Σάββατο 10 Νοεμβρίου 2012

Κενά λογικής

 του Κώστα Γιαννακίδη

Υπάρχουν ένα-δύο κενά λογικής στα οποία πέφτει η κυβέρνηση και δυσκολεύεται να σηκωθεί. Η καθυστέρηση στην εκταμίευση της δόσης δεν εκθέτει μόνο το κυβερνητικό σχήμα, εκθέτει και τη μισή Ευρώπη που δήλωνε ότι η Ελλάδα αρκεί να τηρήσει τις δεσμεύσεις της και θα δει την τσέπη να φουσκώνει. Μόνο που τη μισή Ευρώπη ποσώς την ενδιαφέρει αν εκτίθεται μπροστά στα γουρλωμένα μάτια των Ελλήνων. Πιθανότατα καλείται να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα που εισάγει η εκτίμηση του ΔΝΤ για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ίσως να θέλει και τον χρόνο της μέχρι ο Ομπάμα να κάτσει πάλι στο γραφείο του και να πάρει μπροστά του τα χαρτιά. Όμως αυτό το λέω εγώ και δεν κοστίζει ούτε σεντ. Σημασία έχει τι λέει η κυβέρνηση.
Και η κυβέρνηση δεν λέει τίποτα. Διότι τα «μην ανησυχείτε δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα» του Στουρνάρα είναι πιο χρήσιμα όταν δεν λέγονται και, τέλος πάντων, δεν έχουν τη βαρύτητα-και τη σοβαρότητα-που απαιτεί η περίσταση. Συνεπώς καλό είναι ο Σαμαράς, πριν φύγει για το εξωτερικό, να μας εξηγήσει γιατί οι δανειστές δεν έρχονται στο ραντεβού, ενώ εμείς πήγαμε με τα γόνατα, σαν γριές στην Τήνο. 
Το άλλο κενό λογικής έχει να κάνει με τα ταμειακά διαθέσιμα που όλο εξαντλούνται και όλο υφίστανται, ασχέτως αν η διατήρηση τους είναι αποτέλεσμα τεχνικών παρεμβάσεων, έπειτα από έκδοση γραμματίων. Θυμίζω ότι την προηγούμενη εβδομάδα είχαμε λεφτά μέχρι την επόμενη Παρασκευή 16 Νοεμβρίου, δηλαδή δεν θα τους έμενε φράγκο ούτε για στεφάνι στο Πολυτεχνείο. Να όμως που τώρα κουβεντιάζουμε για καταβολή της δόσης τον Ιανουάριο. Δεν ξέρω αν σχεδιάζουμε να πούμε κάλαντα προκειμένου να αντέξουμε ως τότε. Ξέρω ότι η κυβέρνηση οφείλει να γίνει και εδώ πιο σαφής. Μέχρι στιγμής έχουμε φτάσει στα άκρα και το μόνο που κερδίσαμε ήταν θετικά δημοσιεύματα. Και πολλές φορές τα θετικά δημοσιεύματα είναι χρήσιμα μόνο αν ανοίξεις την εφημερίδα και τη στρώσεις κάτω για να κοιμηθείς.
Πηγή "protagon"