Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2012

Πώς οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών εξευτέλισαν την Ελλάδα...


«Μας πάτησαν, μας έλιωσαν. Οι φωνές τους ακούγονταν έως τον διάδρομο»!  Έτσι περιγράφει την συνεδρίαση του χθεσινού Γιούρογκρουπ που έλαβε μέρος ο Έλληνας αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, προκειμένου να ενημερώσει τους ευρωπαιους εταίρους μας για τις οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης Παπαδήμου,  στέλεχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο κορυφαίος αυτός αξιωματούχος βρέθηκε σχεδόν για 24 ώρες στις Βρυξέλλες και είδε από κοντά τους... εχθρικούς πλέον ευρωπαίους.
 
«Οι Ευρωπαίοι  πλέον μας αντιμετωπίζουν όχι μόνο σαν εχθρούς μας άλλα και σαν... ηλιθίους», λέει ο ίδιο στέλεχος που συνομίλησε για αρκετές ώρες με πολλούς ευρωπαίους υπουργούς. Το κλίμα πραγματικά ήταν όχι απλά φορτισμένο ή κακό, άλλα θύμιζε πόλεμο.
 
Οι ευρωπαίοι υπουργοί με αιχμή του δόρατος τον Γερμανό Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, την Φιλανδή Γιούτα Ουρπιλαϊνεν και τον Ολλανδό Γιαν Κις ντε Γιάγκερ στην κυριολεξία διέλυσαν την ελληνική αποστολή....
 
"Μας έλεγαν συνεχώς: Είστε αναξιόπιστοι, είστε αφερέγγυοι ,δεν θα διαλύσετε εσείς την Ευρώπη", εξομολείται ο ίδιος αξιωματούχος. Μάλιστα, ένας υπουργός από τις ισχυρές χώρες της ευρωζώνης ρωτούσε συνεχώς με απειλητικό ύφος. O παρακάτω διάλογος είναι αποκαλυπτικός:

Υπουργός κράτους μέλους : «κάνετε τις αποκρατικοποιήσεις που είχατε
υποσχεθεί; Ναι η όχι;
Εκπρόσωπος ελληνικής Αποστολής : Ήταν δύσκολα γιατί οι αποτιμήσεις στο
χρηματιστήριο είχαν υποχωρήσει.
Υπουργός Κράτους μέλους : Ναι η όχι ;
Εκπρόσωπος Ελληνικής Αποστολής : Δεν μπορούσαμε λόγω ύφεσης.
Υπουργός Κράτους μέλους :Δεν μας ενδιαφερει.  Ναι η όχι ;
Εκπρόσωπος Ελληνικής Αποστολής:Οχι...

 

Βενιζέλος: "Είναι ώρα δύσκολων αποφάσεων"

 
Περιγράφοντας τον... Γολγοθά των επομένων έξι ημερών μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup στις 15 Φεβρουαρίου, ο υπουργός των Οικονομικών κάλεσε τους πολίτες να διαλέξουν " ανάμεσα σε αποφάσεις δύσκολες και σε αποφάσεις ακόμα πιο δύσκολες".

Κατά τον Ευάγγελο Βενιζέλο, "έχουμε, δυστυχώς, να διαλέξουμε ανάμεσα σε θυσίες και σε ακόμα μεγαλύτερες θυσίες, σε ασύγκριτα πιο μεγάλες θυσίες. Έχουμε να διαλέξουμε ανάμεσα σε ταπεινώσεις που υφίσταται μία χώρα, ένα έθνος ιστορικό και υπερήφανο και ακόμα μεγαλύτερες ταπεινώσεις που θα αναγκαστεί να υποστεί, εάν με την ψευδαίσθηση ότι διατηρούμε την υπερηφάνεια μας και την αξιοπρέπειά μας, οδηγηθούμε σε λύσεις που έχουν πολύ μεγαλύτερο κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό κόστος. Κόστος για τον κάθε πολίτη, για την κάθε οικογένεια, για την κάθε επιχείρηση. Πέρασε πια η εποχή της δημαγωγίας, της ευκολίας και των ψευδαισθήσεων. Πρέπει τώρα να πάρουμε αποφάσεις".

Αποκαλύπτοντας το τελεσίγραφο των ευρωπαίων εταίρων, ο κ. Βενιζέλος μετέφερε την προειδοποίηση των Βρυξελλών επισημαίνοντας ότι "μέχρι την Τετάρτη η χώρα, οι πολιτικοί, οι Έλληνες πολίτες, πρέπει όλοι να κάνουμε μια ιστορική επιλογή. Να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να συνεχίσουμε στο δρόμο της Ευρώπης, ή αν θέλουμε να βγούμε από την Ευρωζώνη να το πούμε και να το πράξουμε ευθέως".

Πηγή "Πρώτο Θέμα"