Τετάρτη 2 Νοεμβρίου 2011

«Κατοχικές εικόνες»… στις λαϊκές αγορές


Δεκάδες πλέον οι συμπολίτες που μαζεύουν φρούτα και λαχανικά λίγο πριν ριχτούν στα σκουπίδια
Γράφει: Ηλίας Κουτσερής 

Σχεδόν … «κατοχικές» εικόνες αντικρίζει κανείς επισκεπτόμενος τις λαϊκές αγορές του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Βόλου, αφού η φτώχεια και η ανέχεια, φαίνεται ότι έχουν κάνει τόσο έντονα την εμφάνισή τους, που δεκάδες πλέον συμπολίτες, επιλέγουν να … μαζεύουν όσα φρούτα και λαχανικά περισσεύουν και απορρίπτονται στα σκουπίδια.

Οι σχετικές εικόνες είναι ολοένα και συχνότερες, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις των ίδιων των παραγωγών, ακόμη και η κίνηση στη λαϊκή αγορά που θεωρείται οικονομική λύση, έχει υποστεί μείωση, αφού οι περισσότεροι πλέον δεν χρησιμοποιούν το «παραδοσιακό» καροτσάκι για τις αγορές της εβδομάδας, αλλά για τις ανάγκες δυο – τριών ημερών, τα ψώνια κουβαλιούνται πλέον με τα χέρια, σε ελάχιστες σακούλες.

Μετά τη λήξη των λαϊκών αγορών, από τη μία μέχρι τις 2- 2:30 το μεσημέρι περίπου, την ώρα δηλαδήπου γίνεται ο καθαρισμός των δρόμων από τα συνεργεία της υπηρεσίας καθαριότητας, δεκάδες συμπολίτες με σακούλες στα χέρια, πηγαίνουν στα σημεία όπου βρίσκονταν οι πάγκοι των παραγωγών και μαζεύουν ότι περίσσεψε ή πετάχθηκε. Μάλιστα όπως δήλωσε στο Magnesianews.gr, παραγωγός, πρόκειται για πρόσωπα, η εικόνα των οποίων δεν θα σε παρέπεμπε στο παρελθόν σε άτομα που δεν έχουν πλέον χρήματα για να αγοράσουν φρούτα και λαχανικά. 

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο των παραγωγών λαϊκών αγορών κ. Απ. Τσακανίκα που ρωτήθηκε, «ακόμη και από αυτούς που έρχονται να ψωνίσουν, το ερώτημα που τίθεται πλέον είναι ποιο είναι το φθηνότερο προϊόν, ενώ και οι ποσότητες των προϊόντων που αγοράζουν, είναι κατά πολύ μικρότερες σε σχέση με το παρελθόν». 

Μάλιστα όπως σημείωσε ο ίδιος, παρά το γεγονός ότι οι τιμές είναι ίδιες ή ακόμη και χαμηλότερες σε σχέση με το παρελθόν, ο κόσμος δυσκολεύεται αρκετά πλέον να αγοράσει, αυτά που επιθυμεί. 

Με αφορμή μάλιστα ζητήματα που αφορούσαν τους παραγωγούς, πρόσφατα, στάλθηκε στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου, έγγραφο της Ένωσης Καταναλωτών από το 1995, στο οποίο αναφέρονταν ότι οι ντομάτες πωλούνταν ακόμη και προς 500 δραχμές το κιλό, όταν σήμερα αρκετά χρόνια αργότερα, η τιμή της είναι ακόμη φθηνότερη, παρά τα αυξημένα έξοδα παραγωγής. 


Πηγή