H Τουρκία και η Shell, φέρονται ως έτοιμες να υπογράψουν συμφωνία για έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου στη ανατολική Μεσόγειο. Η Άγκυρα ετοιμάζεται να φέρει ξανά στην επιφάνεια το ''προβληματικό ζήτημα'' των πετρελαϊκών ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, κλείνοντας μία συμφωνία με τη Shell για την αναζήτηση κοιτασμάτων στην περιοχή της Αττάλειας. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Τουρκίας (TPAO) βρίσκεται πολύ κοντά στη σύναψη συμφωνίας με τη Shell για σχετικές έρευνες.
Πυκνές επαφές ανάμεσα στον ολλανδικό ενεργειακό κολοσσό και Τούρκους αξιωματούχους, αρμόδιους για θέματα ενέργειας, έλαβαν χώρα την επόμενη εβδομάδα. «Η Τουρκική Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου και η Shell πρόκειται να υπογράψουν μία κοινή επιχειρηματική συμφωνία στις 23 Νοεμβρίου, η οποία ua καλύπτει τις έρευνες στις θαλάσσιες περιοχές (νότιες επαρχίες) της Αττάλειας», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Τανέρ Γιλντίζ στην καθημερινή Χουρριέτ.
«Αυτή η ενέργεια αποτελεί ένα ενδιαφέρον άνοιγμα στη Μεσόγειο. Πλέον στρέφουμε το στρατηγικό μας βάρος από τη Μαύρη Θάλασσα προς τη Μεσόγειο», τόνισε ο Γιλντίζ ενώ πρόσθεσε πως η Shell θα καλύψει όλα τα έξοδα των ερευνών. Αυτή η κίνηση έρχεται ως απάντηση στη διαμάχη μεταξύ των Ελληνοκυπρίων και της Τουρκίας, αναφορικά με τα δικαιώματα πραγματοποίησης ερευνών στις θάλασσες που περιβάλλουν το διαιρεμένο νησί.
Τον Δεκέμβριο του 2010, οι Ελληνοκύπριοι και το Ισραήλ υπέγραψαν μία συμφωνία που καθόριζε τα θαλάσσια σύνορά τους, κίνηση η οποία έδινε τη δυνατότητα στους γείτονες να προχωρήσουν στην αναζήτηση ενεργειακών πόρων στην ανατολική Μεσόγειο. Αφότου οι Ελληνοκύπριοι ξεκίνησαν τις έρευνες στο νοτιότερο άκρο τους, η Τουρκία θέλησε να ανταπαντήσει με παρόμοιο τρόπο, πραγματοποιώντας σεισμικές μελέτες σε πιθανά αποθέματα πετρελαίου και φυσικού αερίου στις ακτές του διαιρεμένου νησιού.
Η Τουρκία έχει υποστηρίξει ότι οι ελληνοκυπριακές έρευνες καταπατούν τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. Η Noble Energy, με ενεργειακή εταιρεία με έδρα τις Ηνωμένες Πολιτείες, η οποία έφερε εις πέρας τις ελληνοκυπριακές έρευνες, διακήρυξε στις 15 Νοεμβρίου ότι η ερευνητική γεώτρηση θα μπορούσε να αποφέρει από 3 έως 9 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.
Σύμφωνα με τον Τούρκο υπουργό, η Shell θα αναλάβει αρχικά την τρέχουσα επιχείρηση του TPAO και θα την τελειοποιήσει μέσα σε δύο χρόνια. «Σύμφωνα με τα σεισμικά δεδομένα, σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε γεωτρήσεις οι οποίες θα διαρκέσουν τρία χρόνια, ξεκινώντας στις αρχές του έτους 2014», πρόσθεσε.
«Φυσικά, δεν θεωρείται δεδομένο ότι οι προσπάθειες για εύρεση πετρελαίου μέσω των ερευνητικών δραστηριοτήτων θα ευοδωθούν, αλλά εάν οι σεισμικές δραστηριότητες και οι γεωτρήσεις ολοκληρωθούν στην ώρα τους και εφόσον βρεθεί πετρέλαιο στην περιοχή της Αττάλειας, θα είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε την παραγωγή από τις αρχές του 2017», είπε ο Γιλντίζ.
Ο υπουργός ωστόσο δεν διευκρίνισε την ακριβή περιοχή όπου η κοινή έρευνα θα πραγματοποιηθεί. Ο υπουργός τόνισε ότι το υπουργείο αποφεύγει πρακτικές του παρελθόντος, όπως όταν έκανε αισιόδοξες δηλώσεις για την εύρεση πετρελαίου στη Μαύρη Θάλασσα: «Σήμερα, η Τουρκία έχει μία δυνατότερη κρατική εταιρεία η οποία μπορεί να συνάψει συμφωνίες με κολοσσιαίες εταιρείες. Ευελπιστούμε να δούμε στο μέλλον την TPAO να διεξάγει έρευνες με δικά της μέσα».
Εν τω μεταξύ, η Τουρκία έχει ακυρώσει σχέδια ερευνών για πετρέλαιο στη Συρία απειλώντας ταυτόχρονα να διακόψει την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στην αραβική δημοκρατία, μετά από σωρεία επιθέσεων από υποστηρικτές του Σύριου προέδρου Μπασάρ Αλ- Ασσαντ στις διπλωματικές αποστολές της Άγκυρας, σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press. Ο Γιλντίζ δήλωσε στις 15 Νοεμβρίου ότι η Τουρκία είχε αναβάλλει επ’ αόριστο σχέδια σύμφωνα με τα οποία η TPAO θα ξεκινούσε κοινές έρευνες για πετρέλαιο μαζί με την κρατική πετρελαϊκή εταιρεία της Συρίας σε έξι φρεάτια πετρελαίου.
«Τώρα παρέχουμε ηλεκτρική ενέργεια (στη Συρία), δήλωσε ο Γιλντίζ. Αν όμως, (η Συρία) επιμείνει σε αυτή τη στάση, τότε ίσως θα πρέπει να επανεξετάσουμε αυτές τις αποφάσεις».
Τούρκος αξιωματούχος του υπουργείου Ενέργειας, μιλώντας ανώνυμα, σύμφωνα με τους υπουργικούς κανονισμούς, δήλωσε στο Associated Press ότι οι τουρκικές εταιρείες προμήθευαν τη Συρία με περίπου 2 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες ηλεκτρικής ενέργειας τον χρόνο, το οποίο αποτελεί περίπου το 10% της ετήσιας κατανάλωσης ενέργειας στη Συρία. Σύμφωνα με στοιχεία από την επίσημη στατιστική υπηρεσία της Τουρκίας, ο μέσος Τούρκος καταναλώνει 540 kw ηλεκτρικής ενέργειας σε έναν χρόνο.
Ο Τούρκος ενεργειακός αναλυτής Νεκντέτ Παμίρ υποστήριξε πώς η Συρία παρήγε πλεόνασμα 10 δισεκατομμυρίων κιλοβατώρων και επομένως δεν επρόκειτο να επηρεαστεί από μία πιθανή τουρκική ενέργεια.
«Η διακοπή παροχής ηλεκτρικής ενέργειας από την Τουρκία μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει ορισμένα τμήματα της Συρίας για ένα μικρό χρονικό διάστημα, αλλά δεν θα είναι και ένα μεγάλο πλήγμα για τη Συρία», είπε ο Παμίρ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου