Οι Ευρωπαίοι ηγέτες στην αυγή του ευρώ, το 2000, είχαν δώσει τη μεγάλη υπόσχεση ότι οι θαυματουργές ιδιότητες του νέου νομίσματος ως το 2010 θα είχαν εξαλείψει από την επικράτειά του τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.
Σήμερα, δώδεκα χρόνια μετά, τον Απρίλιο του 2012, τοευρωβαρόμετρο δημοσιεύει περήφανα τα αποτελέσματα της αρχικής αυτής υπόσχεσης.
Αντιλήψεις για τη φτώχεια:
Το 80% των ερωτηθέντων έχει την άποψη ότι τους τελευταίους 12 μήνες, η φτώχεια στη χώρα του έχει αυξηθεί, ενώ το 67% έχει την ίδια γνώμη για την ΕΕ και το 63% για την περιοχή όπου ζει.
Το 97% των Ελλήνων, το 93% των Γάλλων, το 93% των Πορτογάλων και το 92% των Ισπανών θεωρούν ότι η φτώχεια έχει αυξηθεί στη χώρα τους.
Το 32% των ερωτηθέντων θεωρεί ότι ο 1 στους 3 συμπολίτες τους εμπίπτει στην κατηγορία των φτωχών, ενώ το 64% θεωρεί ότι ο ένας στους 5 είναι σίγουρα φτωχός.
Βαθμός οικονομικής δυσκολίας:
Το 45% των Ελλήνων, το 42% των Λετονών, το 37% των Λιθουανών, το 36% των Βουλγάρων, το 36% των Ρουμάνων και το 34% των Ούγγρων δηλώνουν ότι το σπιτικό τους έχει ξεμείνει από ρευστό. (Σημ. Οι Βούλγαροι και οι Ρουμάνοι είναι σαφώς σε καλύτεροι μοίρα, οπότε δεν πρέπει να μας τρομάζει η μισθολογική εξίσωση που ετοιμάζεται!)
Στο σύνολο της ΕΕ το ποσοστό αυτών που έμειναν ταπί ανέρχεται στο 18%, ενώ το 21% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι κατά τους τελευταίους 12 μήνες αντιμετωπίζουν δυσκολία στην εξόφληση λογαριασμών και δανείων.
Στην Ελλάδα δυσκολία δηλώνει το 73% και στην Κύπρο το 59%.
Στο σύνολο της ΕΕ το 63% λέει ότι δεν θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα 1000 ευρώ και άνω.
Το 45%, ότι μπορεί να μην μπορούν να πληρώσουν λογαριασμούς ή να αγοράσουν τροφή.
Το 43% ότι πιθανόν να μην μπορέσουν να πληρώσουν το στεγαστικό δάνειο, και το 31% ότι δεν θα τα καταφέρουν με τις δόσεις των όποιων δανείων.
Προσδοκίες για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών
Στο σύνολο της ΕΕ, το 14% των πολιτών θεωρεί ότι η οικονομική του κατάσταση θα βελτιωθεί, το 47% ότι θα παραμείνει στάσιμη, και το 36% ότι θα χειροτερέψει.
Απόψεις για τη διατήρηση της κατοικίας στο μέλλον.
26% των Ελλήνων πιστεύουν ότι πιθανόν να χάσουν το σπίτι τους. 16% στο Λουξεμβούργο (!) και 15% στην Κύπρο.
Ενώ πάνω από το 80% σε χώρες όπως η Δανία, Σουηδία, Μάλτα, Ρουμανία, Σλοβενία, Φινλανδία και Ολλανδία, το θεωρούν απίθανο.
Γνώμες για την απασχόληση
Στο σύνολο της ΕΕ, το 18% αμφιβάλει ότι θα διατηρήσει τη θέση εργασίας μέσα στον επόμενο χρόνο.
Για την Ελλάδα, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 51%, στην Κύπρο στο 40% και στη Σλοβακία το 40%. Οι πιο αισιόδοξοι βρίσκονται στην Αυστρία, Γερμανία, Σουηδία και Δανία. Κάτω από το 10% αισθάνεται εργασιακή ανασφάλεια.
Στο σύνολο της ΕΕ το 46% θεωρεί ότι θα βρει δουλειά στους επόμενους 6 μήνες, ενώ το 48% έχει την αντίθετη άποψη.
Οι έλληνες σε ποσοστό 82% θεωρούν ότι δεν πρόκειται να βρουν δουλειά σύντομα, ακολουθούν οι Πορτογάλοι (74%), οι Κύπριοι (72%), και οι Ισπανοί (70%). (Σημ. εντύπωση προκαλεί που οι Ισπανοί με ανεργία δυσθεώρητη είναι περισσότερο αισιόδοξοι από τους Κύπριους).
Αλλαγές στην περίθαλψη.
Στο σύνολο της ΕΕ το 32% λέει ότι δυσκόλεψαν οι όροι της περίθαλψης. Το 38% λέει το ίδιο για την παιδική πρόνοια.
Όπως και προηγούμενα, το μεγαλύτερο ποσοστό αυτών που δυσκολεύονται να ανταποκριθούν βρίσκεται στους Έλληνες και Κύπριους.
Έγνοιες για τη σύνταξη
Στο σύνολο της ΕΕ μόνο το 14% πιστεύει ότι οι συντάξεις δεν θα επηρεαστούν στο μέλλον. Το 24% περιμένει χαμηλότερη σύνταξη απ’ ότι προσδοκούσε, ενώ το 21% προγραμματίζει να συνταξιοδοτηθεί αργότερα.
Οι Φινλανδοί (41%) και Δανοί (26%) πιστεύουν ότι η σύνταξή τους δεν θα επηρεαστεί.
Αντίθετα οι Έλληνες σε ποσοστό 43% πιστεύουν ότι η σύνταξή τους θα μειωθεί. Αλλά, το 80% ανησυχεί πολύ αν θα μπορεί να επιβιώνει όταν θα πάρει σύνταξη. Το ίδιο και οι Πορτογάλοι σε ποσοστό 78% και οι Ιταλοί σε ποσοστό 75%.
Στο σύνολο της ΕΕ το 57% θεωρεί ότι δεν θα έχουν επαρκές εισόδημα να ζήσουν αξιοπρεπώς στα γεράματα.
Αντίθετα το 81% των Δανών, 72% των Σουηδών, το 67% των Λουξεμβούργιων, 62% Φινλανδών, 62% Ολλανδών, 61% Αυστριακών και 58% των Γερμανών πιστεύουν ότι θα έχουν επαρκές εισόδημα στα γεράματα.
Σημ. Τι μού έκανε εντύπωση; Ότι οι Κύπριοι ακολουθούν κατά πόδας τους Έλληνες ως προς την οικονομική δυσπραγία και την απαισιοδοξία για το μέλλον, κι αυτό όταν η Κύπρος φαίνεται να βρίσκεται έξω από το κάδρο των αγορών και εκτός μνημονίων.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου