Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Η Ευρώπη εκβιάζει απροκάλυπτα την Ελλάδα, ζητώντας 5 υπογραφές για εγγυήσεις

Επιστολή με πέντε υπογραφές αναμένει η Ευρωζώνη στο πλαίσιο των γραπτών δεσμεύσεων της ελληνικής πλευράς για την εφαρμογή της συμφωνίας της 26ης Οκτωβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η 6η δόση.



Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος, οι Ευρωπαίοι εταίροι αναμένουν έως την Πέμπτη κοινή επιστολή με τις υπογραφές του Γιώργου Παπανδρέου, του Αντώνη Σαμαρά, του νέου πρωθυπουργού, του νέου υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας Γιώργου Προβόπουλου, με την οποία θα δεσμεύονται ότι θα υλοποιηθεί η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου.
Την ίδια ώρα, καταιγιστικά είναι τα δημοσιεύματα που αναφέρονται στα σενάρια για την προοπτική της χώρας μας τόσο εντός του ευρώ όσο και εκτός, την ώρα που σε εξέλιξη βρίσκεται μία πρωτοφανής διαδικασία πολιτικών διεργασιών. Μάλιστα, δύο εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις περιγράφονται σήμερα στις εκδόσεις των Financial Times, στη βρετανική και στη γερμανική, με την πρώτη να γράφει ότι “η χρεοκοπία της Ελλάδας εντός της ευρωζώνης είναι η μόνη ρεαλιστική επιλογή” και τη δεύτερη να σκιαγραφεί τα εκβιαστικά διλήμματα που θέτουν συνεχώς οι Ευρωπαίοι στην ελληνική κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον Robert Jenkins, στέλεχος της Bank of England, η επιλογή της χρεοκοπίας εντός της ευρωζώνης ήταν μια πιθανότητα για την οποία υπήρχε φόβος, αλλά κανείς δεν μπορούσε να την ξεστομίσει… Μέχρι ωστόσο την περασμένη εβδομάδα, οπότε και ξαφνικά η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ τέθηκε ουσιαστικά επί τάπητος.
Η Ελλάδα θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της. Αυτό θα το κάνει, είτε παραμένοντας στο ευρώ, είτε έξω από το ευρώ. Κατά τους FT, η διαφορά αυτή είναι μείζονος σημασίας.
Γιατί ωστόσο η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ; Τι θα συμβεί αν αποχωρήσει από την Ευρωζώνη;
- Η Ελλάδα αποφασίζει να βγει από το ευρώ. Οι Έλληνες αποφασίζουν να αποσύρουν τις καταθέσεις τους από τις τράπεζες. Υπάρχουν ακόμη ευρώ και όχι δραχμές. Οι ξένοι πιστωτές κλείνουν την πόρτα στις ελληνικές επιχειρήσεις, το ίδιο και οι τράπεζες.
- Σε έκτακτο υπουργικό, η ελληνική κυβέρνηση ανακοινώνει τη νέα δραχμή.
- Χάος. Τα υπάρχοντα δάνεια σε ευρώ πως μετατρέπονται σε δραχμές;
- Ξεκινά η μετάδοση στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
- Σταματά το trading μεταξύ των ευρωπαϊκών τραπεζών.
- Παγώνει η οικονομική δραστηριότητα….
“Η ελληνική χρεοκοπία εντός του ευρώ είναι διαχειρίσιμη. Η αποχώρηση από το ευρώ όχι…”, καταλήγουν οι FT.
Την ίδια ώρα, άλλη έκδοση της εφημερίδας Financial Times, η γερμανική, τονίζει την εκβιαστική τάση που ακολουθεί η Ευρώπη έναντι της Ελλάδας, θέτοντας το δίλημμα ή εφαρμογή των αποφάσεων της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής ή εμπλοκή στην εκταμίευση της έκτης δόσης.
Η Ευρώπη έχει φέρει προ των ευθυνών της την ελληνική αντιπολίτευση, ενώ έχει ζητήσει και από τις δύο πλευρές να δεσμευτούν γραπτά ότι θα ακολουθήσουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα περικοπών, ανεξαρτήτως των αποτελεσμάτων στις βουλευτικές εκλογές. Εάν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεν δεσμευτούν, τότε δεν θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα, ύψους 8 δις Ευρώ, χωρίς την οποία η Ελλάδα θα κινδυνεύσει με χρεοκοπία, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και η υπουργός οικονομικών της Αυστρίας, Μαρία Φέκτερ.
Σκληρότερος εμφανίζεται και ο Επίτροπος για τις Νομισματικές και Οικονομικές Υποθέσεις, Ολι Ρεν, ο οποίος δήλωσε ότι «απαιτήσαμε» μία κυβέρνηση εθνικής ενότητας. Άλλωστε είναι ο μοναδικός πειστικός δρόμος, ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να εκπληρωθούν οι υποχρεώσεις. Μάλιστα, έδειξε τα παραδείγματα σε Πορτογαλία και Ιρλανδία.
Το άρθρο καταλήγει στην παρατήρηση ότι η ΕΕ αναμειγνύεται τόσο απροκάλυπτα στο σχηματισμό κυβέρνησης ενός κράτους-μέλους. Άλλωστε η προοπτική να αναλάβει πρωθυπουργός ο Λουκάς Παπαδήμος θα ήταν μία καλή επιλογή για την ελληνική πολιτική σκηνή.
www.bankingnews.gr