Πέμπτη 10 Νοεμβρίου 2011

Στο ίδιο έργο θεατής...


Ένα ματς που κάλλιστα θα μπορούσε να το έχει πάρει, κατέληξε στα αντίπαλα χέρια...
Όπως συνέβη και στην αναμέτρηση με την Κάχα Λαμποράλ, τα τελευταία δευτερόλεπτα έφεραν τον Ολυμπιακό στην ισοπαλία με την Καντού από τα χέρια του Βασίλη Σπανούλη, αλλά ένα αχρείαστο φάουλ στον Σερμαντίνι, έστειλε τον Γεωργιανό στη γραμμή των βολών και με μια εύστοχη και εν συνεχεία άστοχο λέι απ του Χάινς, διαμορφώθηκε το νικηφόρο 64-63 για τους Ιταλούς.
Οι Πειραιώτες είχαν την τύχη του αγώνα στα χέρια τους, μπορούσαν να φύγουν θριαμβευτές από την γειτονική χώρα, αλλά έμειναν με την πικρή γεύση της (νέας) ήττας στο φινάλε. Αυτή ήταν η 3η τους απώλεια σε ισάριθμους αγώνες εκτός έδρας, την ώρα που μετρούν μια νίκη στον πρώτο όμιλο.
Πλέον, με τα περισσότερα ματς να διεξάγονται στο ΣΕΦ, οι "ερυθρόλευκοι" οφείλουν να πράξουν τα δέοντα, να ρεφάρουν τις ήττες και να μην θεσουν σε κίνδυνο την πρόκρισή τους στο TOP-16 της διοργάνωσης. Αρχής γενομένης από το παιχνίδι με τη Νανσί, ο Ολυμπιακός πρέπει να μπει σε νικηφόρα τροχιά, αλλάζοντας υπέρ του το κλίμα.
Τα σουτ... βροχή

Ο Ντούσαν Ίβκοβιτς άρχισε με την ίδια πεντάδα που ξεκίνησε και στη Βιτόρια, με τους Κατσίβελη, Σπανούλη, Κέσελι, Άντιτς και Παπαδόπουλο, σε ένα παιχνίδι που τελικά εξελίχθηκε με παρόμοιο τρόπο. Οι «ερυθρόλευκοι» πέρναγαν δύσκολα την μπάλα στο low-post και «τάισαν» σε κάποιες φάσεις τον Λάζαρο Παπαδόπουλο, ο οποίος ήταν εμφανές πως δεν είχε την δυνατότητα να παίξει μακριά από την ρακέτα.
Παράλληλα, η άμυνα τους έπαιζε με «αλλαγές» στα πικ-εν-ρολ, ενώ άφηναν τα ελεύθερα σουτ στους γηπεδούχους οι οποίοι μέχρι σε ένα σημείο δεν είχαν βρει ρυθμό. Το ίδιο, ωστόσο έκαναν και οι Ιταλοί, οι οποίοι τιμωρήθηκαν για αυτό με τους Κέσελ και Κατσίβελη να «χτυπούν» πίσω από τα 6,75. Όταν βέβαια οι παίκτες του Τρινκιέρι «ζεστάθηκαν» κατάφεραν να μειώσουν την διαφορά, με το σκορ όμως να μένει αρκετά χαμηλά στο πρώτο δεκάλεπτο.
Η Καντού πήρε πολύ δύναμη στην ρακέτα στην δεύτερη περίοδο με τον Σερμαντινί, καθώς ο Μαρκονάτο δεν μπορούσε να απηλείσει ουσιαστικά την ομάδα του Πειραιά με το βαρύ κορμί του. Αυτό, όμως δεν εμπόδισε του φιλοξενούμενους να κρατήσουν το +7 (21-28, 16ʼ) αφού έπαιξαν σκληρή άμυνα. Οι πόντοι του Χάινς, που έμπαινε μέχρι το καλάθι κράτησαν σε θέση ισχύως τον Ολυμπιακό.
Παρ’ όλα αυτά, οι συνεχόμενοι πόντοι του Λέουνεν έβαλαν ξανά στο… κόλπο του γηπεδούχους, την ώρα που και οι παίκτες του Ίβκοβιτς χαλάρωσαν στην άμυνα. Το τρίποντο του Μπαζίλε ήρθε σαν… μαχαιριά για τον ελληνικό σύλλογο, καθώς έκανε το 34-31 που ήταν το σκορ του πρώτου ημιχρόνου.
Λάθη επί λαθών στο τέλος
Η Καντού μπήκε εξαιρετικά στον τρίτο δεκάλεπτο, το οποίο σχεδόν πάντα είναι και το καλύτερο της μέσα στην σεζόν. Οι καλές συνεργασίες και οι πόντοι του Μαρκονάτο κοντά στο καλάθι ανέβασε στο +6 την διαφορά για τους Ιταλούς. Κέσελ και Σπανούλης ανέλαβαν την κατάσταση και έδωσαν… ανάσα στον Ολυμπιακό, ο οποίος πήγε με +4(49-45) στην τελευταία περίοδο του αγώνα.
Ο αρχηγός «Kill Bill» συνέχισε να καθοδηγεί την ομάδα του, την ώρα που δεν ήταν εύκολο να βρει τους διαδρόμους στην προσαρμοσμένη άμυνα της Καντού. Οι κακές άμυνες των «ερυθρολεύκων», όμως πάνω στους Λέουνεν και Μαρκονάτο ήταν ό,τι χειρότερο.
Όταν το σκορ έγινε 63-61, 30΄΄ πριν το τέλος από το καλάθι του τελευταίου, ο Σπανούλης ευστόχησε στις δύο βολές και έκανε το 63-63. Ο Πελεκάνος έκανε το μεγάλο λάθος στα τελευταία δευτερόλεπτα με το φάουλ στον Σερμαντίνι και ο Γεωργιανός έκανε το 64-63. Ο Χάινς έκανε την τελευταία επίθεση, ωστόσο έχασε το καλάθι εξ’ επαφής, με τον Σερμαντινί να διαβάζει πολύ καλά την φάση πάνω στον Αμερικανό και να μην του επιτρέπει να βρει τον χώρο που χρειαζόταν.

Τα δεκάλεπτα:
 12-16, 31-34, 45-49, 64-63.
Καντού (Τρινκιέρι): Μίτσοφ 2, Στσέκιτς 8, Μαρκοϊσβίλι 8, Λέουνεν 12, Μαρκονάτο 10, Ματσαρίνο 6, Σερμαντίνι 8, Τσιντσαρίνι 5, Μπαζίλε 5, Λάιτι.
Ολυμπιακός (Ίβκοβιτς): Χάινς 4, Λούκας 4, Άντιτς 1, Σπανούλης 23, Κέσελ 11, Παπαδόπουλος 4, Γκετσεβίτσιους 8, Παπανικολάου 3, Κατσίβελης 5. Πρίντεζης, Πελεκάνος.
Διαιτητές: Πέρεθ (Ισπανόα), Κοντέ (Ισπανία), Τραβίτσκι (Πολωνία).