Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2011

Καταλήγουν σε Παπαδήμο


Συνάντηση λίγο μετά τις 10.00 το πρωί της Τρίτης είχαν, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Γιώργος Παπανδρέου με τον Λουκά Παπαδήμο, ο οποίος επανέρχεται ως επικρατέστερος για πρωθυπουργός στην κυβέρνηση έκτακτης ανάγκης, καθώς τη νύχτα φέρεται να αποκλείστηκαν ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης και ο Νικηφόρος Διαμαντούρος.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε και η νέα υποχώρηση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος δεν αποκλείει πια με κατηγορηματικό τρόπο τη συμμετοχή στελεχών του κόμματός του στη νέα κυβέρνηση. Αυτή ήταν μια από τις τρεις προϋποθέσεις που είχε θέσει ο κ. Παπαδήμος για να αναλάβει πρωθυπουργός σε μια τέτοια κυβέρνηση. Οι άλλοι δυο, να είναι μεγαλύτερης διάρκειας η θητεία της και να έχει ο ίδιος τον τελικό λόγο στην επιλογή του οικονομικού επιτελείου, παραμένουν ακανθώδεις και βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων αυτή τη στιγμή.

Νωρίτερα το Capital.gr είχε μεταδώσει τα εξής: «Το μόνο σίγουρο είναι ότι και αύριο θα ξυπνήσετε με τον Παπανδρέου πρωθυπουργό» έλεγε (για σήμερα) παράγοντας του ΠΑΣΟΚ. Κι έπεσε μέσα.

Το δεκαήμερο πολιτικο-οικονομικό θρίλερ συνεχίσθηκε μέχρι αργά τη νύχτα χθες, με την προσοχή πολιτικών και δημοσιογράφων να στρέφεται… στα διεθνή αεροδρόμια: Με ποια πτήση έφτασε στην Αθήνα χθες ο Λουκάς Παπαδήμος, με ποια φτάνει σήμερα ο Παναγιώτης Ρουμελιώτης, με ποια θα φτάσει – εάν κληθεί – ο Νικηφόρος Διαμαντούρος…

«Θετικές προσεγγίσεις» 
Σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκαλεί το μαρτύριο της σταγόνας σε ό,τι αφορά τον σχηματισμό αυτής της μεταβατικής κυβέρνησης έκτακτης ανάγκης, ο απερχόμενος (;) κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος έσπευσε χθες το βράδυ να δηλώσει ότι οι επικοινωνίες Παπανδρέου-Σαμαρά οδήγησαν χθες σε «θετικές προσεγγίσεις». Πέραν τούτου, ουδέν.

Μετά από άλλο ένα 24ωρο οργιώδους παρασκηνίου, φημών και ονοματολογίας, τα δεδομένα μέχρι αργά τη νύχτα χθες ήταν τα εξής:

Οι προϋποθέσεις Παπαδήμου
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ευρωπαϊκής Τράπεζας (και πρώην διοικητής της ΤτΕ) Λουκάς Παπαδήμος φέρεται να έχει θέσει τις εξής προϋποθέσεις για να αναλάβει πρωθυπουργός του μεταβατικού σχήματος: Πρώτον, να είναι μεγαλύτερης διάρκειας καθώς εκτιμά ότι μέχρι τις 19 Φεβρουαρίου (που συμφώνησαν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ να γίνουν εκλογές) είναι σχεδόν αδύνατον να έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για την εφαρμογή της συμφωνίας Κορυφής. Δεύτερον, να έχει λόγο στη σύνθεση του βασικού επιτελείου που θα «τρέξει» αυτό το έργο – δηλαδή, της ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών. Τρίτον, στο κυβερνητικό σχήμα να μετέχουν και πολιτικά στελέχη της ΝΔ.

Στον δεύτερο όρο φέρεται να αντιδρά και τμήμα του σημερινού κυβερνώντος κόμματος, το οποίο δεν επιθυμεί απομάκρυνση του Ευ.Βενιζέλου. Πίσω από τις προϋποθέσεις δηλαδή που φέρεται να θέτει ο κ.Παπαδήμος, «βλέπουν» ένα σχήμα με πρωθυπουργό τον ίδιον και υπουργό Οικονομικών τον κ.Ρουμελιώτη.

