Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Πράξεις ζητά ο Γ. Βεστερβέλε


Να προχωρήσει σε άμεση εφαρμογή του προγράμματος περικοπών κάλεσε την ελληνική κυβέρνηση ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε - δριμεία επίθεση στους "Μερκοζί" από Όσκαρ Λαφοντέν
«Ο χρόνος για την επίτευξη λύσεων λιγοστεύει, και το μέλλον της Ελλάδας στο ευρώ και την ευρωζώνη εξαρτάται αποκλειστικά και μόνον από την Ελλάδα», τόνισε σήμερα ο γερμανός υπουργός στο Βερολίνο. Προϋπόθεση για την παροχή βοήθειας είναι «η ελληνική πολιτική να μην ομιλεί μόνον αλλά και να πράττει»
Η αναγγελία των μεταρρυθμίσεων δεν επαρκεί, θα πρέπει και να υλοποιηθούν, τόνισε ο Γκ. Βεστερβέλε. «Γιατί οι αναγγελίες από μόνες τους δεν κάνουν ανταγωνιστική μια χώρα και η ανταγωνιστικότητα είναι αναγκαία για να υπάρξει ανάπτυξη στην Ελλάδα. Η Γερμανία, πρόσθεσε, έχει επιδείξει αλληλεγγύη σε μεγάλο βαθμό και δεν μπορεί να αμφιβάλει κανείς για την αξιοπιστία της. Το μέλλον της Ελλάδας βρίσκεται στα χέρια των Ελλήνων και των υπευθύνων στην Αθήνα, επανέλαβε ο επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας.
Υπέρ της πλήρους εφαρμογής των απαιτήσεων της τρόικας τάσσεται ο εκπρόσωπος των Φιλελευθέρων για θέματα προϋπολογισμού Όττο Φρίκε, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα σήμερα στη γερμανική ραδιοφωνία. Ο κ. Φρίκε διευκρινίζει ότι θα πρέπει πρώτα να περιμένουμε την αξιολόγηση της τρόικας, αλλά είναι σαφές «ότι δεν θα υπάρχει ένα ανεπιφύλακτο ναι». Ο φιλελεύθερος πολιτικός επέκρινε το γεγονός ότι οι πολιτικοί αρχηγοί στην Αθήνα δεν συμφώνησαν στο ζήτημα της μείωσης των συντάξεων, ενώ προειδοποίησε ότι υπάρχει ο κίνδυνος πολλές από τις μεταρρυθμιστικές υποσχέσεις να μην τηρηθούν εξαιτίας του ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο.
Πυρά Λαφοντέν κατά "Μερκοζί"
Λαφοντέν: "Οι Μερκοζί οδηγούν τους Έλληνες ολοένα και περισσότερο στην απόγνωση"
Την ίδια ώρα πληθαίνουν οι φωνές εντός των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ που δεν αποκλείουν πλέον την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. «Η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της μόνο όταν γίνει ανταγωνιστικότερη», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κ.Ο. των Χριστιανοδημοκρατών Μίχαελ Φουξ στην εφημερίδα Bild. Και αυτό διασφαλίζεται είτε μέσω μια μαζικής μείωσης του κόστους είτε μέσω εξόδου από την ευρωζώνη. Στην τελευταία περίπτωση θα μπορούσε να προχωρήσει σε υποτίμηση του νομίσματός της και να διασφαλίζει πλεονεκτήματα στο εξωτερικό της εμπόριο, τονίζει ο συντηρητικός πολιτικός.
Δριμεία επίθεση στους Άνγκελα Μέρκελ και Νικολά Σαρκοζί για τη διαχείριση της ελληνικής κρίσης εξαπέλυσε σήμερα ο πρώην υπ. Οικονομικών της Γερμανίας Όσκαρ Λαφοντέν. «Η κα. Μέρκελ και ο κ. Σαρκοζί οδηγούν τους Έλληνες ολοένα και περισσότερο στην απόγνωση. Η άγνοια της οικονομίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο οδηγεί σε περιπέτειες», δήλωσε προς την PassauerNeuePresseο επικεφαλής της Κ.Ο. της Αριστεράς. Ο ίδιος δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας ενώ τάχθηκε υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου.
Μεταξύ οργής και απόγνωσης
Κίνδυνος... λόγω προεκλογικής περιόδου;
Στην Αθήνα και στα αποτελέσματα της σύσκεψης των πολιτικών αρχηγών με τον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο είναι στραμμένα τα βλέμματα των γερμανικών και ευρωπαϊκών ΜΜΕ, με το Der Spiegel να παρατηρεί στην online έκδοσή του ότι τα κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση υποτάσσονται στην διεθνή εντολή για περικοπές, ωστόσο η συμφωνία ναυάγησε προσωρινά στο ζήτημα της μείωσης των συντάξεων. Για «δραματικές εξελίξεις» κάνει λόγο το περιοδικό Stern στην ηλεκτρονική του έκδοση, περιγράφοντας τα κυριότερα σημεία του πακέτου των περικοπών.
Στο Βερολίνο ο εκνευρισμός ήταν χθες «χειροπιαστός». Το αντιλαμβανόταν κανείς από το ύφος και το περιεχόμενο των δηλώσεων του κυβερνητικού εκπροσώπου. Είναι σαφές ότι η γερμανική κυβέρνηση αλλά και άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες παρακολουθούσαν από το πρωί με έκπληξη και απόγνωση τα τεκταινόμενα στην Αθήνα, αναμένοντας να ολοκληρωθούν επιτέλους οι διαπραγματεύσεις. Η ανακοίνωση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μπορεί να εκτόνωσε την κατάσταση, ωστόσο, οι αναλυτές στη Γερμανία δεν συμμερίζονται την ψυχραιμία του κ. Γιούνκερ και το κλίμα για την Αθήνα εξακολουθεί να είναι βαρύ.
Επικρίσεις από τον τύπο
Ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν-Κοντ Γιούνκερ
Ενδεικτικό το σχόλιο της Süddeutsche Zeitung του Μονάχου που επισημαίνει ότι «ο βαθμός της ανευθυνότητας των ελλήνων πολιτικών έναντι των Ελλήνων αλλά και των υπόλοιπων Ευρωπαίων δεν μπορεί να εκφραστεί πλέον με λόγια». Την ίδια ώρα αναλυτές υπενθυμίζουν ότι παρά τη διαφαινόμενη συμφωνία στην Αθήνα υπάρχουν ακόμη πολλοί αστάθμητοι παράγοντες, όπως η έκβαση του PSI, ο αριθμός των τραπεζών που θα συμμετάσχουν τελικά όταν κατατεθεί η προσφορά της ελληνικής πλευράς, το ενδεχόμενο αύξησης των πόρων του 2ου πακέτου βοήθειας κλπ. Επίσης, αναμένεται να επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες που θέλουν τη Γερμανία να σκοπεύει να εγκρίνει με δόσεις τη νέα δανειακή σύμβαση. Καταρχήν μόνον τα 30 δισ. που προορίζονται για τις τράπεζες στο πλαίσιο του PSI και αργότερα τα υπόλοιπα 100 δισ., δίνοντας έτσι η ίδια νέα παράταση στην αγωνία.