Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2011

Εμπιστευτείτε την άρχουσα τάξη - παλεύουν σκληρά για να "μας" (;) βγάλουν από την κρίση

Monde: Ευτυχείς οι εφοπλιστές στην Ελλάδα
Δύο εκτενή άρθρα αφιερώνει η γαλλική εφημερίδα Le Monde στην ελληνική ναυτιλία, στους «Έλληνες του Λονδίνου» και στην «ευτυχία να ζεις ως εφοπλιστής στην Ελλάδα».

«Για να ζεις με άνεση στην Ελλάδα, είναι καλύτερα να μένεις στην αφάνεια». Ετσι ξεκινά το πρώτο κείμενο που αναφέρεται στον «ομφάλιο λώρο μεταξύ κράτους και εφοπλιστών» στην Ελλάδα τον οποίο κανείς πολιτικός μέχρι σήμερα δεν έχει επιχειρήσει να σπάσει.

«Ο δεσμός αυτός είναι το άρθρο 107 του Συντάγματος» που εξαιρεί τους εφοπλιστές από τη φορολογία επί των κερδών, στην οποία υποχρεώνεται ο υπόλοιπος επιχειρηματικός κόσμος, ενώ επιβάλλεται μόνο μια ειδική φορολογία επί του τονάζ του στόλου. «Ακόμα και οι διαδηλωτές στους δρόμους συνδέουν τους εφοπλιστές με την πλουτοκρατία και την κυβέρνηση των εχόντων, όμως το προνομιακό καθεστώς τους δεν αποτελεί αντικείμενο δημόσιας συζήτησης στην Ελλάδα, όπως για παράδειγμα οι φορολογικές απαλλαγές της Εκκλησίας» σημειώνει χαρακτηριστικά η εφημερίδα.
«Οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις έχουν αντιληφθεί το μήνυμα. Κανείς από τους ηγέτες της Ελλάδας δεν θα ήθελε να δει τους εφοπλιστές -που συνεισφέρουν κατά 6% στο ΑΕΠ- να εγκαταλείπει τη χώρα» προσθέτει. Στο ίδιο άρθρο επισημαίνεται ότι ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Βενιζέλος κάλεσε εν μέσω κρίσης τους έλληνες εφοπλιστές να βοηθήσουν τη χώρα «όμως εκείνοι δεν ανταποκρίθηκαν».

Εξηγώντας την εισαγωγική πρόταση, ο γάλλος συντάκτης αναφέρει ότι παρά τις προσπάθειές του ο Σύνδεσμος Ελλήνων Εφοπλιστών απέφυγε την επικοινωνία.

«Οι Έλληνες του Λονδίνου, ένας κόσμος μυστικός με προνομιακή φορολογική μεταχείριση» τιτλοφορείται το δεύτερο άρθρο που συνοδεύεται (στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας) με τη γνώριμη στο εξωτερικό εικόνα του Αριστοτέλη Ωνάση.

Οι «London Greeks», όπως αποκαλούνται από τη Monde, ελέγχουν έως και το 20% του ελληνόκτητου στόλου όμως καλύπτονται από πέπλο μυστηρίου. Στον ετήσιο κατάλογο των Sunday Times με τους 1000 πλουσιότερους κατοίκους της Βρετανίας «εμφανίζεται μόνο ο Ι. Γουλανδρής και όχι μέλη των οικογενειών Χανδρή, Εμπειρίκου, Λαιμού, Χατζηπατέρα, Νιάρχου ή Τσάκου» λέει ο Monde.

«Είναι αδύνατον να μάθεις κάτι περισσότερο διότι πρόκειται για ιδιωτικές επιχειρήσεις που προσλαμβάνουν τους καλύτερους δικηγόρους για να κρατούν τους περίεργους σε απόσταση. Οι περισσότεροι από αυτούς αρνούνται ακόμα και το ότι διαμένουν στο Λονδίνο» δηλώνει στην εφημερίδα ο συντάκτης του σχετικού καταλόγου Φίλιπ Μπέρεσφορντ. Ασφαλώς το βασικό κίνητρο αυτής της μυστικοπάθειας είναι φορολογικό, αναφέρει το δημοσίευμα. Στη συνέχεια γίνεται ιστορική αναδρομή της παρουσίας των ελλήνων εφοπλιστών στο Λονδίνο όπου σημειώνεται ότι οι πρώτοι έφτασαν το 1850 αγοράζοντας ατμόπλοια ενώ το δεύτερο κύμα έφτασε στη διάρκεια του ελληνικού εμφυλίου πολέμου.

