Σάββατο 15 Οκτωβρίου 2011

Αδιέξοδο με τα σκουπίδια

Τα σκουπίδια που έχουν κατακλύσει την Αθηνά και τη Θεσσαλονίκη φαίνεται πως θα παραμείνουν στους δρόμους για άλλες πέντε ημέρες αφού οι εργαζόμενοι αποφάσισαν τη συνέχιση των κινητοποιήσεων μέχρι την επόμενη Πέμπτη.

Την ίδια ώρα, το υπουργείο Εσωτερικών, η εισαγγελία πρωτοδικών και η ελληνική αστυνομία σε ένα ατέλειωτο «γαϊτανάκι», πετούν το μπαλάκι ο ένας στον άλλο, και ουδείς  αναλαμβάνει την ευθύνη για την άρση του αδιεξόδου.

Ο υπουργός εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης, προειδοποιεί, πως αν η απεργία των υπαλλήλων στις υπηρεσίες καθαριότητας δεν λήξει μέσα στα επόμενες 20 ημέρες, τότε η αποκομιδή των απορριμμάτων θα ανατεθεί σε ιδιώτες.

Με τον τρόπο αυτό όμως, δημιουργεί εμμέσως ένα «εφιαλτικό» χρονοδιάγραμμα για την παραμονή των σκουπιδιών σε κοινόχρηστους χώρους.

Ερωτήματα δημιουργούνται πάντως, για τον τόπο που εναποτίθενται τα απορρίμματα που μαζεύουν από χτες το βραδύ οι ιδιωτικές εταιρείες που επελέγησαν από την περιφέρεια για να καθαρίσουν νοσοκομεία, σχολεία και άλλα δημόσια κτήρια.

Ο  ΧΥΤΑ της Φυλής παραμένει κλειστός από καταληψίες απεργούς, στη χωματερή  αδειάζουν σκουπίδια μόνο απορριμματοφόρα που μεταφέρουν νοσοκομειακά απόβλητα και προς το παρών  ουδείς γνωροζει που καταλήγουν οι ποσότητες σκουπιδιών που συγκεντρώνονται από τα 60 ιδιωτικά απορριμματοφόρα.

Σε περίπτωση που δεν εμφανιστούν στη Φυλή, οι καταληψίες εργαζόμενοι εκφράζουν υπόνοιες πως ως περιοχή εκφόρτωσης έχει επιλεγεί μια από τις παράνομες χωματερές που λειτουργούν στο λεκανοπέδιο.

Έτσι λοιπόν, για είκοσι -το πολύ- ημέρες θα μαζεύουν τα σκουπίδια οι ιδιωτικές εταιρείες, όπως προκύπτει από την σύμβαση που υπέγραψαν με την Περιφέρεια. Συγκεκριμένα  η σύμβαση προβλέπει πως δέκα συν δέκα ημέρες θα βρίσκονται στους δρόμους τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα. Δηλαδή σε περίπτωση που στο πρώτο δεκαήμερο δεν θα έχει λυθεί το πρόβλημα με τους υπαλλήλους των δήμων θα πάρουν παράταση για ένα ακόμα δεκαήμερο. Αν μετά και το δεύτερο δεκαήμερο δεν έχει επέλθει συμφωνία της ΠΟΕ-ΟΤΑ με το υπουργείο Εσωτερικών και τους δήμους, τότε η κυβέρνηση θα προχωρήσει άμεσα στην αλλαγή του θεσμικού καθεστώτος που διέπει την αποκομιδή των σκουπιδιών στους μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Χάρης Καστανίδης το σχέδιο θα προβλέπει την συμμετοχή ιδιωτικών επιχειρήσεων μόνιμα στις υπηρεσίες καθαριότητας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την άμεση απόλυση χιλιάδων εργαζομένων που υπηρετούν στις συγκεκριμένες θέσεις.

Μέχρι τότε η ΠΟΕ-ΟΤΑ δείχνει να μην υποχωρεί στις διεκδικήσεις της. Ήδη το πρωί του Σαββάτου, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησα συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας, ενώ πολλοί έχουν μεταβεί στον ΧΥΤΑ Φυλής, ο οποίος τελεί υπό κατάληψη για να μην επιτραπεί η είσοδος και η εκφόρτωση των σκουπιδιών από τα ιδιωτικά απορριμματοφόρα.

Σε συνεδρίαση της ΠΟΕ-ΟΤΑ στον χώρο της Φυλής το μεσημέρι του Σαββάτου αποφασίστηκε:

·         Αποχή από κάθε εργασία για το Σάββατο 15 και Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011 για όσους εργάζονται υπερωριακά και 48ωρη απεργία για όσους έχουν κανονική βάρδια εργασίας.

·         Προκηρύσσει 48ωρη απεργία για τη Δευτέρα 17 και Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011.

·         Συνεχίζεται ο πολύμορφος αγώνας με καταλήψεις όλων των Δημοτικών Γκαράζ, Δημαρχείων, Πολεοδομιών, Κ.Ε.Π. και όλων των Δημοτικών κτιρίων.

Επίσης η ΠΟΕ-ΟΤΑ μετά την Τρίτη θα συμμετέχει και στην 48ωρη απεργία που έχει κηρύξει η ΓΣΕΕ, όπερ σημαίνει πως για τις επόμενες έξι ημέρες οι ιδιωτικές εταιρείες θα συνεχίζουν την αποκομιδή των σκουπιδιών.

Παράλληλα υπάρχει σύγχυση για τα σημεία των δήμων που έχουν αναλάβει να καθαρίσουν οι ιδιώτες. Σύμφωνα με πληροφορίες η σύμβαση που έχει υπογραφεί από τις δύο πλευρές προβλέπει τον καθαρισμό μόνο «ευαίσθητων» περιοχών, όπως είναι τα νοσοκομεία και τα σχολεία. Ωστόσο την Παρασκευή το βράδυ ο υφυπουργός Εσωτερικών κ. Πάρις Κουκουλόπουλος υποσχέθηκε σε συνέντευξή του στο δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega, πως την Δευτέρα η Αθήνα θα είναι μια καθαρή πόλη, άρα οι ιδιώτες θα προχωρήσουν στον καθαρισμό όλων των σημείων. 

Πηγή protothema.gr