Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2011

Δημοψήφισμα στις 4 Δεκεμβρίου κρίνει την παραμονή της χώρας στο ευρώ

Από το δημοψήφισμα, που -εφόσον γίνει- αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 4 Δεκεμβρίου, θα εξαρτηθεί η παραμονή ή μη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ, ξεκαθάρισαν ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος μετά τη συνάντησή τους με τον Γ.Παπανδρέου στις Κάννες. Παράλληλα, διεμήνυσαν πως μέχρι να ξεκαθαρίστει η κατάσταση και να εγκριθεί κάθε στοιχείο της συμφωνίας της 27ης Οκτωβρίου, δεν θα πραγματοποιηθεί η εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Στην κοινή συνέντευξη Τύπου, οι δύο ηγέτες τόνισαν ότι είναι καθ'όλα νόμιμο και θεμιτό το δημοψήφισμα, αλλά υπογράμμισαν πως η απόφαση για αυτό επιδείνωσε την ψυχολογία μετά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής, και η Ευρωζώνη δεν μπορεί να παραμείνει σε μία περίοδο παρατεταμένης αβεβαιότητας.

Και ο Γάλλος πρόεδρος και η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισαν ότι θέλουν να βοηθήσουν την Ελλάδα, θέλουν να παραμείνει στο ευρώ, αλλά εξαρτάται από τους Έλληνες να αποφασίσουν εάν «θέλουν συνεχίσουν σε αυτόν τον δρόμο μαζί μας ή αν θεωρούν ότι οι υποχρεώσεις και οι δυσκολίες είναι πολύ μεγάλες».

«Το αληθινό ζήτημα είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ» τόνισε ο Γάλλος πρόεδρος, με την Γερμανίδα καγκελάριο να επισημαίνει πως αυτόν τον πυρήνα του ζητήματος πρέπει να αποφασίσουν οι Έλληνες.

Επιθυμία της Ευρώπης, επανέλαβαν αρκετές φορές οι δύο ηγέτες, είναι η παραμονή της χώρας στο ευρώ. «Εμείς θέλουμε να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά, τονίζω, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τους κανόνες» υπογράμμισε ο Σαρκοζί.

Παράλληλα, Μέρκελ και Σαρκοζί δεν έκρυψαν τη δυσφορία για την απόφαση του πρωθυπουργού να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, χαρακτηρίζοντάς την ξεκάθαρα «μονομερή» και απόφαση που ελήφθη «χωρίς να συζητήσει μαζί μας».

«Θέλουμε να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» είπε από την πλευρά της και η Άνγκελα Μέρκελ, προσθέτοντας όμως πως «η μονομερής απόφαση [για το δημοψήφισμα] αλλάζει τα δεδομένα».

Τέλος, απηύθυναν επανειλημμένα έκκληση για ευρύτατη πολιτική συναίνεση στη χώρα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά πως τα προγράμματα στην Ιρλανδία, την Πορτογαλία και την Ισπανία πηγαίνουν καλά γιατί κυβέρνηση και αντιπολίτευση συμφωνούον στην ανάγκη εξυγίανσης.

Πηγή