«Συντηρητικοί, αν όχι αντιδραστικοί πολλοί από αυτούς στήριξαν τη δικτατορία του 1967 ενώ σήμερα χρηματοδοτούν φιλανθρωπικούς σκοπούς, έδρες ελληνικών σπουδών σε βρετανικά πανεπιστήμια αλλά και τον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο» προσθέτει η Monde.
Και για να μη λέμε μόνο για τα "δικά μας" χάλια:

undefined

Οι ψηφοφόροι σε λιτότητα και ο Σαρκοζί σε σουίτα 38.500 ευρώ!

Αδιαφορώντας εντελώς για την οικονομική κρίση και τα δεινά που υφίστανται οι λαοί τους, οι ηγέτες της G20 ξόδεψαν αστρονομικά ποσά για τη διαμονή τους στις Κάννες, όπως αποκαλύπτει η γαλλική εφημερίδα «Le Parisien»

Την οργή των Γάλλων προκαλεί η αποκάλυψη της εφημερίδας Le Parisien, ότι ο Νικολά Σαρκοζί ξόδεψε περισσότερα από 115.000 ευρώ για τρεις διανυκτερεύσεις στις Κάννες κατά τη διάρκεια της πρόσφατης διάσκεψης της G-20.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Γάλλος πρόεδρος έμεινε στο υπερπολυτελές ξενοδοχείο «Majestic», με τις δαπάνες της κάθε διανυκτέρευσής του να ανέρχονται στα 38.500 ευρώ!

«Τη στιγμή που λαμβάνονται έκτακτα μέτρα λιτότητας, τη στιγμή που κινδυνεύει η γαλλική οικονομία είναι σχεδόν εγκληματικό, δείγμα ανάλγητης φιλοσοφίας του προέδρου, να ξοδεύονται τόσα ευρώ για καλοπέραση», γράφει χαρακτηριστικά η «Le Parisien».

Ο Σαρκοζί δεν ήταν όμως ο μοναδικός ηγέτης που αψήφισε την κρίση και αδιαφορώντας για τη λιτότητα που βιώνουν οι πολίτες δαπάνησε υπέρογκα ποσά για τη διαμονή του στις Κάννες.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα ξόδεψε μεν λιγότερα από τον Σαρκοζί, επιλέγοντας την σουίτα της Γκρέις Κέλι στο ξενοδοχείο «Carlton», αλλά η κάθε διανυκτέρευσή του στοίχισε 36.000 ευρώ.

Ακόμη πιο προκλητικός ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που μπορεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση των πιο «δαπανηρών ηγετών», αλλά αδιαφορώντας πλήρως για την μεγάλη οικονομική περιπέτεια της Ιταλίας, έμεινε στο ξενοδοχείο «Palace», το οποίο χρεώνει 30.000 ευρώ ανά διανυκτέρευση.

Πιο...«οικονομικοί» αποδείχθηκαν η Αγκελα Μέρκελ και ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ, που έμειναν μεν σε ξενοδοχεία 5 αστέρων, τα οποία χρέωσαν τις σουίτες τους 13.000 και 19.000 ευρώ τη βραδιά, αντιστοίχως.

Περισσότερο «εναρμονισμένοι» με το κλίμα της εποχής ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος έμεινε σε σουίτα των 2.000 ευρώ του ξενοδοχείου «Marriott» και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος διέμεινε «εκτός ζώνης ασφαλείας» σε διαμέρισμα των 1.700 ευρώ τη βραδιά.
Βρετανός βουλευτής προς υιόν Μέρντοκ: «Είστε μαφιόζος»
«Πρέπει να είστε ο πρώτος μαφιόζος που δεν γνώριζε ότι ήταν επικεφαλής μιας εγκληματικής οργάνωσης» είπε ο βρετανός βουλευτής Τομ Γουότσον στον Τζέιμς Μέρντοκ, γιό του Ρούπερτ και υψηλόβαθμο στέλεχος του ομίλου που καταθέτει σήμερα Πέμπτη 10 Νοεμβρίου στην ειδική επιτροπή της Βουλής που ερευνά το σκάνδαλο των υποκλοπών.

«Αυτό δεν είναι κόσμιο» απάντησε ο Μέρντοκ, αλλά η δήλωση του Γουότσον έχει κάνει ήδη τον γύρο του κόσμου και έχει αναπαραχθεί από τα περισσότερα μέσα ενημέρωσης.

Υπενθυμίζεται ότι η επιτροπή της Βουλής κάλεσε τον Τζέιμς Μέρντοκ να καταθέσει εκ νέου καθώς στην πρώτη του κατάθεση ισχυρίστηκε ότι γνώριζε ελάχιστα για το σκάνδαλο, αλλά τα στοιχεία που ήρθαν εκ των υστέρων στην επιφάνεια καταρρίπτουν τον ισχυρισμό αυτόν.
Πηγή "Βαθύ Κόκκινο"