Τετάρτη, 4 Ιανουαρίου 2012

Αντιμέτωπη με μια «νέα Φουκουσίμα» η Γαλλία ;

«Επενδύστε όσα χρειαστούν για να εκσυγχρονίσετε τα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας και να διασφαλίσετε ένα υψηλό επίπεδο ασφαλείας ή κλείστε τα!»

Αυτή τη δραματική έκκληση απευθύνει η γαλλική Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας (L'Autorité de sûreté nucléaire – ASN) προς τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης των εγκαταστάσεων πυρηνικής ενέργειας της χώρας, πρακτικά δηλαδή προς την ίδια τη γαλλική κυβέρνηση, καθώς ο μεγαλύτερος διαχειριστής πυρηνικών εγκαταστάσεων της χώρας, η Electricite de France – EDF είναι ουσιαστικά κρατικά ελεγχόμενη, ενώ μεγάλο ποσοστό από την παραγόμενη ενέργεια της έτερης μεγάλης εταιρείας, της Areva, που ειδικεύεται στην κατασκευή αντιδραστήρων και παράλληλα λειτουργεί η ίδια τουλάχιστον τέσσερις εγκαταστάσεις, έχει ως τελικούς αποδέκτες κρατικές επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Πρακτικά εκείνο που σημειώνει η ASN είναι το ότι οι πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γαλλία βρίσκονται σε παρόμοιο, αν όχι χειρότερο, επίπεδο ασφαλείας με αυτό των εγκαταστάσεων στην ιαπωνική Φουκουσίμα. Κάτι που σημαίνει πως είναι το ίδιο, αν όχι περισσότερο, ευάλωτες σε μια πιθανή φυσική καταστροφή όπως αυτή που χτύπησε τον περασμένο Μάρτιο την Ιαπωνία.

Ως εκ τούτου η  ASN τονίζει πως οι υφιστάμενες πυρηνικές εγκαταστάσεις στη Γαλλία χρήζουν άμεσης ανακαίνισης, εκσυγχρονισμού και θωράκισης για να φτάσουν σε ένα επιθυμητό επίπεδο ασφαλείας, ενώ παράλληλα πρέπει άμεσα να συσταθεί ένα απόλυτα εξειδικευμένο, άρτια καταρτισμένο και εξοπλισμένο «σώμα έκτακτης ανάγκης», μια μονάδα άμεσης δράσης σε περίπτωση πυρηνικού ατυχήματος, έτοιμη να επέμβει για να μετριάσει τις επιπτώσεις μιας τέτοιας καταστροφής. Το παράδειγμα της Φουκουσίμα είναι νωπό, καθώς εάν εκεί υπήρχε μια τέτοια δύναμη επέμβασης θα μπορούσε να είχε περιορίσει την καταστροφή.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της ASN, κύριος Andre-Claude Lacoste, δηλώνει πλήρως ενήμερος του κολοσσιαίου κόστους που συνεπάγονται οι προτάσεις του. Μιλώντας σε γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό τόνισε πως οι παρεμβάσεις που θα εισηγηθεί επισήμως το όργανο στο οποίο προΐσταται συνεπάγονται επενδύσεις ύψους πολλών δεκάδων δισεκατομμυρίων εκ μέρους των εμπλεκόμενων εταιρειών.

Μίλησε συγκεκριμένα για την  EDF, λέγοντας πως εάν θέλει να επεκτείνει με ασφάλεια τη λειτουργία των 19 εργοστασίων της και των 58 αντιδραστήρων που ελέγχει για πάνω από 30 έως και μάξιμουμ 60 χρόνια,  θα πρέπει να επενδύσει περίπου 40 με 50 δισεκατομμύρια ευρώ!

Και κατέληξε λέγοντας το πολύ απλό: «εάν η EDF κρίνει πως αυτό το κονδύλι είναι υπερβολικό, τότε δεν έχει παρά να κλείσει άμεσα όλες τις εγκαταστάσεις της…»

Σε κάθε περίπτωση η ASN αναμένεται να δημοσιοποιήσει την πλήρη έκθεσή της και τις προτάσεις της έως τον Ιούνιο και ήδη ο υπουργός Ενέργειας της Γαλλίας Eric Besson τόνισε πως μέχρι τις 9 Ιανουαρίου διοικήσεις της EDF, της Areva αλλά και τους επιστήμονες της Αρχής Πυρηνικής Ασφάλειας για να συζητήσουν διεξοδικά το θέμα.

Πηγή "Πρώτο Θέμα"