Σάββατο 18 Μαΐου 2013

Σίσα, «η κοκαΐνη των φτωχών» που σκοτώνει τους Έλληνες


Η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσίευσε ένα άρθρο, το οποίο περιγράφει την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα με το νέο ναρκωτικό των φτωχών, το γνωστό και ως σίσα.
Πρόκειται για ένα ναρκωτικό, το οποίο έχει γίνει γνωστό ως «η κοκαΐνη των φτωχών». Κοστίζει περίπου 2 ευρώ η δόση.Όπως αναφέρουν τόσο οι αρχές όσο και οι εθισμένοι στα ναρκωτικά, το σίσα είναι το χειρότερο είδος ναρκωτικού.
«Σου καίει τα σωθικά, σε κάνει επιθετικό σε σημείο παραφροσύνης.», δήλωσε μία πρώην ναρκομανής σε φιλμ που έδωσε στην δημοσιότητα το Vice.com. Ενώ ένας άλλος νυν χρήστης χαρακτηρίζει  το ναρκωτικό αυτό δολοφόνο, το οποίο μάλιστα μετατρέπει και εσένα τον ίδιο σε δολοφόνο. «Μπορεί να σε οδηγήσει στον φόνο χωρίς καν να θυμάσαι τι έχεις κάνει», συμπληρώνει.
Το ναρκωτικό που προτιμούν εκατοντάδες άστεγοι, απελπισμένοι Έλληνες, το σίσα είναι μια παραλλαγή κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης που μπορεί να ωθήσει τους χρήστες σε κατάσταση ανεξέλεγκτης βίας, ενώ ενισχύεται από τις ουσίες με τις οποίες συχνά αναμειγνύεται: οξέα μπαταρίας, λάδι μηχανής ή ακόμη και σαμπουάν. Το χειρότερο όμως είναι πως όχι μόνο είναι εύκολο να το βρει κανείς, αλλά και εύκολο στην παρασκευή του.
«Η κρίση έδωσε στους εμπόρους την δυνατότητα να προωθήσουν ένα νέο, φτηνό ναρκωτικό, την κοκαϊνη των φτωχών» είπε στο δημοσίευμα ο Χαράλαμπος Πουλόπουλος, διευθυντής του ΚΕΘΕΑ. «Το σίσα μπορεί να το φτιάξει κανείς ακόμη και στο σπίτι του, δε χρειάζεται ειδική τεχνογνωσία. Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο».
Σε όλη την Ελλάδα, οι συνέπειες της οικονομικής ύφεσης είναι σκληρές και ανελέητες, αναφέρει το σχετικό άρθρο. Η κατάθλιψη, μαζί με τα ναρκωτικά και την κατανάλωση αλκοόλ, έχουν αυξηθεί δραματικά. Το ίδιο ισχύει και για την εγκληματικότητα. Επίσης, η πορνεία –ο ευκολότερος τρόπος για να αποκτήσει κανείς χρήματα– έχει εξαπλωθεί.
Σε ένα κλίμα διαβρωτικής αβεβαιότητας –όπου οι αυτοκτονίες έχουν αυξηθεί και η εξάπλωση του HIV έχει πάρει επιδημικές διαστάσεις– οι ναρκομανείς (υπολογίζονται περί τους 25.000), γίνονται όλο και περισσότερο αυτοκαταστροφικοί, σημειώνει το συγκλονιστικό αυτό δημοσίευμα της Guardian.