Σάββατο 25 Μαΐου 2013

Δηλώστε και σώστε τους....

Έφτασε πάλι η ώρα για τους φορολογούμενους να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους και να βοηθήσουν το ταμείο του κράτους να πάρει λίγο τα πάνω του. Αυτή τη φορά όμως δεν χρειάζεται να πιάσουμε τα στυλό και τα κομπιουτεράκια, αφού η καλή μας κυβέρνηση, αποφάσισε να υποβάλλουμε όλοι τις δηλώσεις μας, ηλεκτρονικά. Ηλεκτρονικά, ο επιχειρηματίας που έχει δέκα συμβούλους και τριάντα λογιστάδες, ηλεκτρονικά και ο μπάρμπα Γιώργος, στη μέση του πουθενά, που δεν έχει ιδέα από κομπιούτερ, ίντερνετ και όλα αυτά τα διαολοπράγματα. Τι κι αν του αφήσανε μισή τη σύνταξη, τι κι αν δεν έχει φάρμακα, τι κι αν κινδυνεύει να του κόψουν το ρεύμα, πρέπει να τρέχει σε λογιστές, φίλους, συγγενείς, να δηλώσει την σύνταξη του, άντε και το σπιτάκι που με κόπο απέκτησε και να πληρώσει το φόρο που του αναλογεί για να σωθεί η χώρα. Μία χώρα που δεν του προσφέρει τίποτα και όμως απαιτεί από αυτόν, να πληρώσει για τα κλεμμένα των χαραμοφάηδων που την καταλήστεψαν.

Πόσο μυαλό χρειάζεται για να αντιληφθούν όλοι αυτοί οι οικονομολόγοι με τα πολλά διπλώματα, ότι μισθωτοί και συνταξιούχοι, δεν χρειάζεται να υποβάλλουν δήλωση, όταν τα μοναδικά τους εισοδήματα είναι από μισθούς και συντάξεις και φορολογούνται στη πηγή τους. Πόσο μυαλό χρειάζεται για να αντιληφθούν στο Υπουργείο Οικονομικών, ότι πρώτα δημιουργούμε και τεστάρουμε τις υποδομές και τα συστήματα και μετά φακελώνουμε ηλεκτρονικά όλους τους φορολογούμενους. Πόσο διαστροφή χρειάζεται για να στέλνεις όλο τον κόσμο στην ουρά της εφορίας για να πάρουν έναν κλειδάριθμο, τον οποίο κάλλιστα θα μπορούσες να είχες αποστείλει με ταχυδρομική επιστολή στο σπίτι κάθε φορολογούμενου; 

Σε μια χώρα που μας παραμυθιάζουν για ανάπτυξη, ενώ το 50% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, χωρίς υγεία, χωρίς παιδεία, χωρίς ελπίδα, απαιτούν από μας να είμαστε συνεπείς, να πληρώνουμε τους φόρους μας, να υποθηκεύουμε όποια ακίνητα μας έχουν απομείνει για να κάνουμε μια ρύθμιση στην εφορία, να μην χάνουμε τη δόση μας γιατί δεν θα μπορούμε να ξανακάνουμε ρύθμιση των οφειλών μας, να στηνόμαστε στις ουρές, να καταβάλλουμε 90% προκαταβολή για τον φόρο του επόμενου χρόνου, να φορολογούμαστε για ενοίκια που δεν έχουμε εισπράξει, να εκδίδουμε αποδείξεις για ποσά που μπορεί να μην εισπραχθούν ποτέ και παράλληλα να αποκαλούμαστε τεμπέληδες, φοροφυγάδες και να είμαστε το μαύρο πρόβατο της Ευρώπης, όσο και αν τα πληρωμένα παπαγαλάκια, το τελευταίο διάστημα θέλουν να εμφανίσουν θετική, την έξωθεν εικόνα μας.

Το σύστημα, μας θέλει υποταγμένους, χρεωμένους και φακελωμένους για να μπορεί να μας ελέγχει ευκολότερα και ασφαλέστερα, για να μπορεί να σβήσει εν τη γεννέση της κάθε σπίθα αντίστασης που θα μπορούσε να μπει εμπόδιο στα σχέδια του. Δεν τους ενδιαφέρει να μειωθεί το χρέος της χώρας, που το πιθανότερο είναι να μην είναι καν υπαρκτό, αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μας έχουν χρεωμένους για να μη βρίσκουν αντίσταση στην εκτέλεση των διεστραμμένων σχεδίων τους. Ας ξυπνήσουμε όσο είναι καιρός ακόμα, γιατί σε λίγο η κατάσταση θα είναι μη αναστρέψιμη. Ας αφήσουμε όλα όσα μας χωρίζουν και ας ενωθούμε για να αντισταθούμε στα σχέδια του συστήματος, ας πληρώσουν επιτέλους κι αυτοί που δημιούργησαν αυτή την κατάσταση.

"Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα"

Νίκος Καζαντζάκης

Δημήτρης