Δευτέρα 12 Νοεμβρίου 2012

Η καθυστέρηση της δόσης αποτελεί κίνδυνο για όλους, λέει το IIF

Αυστηρές προειδοποιήσεις για τους κινδύνους που ελλοχεύουν στην καθυστέρηση εκταμίευσης της επόμενης δόσης του δανείου στην Ελλάδα για την ελληνική οικονομία που στεγνώνει από ρευστότητα, αλλά και για την ευρωζώνη συνολικά, που κινδυνεύει από φαινόμενα ντόμινο απευθύνει ανώτατο στέλεχος του IIF.

Εκφράζοντας νέες ανησυχίες για πιθανή χρεοκοπία της Ελλάδας, ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής του IIF, Χ.Τραν, έσπευσε να προσθέσει ότι «η τωρινή κατάσταση αποτελεί κίνδυνο για όλους», αφού «εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε και υποχρεωνόταν να βγει από το ευρώ» ο κίνδυνος για πιθανή μετάδοση της κρίσης σε άλλες χώρες «θα ήταν σημαντικός».


Όσο περισσότερο καθυστερεί η έγκριση της επόμενης δόσης των ελληνικών δανείων τόσο μεγαλύτερη ζημιά θα υφίσταται η οικονομία της χώρας, προειδοποίησε ο Χούνγκ Τραν, αναπληρωτής γενικός διευθυντής του IIF, σε συνέντευξή του στο Reuters, εκφράζοντας νέες ανησυχίες για πιθανή χρεοκοπία της χώρας.


«Όσο περισσότερο κρατούν αυτές οι διαπραγματεύσεις για την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας, τόσο περισσότερο στερείται η οικονομία της απαραίτητης ρευστότητας», είπε.


«Η τωρινή κατάσταση αποτελεί κίνδυνο για όλους», είπε στην τηλεφωνική του συνέντευξη στο Reuters.


«Εάν η Ελλάδα χρεοκοπούσε και υποχρεωνόταν να βγει από το ευρώ, ο κίνδυνος για πιθανή μετάδοση (της κρίσης) σε άλλες χώρες-μέλη, στην ευρωζώνη και στην ευρύτερη οικονομία θα ήταν σημαντικός», πρόσθεσε.


Υπενθυμίζεται ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης συναντώνται στις Βρυξέλλες σήμερα (Δευτέρα) για να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας, αλλά δεν αναμένεται να αποφασίσουν για την εκταμίευση της δόσης καθώς πρέπει πρώτα να εξακριβώσουν αν το χρέος της χώρας είναι βιώσιμο.


«Όσο περισσότερο διαπραγματεύεσαι χωρίς να καταλήγεις κάπου, τόσο περισσότερο βλάπτεις την οικονομία», είπε ο Τραν, ο οποίος επέκρινε την έμφαση που δίνεται στη μείωση του ελληνικού χρέους έναντι της οικονομικής ανάπτυξης μέσω επενδύσεων.


«Το να επικεντρωνόμαστε αποκλειστικά στη μείωση του χρέους είναι αυτοκαταστροφικό και θέτει σε κίνδυνο τόσο τον επίσημο τομέα όσο και τους ιδιώτες πιστωτές», είπε.


«Δεν έχει σημασία αν σε πέντε ή δέκα χρόνια το χρέος της Ελλάδα θα είναι χ ή ψ. Χρειάζονται χρηματοδότηση τώρα για να βγάλουν την οικονομία από την περιδίνηση της. Χρειαζόμαστε ένα σοκ ζήτησης για να δώσουμε στον κόσμο λίγη ελπίδα», πρόσθεσε.

Newsroom ΔΟΛ