‘Prospekt Mira’ (που σημαίνει ‘προοπτική της ειρήνης’) στο κέντρο της Μόσχας ήταν γεμάτο με προσκυνητές.
Παιδιά και ενήλικες ήρθαν να λάβουν μέρος στους εορτασμούς.
Όσοι ήθελαν να προσευχηθούν στα τζαμιά έπρεπε να φθάσουν νωρίς το πρωί.
Οι αστυνομικοί έκαναν ότι μπορούσαν για να διατηρήσουν την τάξη και την ασφάλεια. Παρά κάποια κυκλοφοριακή συμφόρηση που προκλήθηκε από τα πλήθη των προσευχομένων, καμία σοβαρή αναστάτωση δεν αναφέρθηκε.
Μερικά από τα τελετουργικά, όπως το πλύσιμο, έπρεπε να πραγματοποιηθεί στους δρόμους.
Οι περισσότεροι έφεραν χαλάκια προσευχής μαζί τους, άλλοι τοποθέτησαν ταπετσαρία στο έδαφος ή απλά χρησιμοποίησαν εφημερίδες.
Το σύνθημα που δόθηκε από τον μουεζίνη, μεταδόθηκε από τα μεγάφωνα.
Το τζαμί στο κέντρο της Μόσχας είναι ακόμα υπό κατασκευή - το έργο πάγωσε πριν από χρόνια, όταν η χρηματοδότηση στέρεψε.
Όταν ο Δήμαρχος της Μόσχας Sergey Sobyanin υποσχέθηκενα βρει τους πόρους, οι συγκεντρωμένοι μουσουλμάνοι ξέσπασαν σε χειροκροτήματα.
Οι περισσότεροι από τους μη-μουσουλμάνους στους δρόμους δήλωσαν στους δημοσιογράφους ότι οι συμπολίτες τους και οι ξένοι επισκέπτες έχουν το δικαίωμα να γιορτάσουν κανονικά ανάλογα με τη θρησκεία τους και ότι η δυσφορία που προκλήθηκε είναι ήσσονος σημασίας και περαστική.
Το Eid ul-Fitr είναι μια από τις πιο σημαντικές γιορτές για τους μουσουλμάνους. Η γιορτή τερματίζει τη νηστεία που όλοι οι πιστοί μουσουλμάνοι οφείλουν να τηρούν.
Οι πιστοί ανταλλάσσουν τις λέξεις, "Eid Mubarak» («Ευλογημένο Eid»).
Η γιορτή διαρκεί για τρεις ημέρες και περιλαμβάνει επίσκεψη σε συγγενείς και φίλους και απόδοση σεβασμού στους τάφους των προγόνων.
Σχόλια ΚΟΚΚΙΝΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ:
* Όσοι νομίζουν ότι το μεγάλο τζαμί που θα κτιστεί ή τα μικρά τζαμιά, θα σταματήσουν τις δημόσιες προσευχές θα διαψευσθούν. Τα ίδια έγιναν και στην Γαλλία. Και τζαμιά και κατάληψη δρόμων.
* Και που είναι το πρόβλημα δηλαδή, θα ρώταγε κάποιος; Είναι τόσο αποκρουστικό το θέαμα; Όχι. Είναι ωραίο να βλέπεις θρησκευόμενους ανθρώπους να απολαμβάνουν το δικαίωμά τους στην θρησκευτική ελευθερία. Η προστασία της θρησκευτικής ελευθερίας αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα σε κάθε ευνομούμενη και δημοκρατική Πολιτεία. Κατά το ελληνικό Σύνταγμα η ελευθερία της θρησκευτικής συνείδησης - που προστατεύεται από το άρθρο 13 του Συντάγματος - περιλαμβάνει τα εξής επιμέρους δικαιώματα: 1) Το δικαίωμα να πρεσβεύει κανείς οποιαδήποτε θρησκεία ή δόγμα ή αίρεση ορισμένης θρησκείας επιθυμεί, ή να είναι άθρησκος ή άθεος ή αγνωστικιστής. 2) Το δικαίωμα να διακηρύσσει κανείς ή να αποκρύπτει τις θρησκευτικές ή άθρησκες πεποιθήσεις του. 3) Το δικαίωμα να διαμορφώνει, να μεταβάλλει ή να εγκαταλείπει τα θρησκευτικά του πιστεύω. 4) Το δικαίωμα να μην υπόκειται σε άνιση ή δυσμενή μεταχείριση λόγω των θρησκευτικών του πεποιθήσεων. 5) Το δικαίωμα να μεταδίδει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις με τη δυνατότητα χρήσης όλων των προσφερόμενων από το Σύνταγμα μέσων (ελευθερία γνώμης, προφορικής, έγγραφης, δια του τύπου, το δικαίωμα συναθροίσεων κλπ).
Να υποθέσουμε ότι τα παραπάνω ισχύουν στα περισσότερα μουσουλμανικά κράτη; Και ότι χιλιάδες χριστιανοί – εκτός ότι μπορούν ελεύθερα να διαδώσουν τις ιδέες τους και να αλλάξουν την πίστη τους εγκαταλείποντας το Ισλάμ χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα και ότι θα έχουν την οικονομική - πολιτκή στήριξη του εκάστοτε μουσουλμανικού κράτους στην κατασκευή εκκλησιών - μπορούν να κατακλύσουν τους δρόμους πόλεων του Πακιστάν, του Αφγανιστάν, του Τουρκμενιστάν, του Ουζμπεκιστάν, του Μπαγκλαντές, του Ιράν, του Ιράκ, της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Αλγερίας, της Τουρκίας, του Σουδάν, της Σομαλίας, της Ινδονησίας…της Σαουδικής Αραβίας (lol); Ω, τι ωραίος κόσμος μπαμπά!
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου