Εξαιρετικά ανησυχητικά σενάρια για την ελληνική οικονομία παρουσιάζει η γερμανική έκδοση των Financial Times. To άρθρο αναφέρει:
«Κορυφαίοι πολιτικοί της ευρωζώνης και αναλυτές της αγοράς συμφωνούν κατ’ εξαίρεσιν: Αντιμετωπίζουν όλοι με ανησυχία τις πρώτες εβδομάδες του νέου έτους – γιατί το πρώτο τρίμηνο θα είναι καθοριστικό για το μέλλον του ευρώ. Αφενός επίκεινται πολλές πωλήσεις ομολόγων των κρατών που διέρχονται κρίση, ενώ παράλληλα οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων επεξεργάζονται μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη και την ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης EFSF και ESM.
Λόγω της προϊούσας απώλειας εμπιστοσύνης στις χρηματαγορές, οι στρατηγικοί αναλυτές φοβούνται ότι κυρίως τα κράτη της ευρωζώνης που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση δεν θα βρουν αρκετούς επενδυτές να τους δανείσουν χρήματα. Μια απεργία των αγοραστών όμως θα αναζωπυρώσει την κρίση χρέους.
Προκειμένου να ανακτήσουν ένα ‘μίνιμουμ’ αξιοπιστίας, τα κράτη της Ευρωζώνης και οι εταίροι τους από τα υπόλοιπα 10 κράτη της ΕΕ βιάζονται να ενσωματώσουν ένα νέο, αυστηρότερο σύμφωνο λιτότητας στις ευρωπαϊκές συνθήκες. Αυτή την Πέμπτη κιόλας μπορεί να ληφθεί μια πρώτη σχετική απόφαση. Στη συνέχεια, θα υπάρξει νέα συνάντηση των εκπροσώπων των κρατών της ΕΕ, της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου, που επεξεργάζονται το δημοσιονομικό σύμφωνο – ίσως για τελευταία φορά. Γιατί. Σύμφωνα με τον ευρωβουλευτή της CDU Elmar Brok, σύντομα επίκειται συμφωνία. Σε περίπτωση συμφωνίας η όλη διαδικασία θα επιταχυνθεί και τότε είναι πιθανή έγκριση του συμφώνου στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ, στα τέλη Ιανουαρίου αντί στις αρχές Μαρτίου, όπως προβλεπόταν αρχικά. Θα ακολουθήσει η επικύρωση του συμφώνου από τα εθνικά κοινοβούλια. Τουλάχιστον τα 15 από τα 17 κράτη της ευρωζώνης θα πρέπει να επικυρώσουν τη συνθήκη, για να αρχίσει μετά να ισχύσει σ’ αυτές τις χώρες.
Ενώ η πορεία ολοκλήρωσης του δημοσιονομικού συμφώνου είναι καλύτερη απ’ ό,τι αναμενόταν, στην Ελλάδα τα πράγματα εξελίσσονται χειρότερα. Η οικονομία πεθαίνει, η είσπραξη των φόρων και τα έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις έχουν μείνει πίσω, κατά τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ. Ο Π/Θ Λουκάς Παπαδήμος προειδοποιεί ήδη για το ενδεχόμενο «άτακτης χρεοκοπίας». Από την ερχόμενη Δευτέρα η τρόικα θα βρεθεί στη χώρα, για να ελέγξει την πορεία του δημοσιονομικού προγράμματος και των μέτρων λιτότητας. Η επίσκεψη της τρόικας θα αποτελέσει τον οδοδείκτη για την απόφαση της ΕΕ και του ΔΝΤ σχετικά με ένα δεύτερο πακέτο δανειακής βοήθειας ύψους 130 δις. ευρώ. Οι ευρωπαίοι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων θα συζητήσουν για τη βοήθεια στη σύνοδο κορυφής του Ιανουαρίου. Πιθανόν όμως το πακέτο να μην επαρκεί πλέον.
Αλλά και ο EFSF, καθώς και ο ΕΜΣ είναι πολύ μικροί ως προς το αποθεματικό των 500 δις. ευρώ ‘ για τη χρηματοδότηση π.χ. της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Στη σύνοδο κορυφής του Μαρτίου οι αρχηγοί κρατών θα πρέπει να συζητήσουν για την περαιτέρω ενίσχυση των μηχανισμών διάσωσης»
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου