Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Παπαδήμος: "Απαραίτητη η επιστολή στην Ευρώπη από τους ηγέτες των κομμάτων"


Η παροχή έγγραφων δεσμεύσεων από τους ηγέτες των πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση προς το Eurogroup, την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είναι απαραίτητη, επισήμανε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Θεωρώ απαραίτητη την επιστολή από τους ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση... Όμως, εκείνοι θα αποφασίσουν με ποιόν τρόπο θα γίνει η επιβεβαίωση των δεσμεύσεων που έχουν αναλάβει» ανέφερε ο πρωθυπουργός στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον κ. Μπαρόζο.

Ο κ. Παπαδήμος ανέφερε εξάλλου ότι οι ηγέτες των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, της έχουν ήδη δώσει ψήφο εμπιστοσύνης και πρόσθεσε πως είναι σημαντικό να απαντήσουν θετικά στο αίτημα του Eurogroup, της ΕΕ και του ΔΝΤ.

Οι βασικές προτεραιότητες της νέας κυβέρνησης, είπε, είναι η επίτευξη συμφωνίας επί του δεύτερου πακέτου χρηματοδότησης της Ελλάδας μέχρι τα τέλη της χρονιάς, καθώς και η ολοκλήρωση του σχεδίου ανταλλαγής του ελληνικού χρέους (PSI).

«Στόχος μας η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και η καταπολέμηση της ανεργίας» δήλωσε επίσης ο κ. Παπαδήμος.

«Είναι πρόκληση η επίτευξη αυτών των στόχων, αλλά η νέα κυβέρνηση, που στηρίζεται από τους πολίτες, θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα επιτύχει στο έργο της, παρά το λίγο χρόνο που έχει. Αν πετύχουμε, θα ενισχύσουμε τη σταθερότητα της χώρας και θα έχουμε προετοιμάσει το δρόμο για τη νέα κυβέρνηση» σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να εφαρμόσει τους στόχους της, ώστε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη.

Την ανάγκη για συναίνεση και πολιτική σταθερότητα στην Ελλάδα για να επιτευχθεί ο κοινός στόχος της δημοσιονομικής εξυγίανσης εξέφρασε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κομισιόν.

«Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε την Ελλάδα» δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο κ. Μπαρόζο τόνισε ότι χρειάζεται μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία στην ευρωζώνη και στενότερη επιτήρηση των κρατών - μελών.