Πέμπτη 8 Δεκεμβρίου 2011

Έρχονται πάλι και “φέρνουν” νέα μέτρα

Μάχη σε δύο μέτωπα με την Τρόικα που επιστρέφει τη Δευτέρα στην Αθήνα ετοιμάζεται  να δώσει η κυβέρνηση: να καλύψει  την τρύπα των 2,7 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό  για να αποφύγει πιέσεις για πρόσθετα μέτρα, αλλά και να προετοιμάσει το περίγραμμα των επιπλέον μέτρων της  περιόδου 2013-2015 (περικοπές παροχών  και λιγότερο δημόσιο, νέο φορολογικό πλαίσιο και μονιμοποίηση φόρων  στα ακίνητα) που θα αποδώσουν  έως 7 δισ. ευρώ το χρόνο ή τουλάχιστον 10 δισ. ευρώ αθροιστικά στην τριετία  εκείνη.

Η έλευση της Τρόικα θα είναι ένα πολύ ισχυρό κρας τεστ, αφενός για την πρόοδο υλοποίησης του υφιστάμενου προγράμματος και, αφετέρου, για τη νέα δανειακή σύμβαση  και το νέο μνημόνιο.

Μετά την ψήφιση του νέου προϋπολογισμού τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος είχε μακρές συσκέψεις για την πορεία εκτέλεσης του φετινού και ‘εδωσε στις υπηρεσίες του υπουργείου εντολή να επικεντρώσουν τώρα τις προσπάθειες στην είσπραξη εσόδων.

Στο υπουργείο ποντάρουν  πολλά στα έσοδα από τέλος  ακινήτων μέσω της ΔΕΗ που για  φέτος τα υπολογίζεται σε 700 εκατ, ενώ  αναμένουν 1,2 δισ. ευρώ από τα τέλη κυκλοφορίας  του 2012 καθώς και σε  ό,τι μαζέψουν από τα τελευταια εκκαθαριστικά  φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφορας και τέλους επιτηδεύματος του 2011.

Εντείνονται παράλληλα  οι πιέσεις στους προισταμένους  των ΔΟΥ για  είσπραξη ληξπρόθεσμων χρεών τουλάχιστον 150 εκατομμυρίων ευρώ έως το τέλος του 2011, αλλά και  για περισσότερους προσωρινούς  και προληπτικούς ελέγχους για είσπραξη ΦΠΑ.

Πηγή "Πρώτο Θέμα"