Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Φοροδιαφυγή και με τον νόμο


Χαμένοι φόροι αρκετών δισ. δολαρίων είναι το κόστος για την αμερικανική οικονομία μετά την υιοθέτηση του νόμου "Check-the-Box" που είχε αρχικά τον "αθώο" κατά πολλούς στόχο να μειωθεί η γραφειοκρατία, αλλά τελικά άνοιξε "παράθυρο" για μεγάλες φοροαπαλλαγές στις πολυεθνικές.
Χάρη στις αποφασιστικές κινήσεις που έγιναν προ διετίας από το αμερικανικό επιχειρηματικό λόμπι και ειδικούς πάνω σε θέματα φορολογίας, ο νόμος "πέρασε" παρά την προσπάθεια του Μπαράκ Ομπάμα να τον αλλάξει. Τη μεγαλύτερη αντίσταση στα σχέδια του Αμερικανού προέδρου πρόβαλαν οι General Electric, PepsiCo, Morgan Stanley, Merrill Lynch, Monsanto και άλλοι μεγάλοι όμιλοι της χώρας που πίεσαν μέλη του Κογκρέσου να ψηφίσουν "υπέρ" του "Check-the-Box". Ο νόμος επιτρέπει στις επιχειρήσεις να μεταφέρουν τα κέρδη τους από χώρες με υψηλούς φορολογικούς συντελεστές σε θυγατρικές τους στο εξωτερικό.
Ετσι αποφεύγουν να καταβάλλουν το 35% επί των κερδών τους στο κράτος, με αποτέλεσμα οι ετήσιες ζημιές να υπολογίζονται σε περίπου 10 δισ. δολάρια. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, από το 2004 τα κέρδη των αμερικανικών επιχειρήσεων που μένουν εκτός των συνόρων των ΗΠΑ διπλασιάστηκαν στο αστρονομικό ποσό των 1,8 τρισ. δολαρίων.
Την ώρα που ο πρόεδρος Ομπάμα επιχειρεί εναγωνίως να κλείσει τις "μαύρες τρύπες" του ελλείμματος και του χρέους, οι επιχειρηματίες μαζί με τους συμμάχους τους στο Κογκρέσο κάνουν αγώνα για μείωση των φορολογικών συντελεστών που ισχύουν για τις εταιρείες με το επιχείρημα πως η υψηλή φορολογία δημιουργεί αντικίνητρο για επενδύσεις σε ανθρώπινο δυναμικό και αύξηση των θέσεων εργασίας.
Αθελά της, λοιπόν, η αμερικανική κυβέρνηση άνοιξε τον δρόμο για τη φυγή κεφαλαίων τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από άλλες χώρες με υψηλή φορολογία όπως η Γερμανία. Οι Αμερικανοί επιχειρηματίες προτιμούν πλέον να επανεπενδύουν τα κέρδη τους στο Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία κ.α., ενώ αγαπημένος τους προορισμός έγινε η Ολλανδία.