Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

Στον «αέρα» κυβέρνηση, δημοψήφισμα και έκτη δόση


Ολοκληρώθηκε στις Κάννες πριν από λίγο η μίνι-σύνοδος με τον γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί και τη γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, για την Ελλάδα.
Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, οι βασικοί ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, ήταν επίσης παρόντες στη σύνοδο αυτή, η οποία αποφασίστηκε μετά την ανακοίνωση της Ελλάδας ότι θα προχωρήσει στη διενέργεια δημοψηφίσματος σχετικά με το νέο ευρωπαϊκό σχέδιο διάσωσης.
Στις Κάννες είχαν κανονιστεί δύο ραντεβού που αφορούν την Ελλάδα. Στο πρώτο (αυτό που ολοκληρώθηκε) συμμετείχαν η γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και συζήτησαν αποκλειστικά για την Ελλάδα και την έκτη δόση του δανείου. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, απομακρύνεται το ενδεχόμενο να συζητηθεί η έκτη δόση στο Eurogroup της Δευτέρας και για αυτό το λόγο θα αναζητηθεί νομική φόρμουλα, έτσι ώστε να μπορέσει να στηριχθεί μια τέτοια απόφαση (διαβάστε σχετικά εδώ: Μετά το δημοψήφισμα η έκτη δόση στην Ελλάδα διαμηνύουν ΔΝΤ και Ε.Ε. )
Πάντως σύμφωνα με το Dow Jones Newswires , το οποίο επικαλείται Έλληνα υψηλόβαθμο αξιωματούχο, τα τα ταμειακά αποθέματα που έχει η Ελλάδα για την κάλυψη των λειτουργικών της δαπανών  επαρκούν μέχρι τον Δεκέμβριο, ενώ νωρίτερα ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι "οι Έλληνες χρειάζονται την εκταμίευση μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου".

Στη δεύτερη συνάντηση, που αναμενόταν να ξεκινήσει στις 9.30 μ.μ. ώρα Ελλάδος, θα συμμετέχει και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γιώργος Παπανδρέου, που θα συνομιλήσει με την Άγκελα Μέρκελ, το Νικολά Σαρκοζί και την Κριστίν Λαγκάρντ. Οι τρεις τελευταίοι εμφανίζονται με κοινή γραμμή, έτσι ώστε το δημοψήφισμα, αν γίνει, να έχει το ευρύτερο ερώτημα της παραμονής ή όχι στο ευρώ και να πραγματοποιηθεί όσο το δυνατόν συντομότερα. H κ. Λαγκάρντ φέρεται να μην επιθυμεί η δανειακή σύμβαση να μπει σε δημοψήφισμα , ενώ ο Σαρκοζί σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde αναμένεται να επισημάνει στον πρωθυπουργό ότι η συμφωνία για την Ελλάδα είναι αδιαπραγμάτευτη.

Ακόμη κι αν ο πρωθυπουργός πάρει το «πράσινο φως» για να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, δεν είναι δεδομένο ότι θα βρει 151 βουλευτές να στηρίξουν την πρωτοβουλία με βάση και τη χθεσινή τοποθέτηση κορυφαίων υπουργών στο υπουργικό συμβούλιο.
Σε κάθε περίπτωση οι δανειστές της χώρα μας δεν έχουν κανένα δικαίωμα να επιβάλουν στην Ελλάδα αν θα κάνει ή όχι δημοψήφισμα και ποιο θα είναι το ερώτημα του. Επίσης αν το ΔΝΤ μπορεί να επικαλεστεί το καταστατικό του για την μην εκταμίευση του ποσοστού του για την 6η δόση , η Ευρώπη από την άλλη δεν έχει τόσες δικαιολογίες καθώς πρόκειται για μια δόση από το πρώτο πακέτο βοήθειας. Την εκταμίευση της αποφάσισε το Eurogroup πριν την απόφαση της Συνόδου Κορυφής βασιζόμενο στην έκθεση της τρόικας.
Άρα η απειλή της μη εκταμίευσης του ποσού που αντιστοιχεί στην Ευρωζώνη χρησιμοποιείται κυνικά ως μέσο πίεσης για την χώρα μας...