Ο ίδιος ο πρόεδρος της Γαλλίας, πάντως, έχει από την περασμένη εβδομάδα προαναγγείλει με τις δηλώσεις του την ανάδυση ενός νέου οικονομικού κύκλου. «Η Γαλλία και η Γερμανία, μετά από τόσες τραγωδίες, αποφάσισαν να ενώσουν τη μοίρα τους, να κοιτάξουν μαζί το μέλλον. Το να αναθεωρήσουμε αυτήν τη στρατηγική θα ήταν ασυγχώρητο» είπε χαρακτηριστικά.
«Η ιστορία και η γεωγραφία έκαναν τη Γαλλία και τη Γερμανία αντίπαλες ή συνεργαζόμενες. Επιλέγοντας τη φιλία, ο καγκελάριος Αντενάουερ και ο στρατηγός Ντε Γκολ έλαβαν μια ιστορική απόφαση» υπενθύμισε, σημειώνοντας πάντως ότι η κάθε χώρα «έχει την ιστορία της και τις πληγές της», κάτι που «θα πρέπει να το κατανοούμε και να το σεβόμαστε».
Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε εξάλλου ότι Παρίσι και Βερολίνο «μάχονται» για μια νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, η οποία «θα ξανασχεδιάζει και θα αναθεωρεί» την οργάνωση της Ευρώπης.
Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος, από το βήμα της γερμανικής Βουλής, αλλά και σε συνεντεύξεις της σε γερμανικά ΜΜΕ, ξεκαθάριζε πως «τα ευρωομόλογα είναι η λάθος μέθοδος, ίσως και επιζήμια, σε αυτήν τη φάση της ευρωπαϊκής εξέλιξης και, σε κάθε περίπτωση, η γερμανική κυβέρνηση δεν είναι διατεθειμένη να δεχθεί αλλαγές στις συνθήκες της ΕΕ, με αντάλλαγμα μέτρα που επιθυμούν άλλα ευρωπαϊκά κράτη!».
Παρίσι και Βερολίνο, μάλιστα, φέρονται να έχουν την τάση ακόμα και να ρισκάρουν μια διάσπαση της ευρωζώνης, συνάπτοντας ξεχωριστές συμφωνίες με μεμονωμένα κράτη εκ των «17», προκειμένου να διασφαλίσουν -και ενισχύσουν- την αξιοπιστία του νέου Συμφώνου Σταθερότητας που προωθούν.
Το γνωστό περιοδικό Focus, επικαλούμενο πηγές από το Βερολίνο, έγραψε ότι η Γερμανίδα καγκελάριος και ο Γάλλος πρόεδρος είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αυστηροποίηση των όρων, ακόμα και αν τα υπόλοιπα κράτη - μέλη της ευρωζώνης αρνηθούν αυστηρότερους ελέγχους των προϋπολογισμών τους.
Αν δεν εγκριθούν οι όροι τους σε ολόκληρη την ευρωζώνη, Μέρκελ και Σαρκοζί προτίθενται να συνάψουν διμερείς συμφωνίες με χώρες του «σκληρού πυρήνα», όπως η Αυστρία, η Ολλανδία, η Φινλανδία και άλλες ενδιαφερόμενες, καθώς το Βερολίνο ανησυχεί ότι κάποιες χώρες που μαστίζονται από την κρίση, θα μπλοκάρουν ενδεχόμενη συμφωνία, ελπίζοντας σε ευνοϊκότερη παρέμβαση της ΕΚΤ.
Πηγή "Πρώτο Θέμα"
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου