Πέμπτη 17 Νοεμβρίου 2011

Μικρής έκτασης επεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο

Επεισόδια σημειώθηκαν λίγο πριν από τις πέντε το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας για τον εορτασμό της 38ης επετείου του Πολυτεχνείου. Μία ομάδα κουκουλοφόρων επιτέθηκε σε διμοιρία των ΜΑΤ μπροστά από τη Βουλή, με συνέπεια να συλληφθούν δύο άτομα. Οι κουκουλοφόροι εκτόξευσαν εναντίον των αστυνομικών πέτρες και βόμβες μολότοφ, οι οποίοι τους απώθησαν κάνονταν περιορισμένη χρήση χημικών.



Γύρω στις 4.00 το μεσημέρι έξω από την αμερικανική πρεσβεία απειλήθηκε ένταση όταν η ομάδα φοιτητών που έχει αποσπαστεί από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών ήλθε προς στιγμήν σε αντιπαράθεση με τις δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται παρατεταγμένες έξω από το κτίριο της πρεσβείας.
Αυτή τη στιγμή, ο κύριος όγκος της πορείας βρίσκεται στο ύψος της Ηρώδου Αττικού, ενώ στις 5 το απόγευμα αναμένεται από την πλατεία Ομονοίας να ξεκινήσει και η πορεία που οργανώνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Πριν από την έναρξη της πορείας η αστυνομία προχώρησε σε 20 προσαγωγές κατά τη διάρκεια προληπτικών ελέγχων κυρίως έξω από το Πολυτεχνείο και από την περιοχή της Πλατείας Καυθμώνος όπου συγκεντρώθηκε το μπλοκ των αντιεξουσιαστών.
Σύμφωνα με την αστυνομία οι προσαχθέντες είχαν πάνω τους διάφορα αντικείμενα και οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια για εξακρίβωση στοιχείων και αν προκύψουν ενοχοποιητικά στοιχεία θα οδηγηθούν στον εισαγγεέα.
Μικρής έκτασης επεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο
Η αστυνομία βρίσκεται από το πρωϊ σε πλήρη επιφυλακή ενώ περίπου 7.000 αστυνομικοί συμμετέχουν στα μέτρα για την ομαλή διεξαγωγή της εκδήλωσης.
Η πορεία του ΚΚΕ
Λίγο πριν τις 5.30 το απόγευμα, ξεκίνησε και η πορεία του ΚΚΕ. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Ομονοίας και κατευθύνονται προς την Αμερικανική Πρεσβεία μέσω των οδων Πανεπιστημίου και Βασ. Σοφίας. Στην πορεία μετέχει και η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρρήγα.
Μικρής έκτασης επεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο
Το μήνυμα που κυριαρχεί είναι: "Η θυσία των θυμάτων του Πολυτεχνείου να αποτελέσει φωτεινό φάρο για το σήμερα, ώστε με συνεχή αγώνα και πάλη να γίνουν οι ανατροπές που θα απομακρύνουν τους σημερινούς δυνάστες του λαού, που είναι η νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη Νέα Δημοκρατία και το ΛΑΟΣ, κάτω από τις επιταγές της Ε.Ε και του ΔΝΤ".
Η κυκλοφορία στο κέντρο της Αθήνας έχει διακοπεί ενώ κλειστοί είναι οι σταθμοί του μετρό σε Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ευαγγελισμό και Μέγαρο Μουσικής. Όση ώρα μείνουν κλειστοί οι σταθμοί, οι συρμοί θα διέρχονται χωρίς να κάνουν στάση, ενω θα ξανανοίξουν όταν το επιτρέψει η αστυνομία.
Μικρής έκτασης επεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο
Ενταση στην Πάτρα
Ένταση προκλήθηκε νωρίτερα το μεσημέρι και στο κέντρο της Πάτρας μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομικών, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να κάνουν περιορισμένη χρήση χημικών. Ειδικότερα, όταν η πορεία, για να τιμηθεί η επέτειος του Πολυτεχνείου, που είχαν οργανώσει μαθητές έφθασε στη συμβολή των οδών Κορίνθου και Αγίου Νικολάου, κάποιοι από τους διαδηλωτές πέταξαν νεράντζια προς τη διμοιρία των ΜΑΤ που ακολουθούσε. Αμέσως μετά οι αστυνομικοί έκαναν περιορισμένη χρήση χημικών, με αποτέλεσμα οι διαδηλωτές να απομακρυνθούν
Μικρής έκτασης επεισόδια στην πορεία για το Πολυτεχνείο