«Στηρίζουμε, δεν συγκυβερνούμε»
Στον πρώτο και στον τρίτο όρο αντιδρά ο Αντώνης Σαμαράς, καθώς φαίνεται να εμμένει στην απόφασή του να μη μετέχουν σ΄αυτή τη μεταβατική κυβέρνηση στελέχη του κόμματός του.

Για δύο λόγους. Ο ένας είναι ότι δεν θέλει να δώσει την εικόνα ότι «συγκυβερνά», αλλά ότι στηρίζει μία προσπάθεια ανακοπής της πορείας προς την έξοδο από το ευρώ που ξεκίνησε με την «αλλοπρόσαλλη» πρωτοβουλία του κ.Παπανδρέου για δημοψήφισμα.

Δεδομένου ότι ισχυρό τμήμα του στελεχιακού δυναμικού και της βάσης της ΝΔ αντιδρούν έντονα στο «μεγάλο ναι» που υποχρεώθηκε (λόγω των έξωθεν πιέσεων) να πει το βράδυ της Κυριακής, αναζητείται ένας κοινός τόπος που να μπορούν να συναντηθούν τόσο οι αντιδρώντες, όσο και οι λεγόμενοι «συναινετικοί» που βρίσκονται στην κοινοβουλευτική ομάδα και πίεσαν (με λόγια και… έργα, όπως η συλλογή υπογραφών) για να ειπωθεί αυτό το «ναι».

Αυτός ο κοινός τόπος θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο «ανοχή» ή «στήριξη», αλλά όχι «συγκυβέρνηση». Εάν, βεβαίως, ο κ.Σαμαράς επιμείνει μέχρι τέλους στην απόφασή του.

Είναι ενδεικτικό ότι ο αντιπρόεδρος της ΝΔ και πρώην κοινοτικός επίτροπος Σταύρος Δήμας διέψευσε χθες ότι του έγινε πρόταση να αναλάβει αντιπρόεδρος της νέας κυβέρνησης, αλλά άφησε αναπάντητο το δημοσιογραφικό ερώτημα τι θα κάνει εάν υπάρξει πρόταση.

Από το ΔΝΤ στην Αθήνα;
Η ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον κ.Ρουμελιώτη προκαλεί ανάμικτα συναισθήματα. Κατά τους «κοινωνιστές» του ΠΑΣΟΚ, κυρίως,  θα προκαλέσει ατυχείς συνειρμούς η σημερινή του ιδιότητα ως εκπροσώπου της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο – αν και κάποιοι ανασύρουν την παλαιότερη ιδιότητά του, του υπουργού Οικονομικών επί κυβέρνησης Ανδρέα Παπανδρέου.

Οι «μεταρρυθμιστές» πάντως προβάλλουν στα «συν» τη σημερινή του ιδιότητα, λέγοντας ότι θα συμβάλλει τα μέγιστα στην αποκατάσταση της εικόνα της χώρας στο ΔΝΤ – και όχι μόνο. Στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά έδειχνε χθες το απόγευμα να θεωρεί θετική τη «λύση Ρουμελιώτη», ωστόσο ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ δεν έδειχνε να έχει καταλήξει.
Διαμαντούρος: Δέχθηκα διερευνητικό τηλεφώνημαΟσο για τον Ευρωπαίο Διαμεσολαβητή Νικηφόρο Διαμαντούρο, το όνομά του έπεσε στο «τραπέζι» από το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος παραδέχθηκε (στο Reuters) ότι πράγματι δέχθηκε διερευνητικό τηλεφώνημα την Κυριακή. Πρόσθεσε όμως ότι χθες δεν είχε κάποιο νέο και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να συμβάλλει «υπό προϋποθέσεις»..
Άπαντες, διαβεβαιώνουν ότι η εκκρεμότητα θα κλείσει σήμερα. Για το λόγο αυτό ορίσθηκε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στις 12 το μεσημέρι – η τελευταία, μ΄αυτή τη σύνθεση…