Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2012

10 χρόνια Γκουαντάναμο-Τα ανθρώπινα δικαιώματα στο "ψυγείο"


Δέκα χρόνια συμπληρώνονται φέτος από την ίδρυση της φυλακής στο Γκουαντάναμο. Ωστόσο, οι άθλιες συνθήκες κράτησης των έγκλειστων σε αυτές αμαυρώνουν την εικόνα των ανθρώπινων δικαιωμάτων στις ΗΠΑ, επισημαίνεται σε πρόσφατη έκθεση της Διεθνούς Αμνηστίας.
Σύμφωνα με την οργάνωση, στα τέλη του 2010 κρατούνταν στον εν λόγω σωφρονιστικό χώρο 174 άνθρωποι (172 σήμερα), μεταξύ των οποίων και «τρεις άνδρες καταδικασμένοι από στρατοδικείο που δεν πληροί τα διεθνή κριτήρια ισονομίας».
«Για πολλούς κρατούμενους δεν προβλέπεται ακόμη καμία δίκη, ενώ ο πρόεδρος Ομπάμα ξεπέρασε τη διορία που είχε θέσει για να κλείσει αυτή τη φυλακή», υπενθυμίζει η Διεθνής Αμνηστία.
«Μια χούφτα έγκλειστοι δικάστηκαν από στρατοδικεία και μόνο ένας από αυτούς έχει οδηγηθεί έως σήμερα σε δικαστήριο του κοινού ποινικού δικαίου».
Επιπλέον, η μη κυβερνητική οργάνωση....
κατέκρινε το γεγονός ότι στον συγκεκριμένο σωφρονιστικό χώρο οι κρατούμενοι ζουν σε άθλιες συνθήκες και, σε πολλές περιπτώσεις, υφίστανται απάνθρωπη χρήση βίας και υποβάλλονται σε ακραίες μορφές βασανιστηρίων και κακομεταχείρισης.
Παράλληλα, χθες, Δευτέρα, ακτιβιστές της οργάνωσης "Μαρτυρία κατά των βασανιστηρίων", φορώντας πορτοκαλί στολές ή κλεισμένοι σε κλουβιά, συγκεντρώθηκαν έξω από το Λευκό Οίκο, ζητώντας να κλείσει αυτή η φυλακή. Οι διαδηλωτές θα συνεχίσουν την κινητοποίηση μέχρι την Τετάρτη, ημέρα που συμπίπτει με τη δέκατη επέτειο από την άφιξη των πρώτων κρατούμενων εκεί. Για την ίδια ημέρα έχει προγραμματιστεί και μια μεγάλη διαδήλωση υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην οποία θα συμμετάσχουν πολλές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων και η Διεθνής Αμνηστία.  The Insider