Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Δεν Χ-άλασε κανέναν...


Απολύτως δικαιολογημένο και δίκαιο κρίνεται το τελικό 1-1 στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ ανάμεσα σε ΑΕΚ και Ολυμπιακό. Οι δυο ομάδες δεν έπαιξαν ποδόσφαιρο αξιώσεων στη μεγαλύτερη διάρκεια της αναμέτρησης και ο ένας βαθμός έκαστος δεν χαλάει καμία από τις δυο.
Εξαιρετικό το γκολ με το οποίο προηγήθηκε στο 23' η ομάδα του Πειραιά με τον Μιραλάς, αλλά εξίσου όμορφο ήταν και αυτό του Λεονάρντο τρία λεπτά πριν την συμπλήρωση των 45'.
Μέτριο θέαμα στο δεύτερο μέρος, λίγες φάσεις μπροστά από τις δυο εστίες, με τους δυο προπονητές να κοιτάζουν πρώτα απ' όλα την διαφύλαξη της ισοπαλίας.
Πως παρατάχθηκαν οι δυο ομάδες
Ο Νίκος Κωστένογλου παρέταξε την ομάδα του με σύστημα 4-3-3, άκρως επιθετικά και μοναδικό βασικό απόντα τον Τραϊανό Δέλλα, ο οποίος έμεινε τελικά εκτός 18άδας, με τον Κάλα να παίρνει την θέση του. Στην γραμμή κρούσης βρέθηκε ο Νίκος Λυμπερόπουλος και στις πτέρυγες οι Λεονάρντο (αριστερά) και δεξιά ο Γκούντγιονσεν.
Στον αντίποδα, ο Ερνέστο Βαλβέρδε κατέβασε την ομάδα του όπως περίμεναν οι περισσότεροι, δηλαδή με σύστημα 4-4-1-1. Ο Μιραλάς ξεκίνησε αριστερά, δεξιά ο Αμπντούν και στην κορυφή ο Τζεμπούρ, έχοντας πίσω του τον Φουστέρ. Ο Μοδέστο έπειτα από πολύ καιρό βρέθηκε στο δεξί άκρο της άμυνας, αφού οι Τοροσίδης και Μανιάτης έμειναν εκτός αποστολής.
Μιραλάς – Λεονάρντο και... 1-1
Στο αμιγές αγωνιστικό σκέλος, οι δυο ομάδες μπήκαν συντηρητικά και προσπάθησαν να… ζυγίσουν η μια την άλλη. Η «Ένωση» φάνηκε να πατάει κάπως καλύτερα, ήταν πιο ζωηρή, έχοντας άλλωστε και την… ορμή του κόσμου της και προσπάθησε με περισσότερες αξιώσεις να απείλησει την εστία του Κοστάνσο.
Η πρώτη καλή στιγμή ήταν για την ΑΕΚ με γυριστή κεφαλιά του Μάκου στο 6’ που κατέληξε άουτ σε εκτέλεση φάουλ του Λεονάρντο, ενώ ένα λεπτό μετά ο Αμπντούν κόπηκε λανθασμένα ως οφσάιντ από τον βοηθό, βγαίνοντας μόνος του από τα δεξιά.
Νευρικό σε γενικές γραμμές το πρώτο τέταρτο, είχαμε τέσσερις κίτρινες κάρτες (τρεις για την ΑΕΚ και μια για τον Ολυμπιακό), με τον ρέφερι να προσπαθεί να κρατήσει το σκληρό παιχνίδι, αλλά να προκαλεί τα νεύρα των 22 ποδοσφαιριστών και του κόσμου.
Ένα καλό γύρισμα στην συνέχεια από τον Λεονάρντο από τα αριστερά δεν είχε ευτυχή κατάληξη για τον «Δικέφαλο» (όπως και το σουτ του Γκούντγιονσεν που βρήκε σε ετοιμότητα τον Κοστάνσο), ώσπου φτάσαμε στο υπέροχο τέρμα του Μιραλάς στο 23’. Ο Βέλγος έκανε καταπληκτικό σλάλομ από τα αριστερά, άδειασε με ποδιά τον Μανωλά και με καταπληκτικό φαλτσαριστό δεξί σουτ έστειλε την μπάλα στην αριστερή γωνία του Αραμπατζή, που δεν μπορούσε να κάνει απολύτως τίποτα. Το 0-1 για τους Πειραιώτες «πάγωσε» για τα καλά το ΟΑΚΑ...
Εν συνεχεία, οι φιλοξενούμενοι είχαν τον έλεγχο του αγώνα, χάνοντας και μια καλή ευκαιρία με τον Αμπντούν στο 36’, όταν ο Μανωλάς έδιωξε με τάκλιν, για να φτάσουμε στην ισοφάριση της ΑΕΚ σε ένα σημείο που είχε ανεβάσει «στροφές» και πίεζε. Η μπάλα έφτασε στον Λεονάρντο στα αριστερά, ο Βραζιλιάνος άρχισε να συγκλίνει προς το κέντρο και με ξερό δεξί σουτ την έστειλε στα δίχτυα του Κοστάνσο, ο οποίος έμεινε «στήλη άλατος». 1-1 για την ΑΕΚ και πανζουλισμός στο γήπεδο από τους φίλους της.
