Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2011

Μοναδικές γέφυρες σε όλο το κόσμο

Ένα αφιέρωμα για τις 5 πιο παράξενες αλλά και ταυτόχρονα πιο μοναδικές γέφυρες από όλο το κόσμο με ενδιαφέρουσες πληροφορίες.
ΒΡΑΖΙΛΙΑ, Σάο Πάολο
Octavio Frias de Oliveira
undefined
Η γέφυρα "Octavio Frias de Oliveira"
 
Πρόκειται για τη καλωδιωτή γέφυρα σχήματος Χ. Έχει δύο καμπυλωτά οδοστρώματα που το ένα διασχίζει το άλλο και υποστηρίζονται στο μέσο από ένα στύλο. Βρίσκεται στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας, διασχίζει το ποταμό Pinheiros και συνδέει τις λεωφόρους Jornalista Roberto Marinho και Marginal Pinheiros. Είναι μοναδική στο είδος και στο σχεδιασμό της σε όλο το κόσμο. Έχει ύψος 138 μέτρα (450 πόδια) και 144 καλώδια κρέμονται από το κεντρικό στύλο.
 
 Η γέφυρα Οctavio Frias de Oliveira ολοκληρώθηκε το Μάιο του 2008 και άνοιξε στις 10 Ιουνίου του 2008.
undefined
undefined
 
ΙΑΠΩΝΙΑ, Iwakuni,Kintaikyo
undefined

Η γέφυρα "Kintaikyo" 
 
Η γέφυρα "Kintaikyo" βρίσκεται στη πόλη Iwakuni στο νομό Yamaguchi της Ιαπωνίας. Η πρώτη γέφυρα χτίστηκε το 1973 αλλά καταστράφηκε από μια πλημμύρα. Έπειτα, ξανακατασκευάστηκε και έμεινε "όρθια" για 200 χρόνια μέχρι το 1950 όπου και έπεσε από τυφώνα. Παρόλο που η γέφυρα καταστράφηκε δύο φορές, κατασκευάστηκε και τρίτη φορά το 1953, η οποία στέκεται μέχρι και σήμερα πάνω από το ποταμό Nishiki με δύο επισκευές, το 2001 και το 2004. Η εμφάνιση της είναι περίεργη αφού ολόκληρη η γέφυρα αποτελείται από 5 ξύλινες αψίδες δίνοντας μια συνολική εικόνα με λεπτομέρειες και απίστευτη τεχνική.


ΒΡΑΖΙΛΙΑ, Brasilia
Juscelino kubitschek (JK)
undefined
 Η γέφυρα "Juscelino kubitschek"
 
Η γέφυρα "Juscelino kubitschek" είναι ένα κομψό δημιούργημα με τρεις τεράστιες λευκές διαγώνιες αψίδες ύψους 200 ποδιών. Βρίσκεται στη Βραζιλία, έχει συνολικό μήκος 1.2 χλμ., πλάτος 24 μέτρα με τρεις λωρίδες κυκλοφορίας σε κάτι κατεύθυνση, διασχίζει τη λίμνη Paranoa και από τη στιγμή που κατασκευάστηκε έχει κερδίζει πολλά βραβεία για το σχεδιασμό της. Περιλαμβάνει λωρίδα για τους πεζούς πλάτους 1.5 μέτρων (σε κάθε κατεύθυνση) και είναι πλήρως προσβάσιμη για τους ποδηλάτες και σκέιτερς. Το όνομά της προέρχεται ένα πρόεδρο της Βραζιλίας.

Η γέφυρα σχεδιάστηκε από τον αρχιτέκτονα Alexandre Chan και τον μηχανικό Mario Vila Verde. Το κόστος της γέφυρας JK ήταν 56.8 εκατ δολάρια.

undefined

 ΗΝΩΜΕΝΟ ΒΑΣΙΛΕΙΟ, Λονδίνο
Rolling
undefined
Η γέφυρα "Rolling"


 Μια καθόλου κοινή γέφυρα για πεζούς θα βρείτε στο Λονδίνο είναι η γέφυρα "Rolling". Είναι μια καινοτόμα γέφυρα η οποία με τη χρήση ενός υδραυλικού συστήματος κλείνει σχηματίζοντας ένα οκτάγωνο.

ΓΑΛΛΙΑ, Rouen
Gustave Flaubert
undefined
 Η γέφυρα "Gustave Flaubert"

Η γέφυρα Gustave Flaubert είναι μια κάθετη ανέλκυσης γέφυρα που διασχίζει το Σηκουάνα. Η γέφυρα αυτή λειτουργεί σαν ασανσέρ η οποία με το κατάλληλο μηχανισμό που έχει ανεβαίνει και κατεβαίνει. Οι δύο μεγάλοι πυλώνες βάρους 1.200 τόνων (ο καθένας) είναι αυτοί που σηκώνουν όλο το βάρος της γέφυρας. Η διαδικασία αυτή λειτουργεί μόνο 12 λεπτά επιτρέποντας έτσι στα πλοία να περάσουν.

Η γέφυρα πήρε το όνομα της στις 15 Δεκεμβρίου του 2006 από το Νομπελίστα "Gustave Flaubert" ο οποίος γεννήθηκε στο Rouen. Η κατασκευή της διήρκεσε 3 χρόνια, από το 2004 έως το 2007 και άνοιξε επίσημα στις 25 Σεπτεμβρίου του 2008. Εκτιμάται ότι το συνολικό κόστος της ανήλθε στα 60 εκατ ευρώ.

undefined