Σάββατο 28 Ιουλίου 2012

IN ENGLAND’S GREEN AND PLEASANT LAND…


του Σωκράτη Παπαχατζή
Σε μια τελετή έναρξης Ολυμπιακών, η χώρα επιδεικνύει στοιχεία που κάνουν το λαό της υπερήφανο, αποτελώντας ταυτόχρονα selling points  – trademarks με διεθνή αναγνωρισιμότητα. Eξ ου τα τουριστικών προδιαγραφών ταμπλό βιβάν του Δημήτρη Παπαϊωάννου, μέσα από τα οποία η Ελλάδα πρόβαλλε ως …εξωτικός καρπός ενός Έρωτα, ο οποίος, ευέλικτος και εύκαμπτος, υπερίπτατο των τεκταινομένων [του έρωτος υπερίπταντο 9 ελικόπτερα και 2 Ζέπελιν...]. Για τη Βρετανία, η  κουστωδία των selling points περιλάμβανε τον Mister Bean [φίλο του πρίγκιπα Καρόλου] τον Ντέιβιντ Μπέκαμ, τον Χάρι Πότερ, τον …Σέξπιρ και τον James Bond… [απίστευτη η σύγχυση πραγματικότητας και virtual που καλλιεργείται με τη συνύπαρξη ενός αληθινού - "ερπετοειδούς" έστω - προσώπου και ενός ...κινηματογραφικού ήρωα!] Από πλευράς αισθητικής βεβαίως δεν χωρά συζήτηση ανάμεσα στη δική μας τελετή και τη δική τους. Για να μη μιλήσουμε για την σχέση των Βρετανών με την αισθητική γενικότερα, σχέση που μπορεί κανείς να διακρίνει ρίχνοντας μια ματιά στο εσωτερικό των σπιτιών τους… Και επειδή κάπου διάβασα ότι “αν έχουν κάτι οι Βρετανοί να υπερηφανεύονται, είναι η μουσική τους”: μιλάμε για χώρα που ο μεγαλύτερος συνθέτης στην ιστορία της [Handel] ήταν …Γερμανός, πολιτογραφημένος Άγγλος, χρειάσθηκε άλλωστε να περάσουν …δυο αιώνες από αυτόν για να γεννηθεί ο επόμενος συνθέτης περιωπής [Benjamin Britten] στα εδάφη της.
Είναι όμως φυσικό να εστιάζουν οι Άγγλοι “φίλοι μας” στην βιομηχανική επανάσταση.  Πέρα από “ανεκτίμητη προσφορά” τους στον παγκόσμιο πολιτισμό, η βιομηχανική επανάσταση αποτελεί την καταγωγική ρίζα του σύγχρονου αθλητισμού γενικώς και φυσικά της “αναβίωσης” των Ολυμπιακών Αγώνων. Γιατί τα altius, τα fortius κ.τ.λ. δεν είναι παρά η μετάφραση σε “αθλητικούς” όρους του more and more της παραγωγικής διαδικασίας.
Την τριάδα των “επαναστάσεων” δεν θα μπορούσαν να μην συμπληρώσουν η πυροδότηση της μαζικής νεανικής κουλτούρας των ’60s [ρόλος της έκτοτε, να παρέχει συνθήματα και άλλοθι για το πέρασμα των πιο αντιδραστικών μέτρων με επίφαση προοδευτικότητας - κάτι ξέρει η δικιά μας "γενιά του Πολυτεχνείου γιαυτό...] και φυσικά, last but not least, η “επανάσταση του Ίντερνετ”, με άλλα λόγια η πλανητικών προδιαγραφών εκστρατεία παρακολούθησης που έχουν αναλάβει οι Μυστικές Υπηρεσίες, μετακυλώντας το κόστος της παρακολούθησης στον …παρακολουθούμενο.