Πολύ κακό για το τίποτα στο δεύτερο μέρος
Το δεύτερο μέρος ξεκίνησε με μια αλλαγή για κάθε ομάδα, αφού ο Γκούντγιονσεν υπέστη κάταγμα κνήμης σε μια δυνατή του κόντρα με τον Κοστάνσο στο τέλος του πρώτου μέρους και παραχώρησε την θέση του στον Καφέ, ενώ ο Μέλμπεργκ πήρε την θέση του Φουστέρ για την ομάδα του Πειραιά.
Η «Ένωση» ήταν πιο ζωρή στο πρώτο τέταρτο της επανάληψης, ενώ η πρώτη αξιόλογη επίσκεψη του Ολυμπιακού έγινε στο 66’ με ένα γύρισμα του Τζεμπούρ, το οποίο όμως κατέληξε άουτ. Η μπάλα που παιζόταν δεν ήταν καλή και το 1-1 παρέμενε δικαιωματικά, αφού οι φάσεις ήταν μηδαμινές μπροστά από τις δυο εστίες στο πρώτο μισό του δευτέρου μέρους.
Ένα σουτ του Ορμπάιθ (πολύ καλή εμφάνιση…) στο 75’ από μακρινή απόσταση, βρήκε σε ετοιμότητα τον Αραμπατζή, ο οποίος μπλόκαρε την μπάλα και φαινόταν ξεκάθαρα ότι κύριο μέλημα των δυο προπονητών ήταν να κρατήσουν το «Χ» και από εκεί και πέρα σε κάποια αντεπίθεση να πετύχει η ομάδα τους κάποιο δεύτερο γκολ. Σε ένα ντέρμπι άλλωστε, ισχύει η λογική του «αν δεν μπορείς να πάρεις το ματς, τουλάχιστον να μην το χάσεις».
Άνευ λόγου και αιτίας, στο 82’ οι φίλοι της ΑΕΚ στο πέταλο πίσω από τον Κοστάνσο άρχισαν να πετανε καπνογόνα προς την περιοχή του, σταματώντας προς στιγμήν το ματς, ενώ τέσσερα λεπτά μετά (86’), η «Ένωση» έχασε πολύ καλή ευκαιρία για να φέρει... τούμπα το ματς, αλλά το εξαιρετικό αριστερό σουτ του Λαγού κατέληξε λίγο άουτ.
Η αριθμητική ισορροπία άλλαξε στο 88’, όταν οι γηπεδούχοι έμειναν με δέκα παίκτες λόγω αποβολής του Μάκου με δεύτερη κίτρινη κάρτα (διαμαρτυρία στον διαιτητή), όμως άμεσα αποκαταστάθηκε η τάξη στο 89’, αφού αποβλήθηκε και ο Μοδέστο για τον ίδιο λόγο. Οι κάρτες πήγαιναν «σύννεφο» σε όλο το παιχνίδι και δεν γινόταν να τελειώσουν οι δυο ομάδες το ματς χωρίς απώλειες.
Μέχρι τη λήξη της αναμέτρησης δεν άλλαξε κάτι, με την ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό να μοιράζονται από έναν πόντο και να ισοβαθμούν πλέον στους δέκα. Βέβαια, οι Πειραιώτες έχουν και ένα παιχνίδι λιγότερο...
Οι συνθέσεις των δύο ομάδων:
ΑΕΚ (Νίκος Κωστένογλου): Αραμπατζής, Καράμπελας, Κάλα, Μανωλάς, Γεωργέας, Μάκος, Βάργκας, Λαγός, Γκούντγιονσεν (46' λ.τ. Καφές), Λεονάρντο, Λυμπερόπουλος
Αλλαγές: Μοσχονάς, Κοντοές, Γκερέιρο, Μπέλεκ, Κάρλος, Γκέντσογλου.
Ολυμπιακός: (Ερνέστο Βαλβέρδε): Κοστάντσο, Χολέμπας, Μαρκάνο, Αβραάμ Παπαδόπουλος, Μοδέστο, Ορμπάιθ, Ιμπαγάσα, Φουστέρ (46' Μέλμπεργκ), Αμπντούν (63' Φετφατζίδης), Μιραλάς, Τζεμπούρ
Αλλαγές: Μέγιερι, Πάντελιτς, Χαβίτο, Μόνχε, Μακούν.
Διαιτητής: Κωνσταντινέας (Μεσσηνίας)
Βοηθοί: Αλεξέας (Μεσσηνίας), Καρσιώτης (Κορινθίας)