Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ευρωομόλογο με αντάλλαγμα παρέμβαση στους εθνικούς προϋπολογισμούς συζητά η Μέρκελ


Έτοιμη να συναινέσει για το ευρωομόλογο, εμφανίζεται η γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, με την προϋπόθεση να υπάρξουν δεσμεύσεις για παρέμβαση στους προϋπολογισμούς των "άτακτων χωρών".
Σύμφωνα με δημοσίευμα της γαλλικής εφημερίδας, La Tribune, το αντάλλαγμα που θα ζητήσει για να πει το «ναι» θα είναι η δυνατότητα παρέμβασης στους προϋπολογισμούς  των «κακών μαθητών» της ΕΕ, που θα γίνει πραγματικότητα με αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών. Μάλιστα, στο σχέδιο αναμένεται να αναλάβει ενεργό ρόλο και η ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή έγινε γνωστό ένα γερμανικό σχέδιο που κάνει ακόμη λόγο για μετασχηματισμό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), το νέο μηχανισμό διάσωσης που τίθεται σε ισχύ από του χρόνου, σε μία εκδοχή του ΔΝΤ.
Ο ΕΜΣ θα μπορεί να αναλαμβάνει πλήρως το δημοσιονομικό έλεγχο μιας προβληματικής χώρας και να θέτει χώρες «υπό επιτροπεία». Το γερμανικό σχέδιο προβλέπει ακόμη την επιβολή «αυτόματων κυρώσεων» για τις χώρες-μέλη του ευρώ που υπερβαίνουν τους δημοσιονομικούς στόχους που βάζει η Κομισιόν. Σε περίπτωση «συστηματικών παραβιάσεων» θα υπάρχει δυνατότητα παραπομπής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Τρεις προτάσεις για το ευρωομόλογο θα καταθέσει την Τετάρτη η Κομισιόν


Την έκθεση για τη χρησιμότητα της έκδοσης ευρωομολόγων θα καταθέσει την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οποία μάλιστα έχει συνταχθεί το τελευταίο τρίμηνο με σκοπό να δοθεί μία ουσιαστική λύση για τη χρηματοδότηση του κρατικού χρέους στην ευρωζώνη.
Στην «Πράσινη Βίβλο» που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη, τα ευρωομόλογα, ή αλλιώς «ομόλογα σταθερότητας», θα μπορούν να εισαχθούν μέσα από τις προτάσεις. Η πρώτη πρόταση θα προβλέπει την πλήρη αντικατάσταση των κρατικών ομολόγων, μετά όμως από αναθεώρηση της Συνθήκης της ΕΕ.
Η δεύτερη πρόταση περιλαμβάνει ένα συνδυασμό κρατικών και κοινών εγγυήσεων για την έκδοση ευρωομολόγων, χωρίς να απαιτούνται αλλαγές στη Συνθήκη. Πιο συγκεκριμένα, η μία πρόταση περιλαμβάνει εγγυήσεις στην έκδοση των νέων ομολόγων, χωρίς να καταργηθούν τα κρατικά ομόλογα.
Η τρίτη πρόταση θα προβλέπει την κάλυψη ενός ποσοστού εθνικού χρέους μέσω της έκδοσης ευρωομολόγων, αλλά από εκεί και πάνω τα ίδια τα κράτη θα πρέπει να εκδίδουν τα δικά τους ομόλογα. Η πρόταση αυτή, που και πάλι θα απαιτήσει την αναθεώρηση των ευρωπαϊκών Συνθηκών.